Waterdicht Stucwerk, Hoe Maak Je Dat En Waarmee?

waterdicht stucwerk

Waterdicht stucwerk is heel populair aan het worden omdat het een badkamer een hele andere uitstraling geeft. Rustieker dan bijvoorbeeld een badkamer met geglazuurde tegels. En waterdicht stucwerk is nodig in badkamers omdat het een ruimte is met heel veel vocht. En mogelijk wil je het ook in de douche gebruiken.

Waterdicht Stucwerk. Er is waterdicht stucwerk verkrijgbaar van Beton Circe en Tadelak. Tadelak is echter lastig zelf aan te brengen. Stucwerk kan je ook waterdicht maken door het te behandelen met een Polyurethaan coating of te impregneren en daarna eventueel af te werken met een watervaste latexverf.

Dit is in het kort uitgelegd wat waterdicht stucwerk is en hoe je het aanbrengt. In deze blog vertellen we je meer over waterdicht stucwerk; wat het is, het verschil met vochtbestendig stucwerk, hoe aan te brengen en nog veel meer.

Lees ook: Stucwerk Schuren Met De Hand Of Machine, En Welke Korrel?

Stucwerk Waterdicht Badkamer

In badkamers wordt steeds vaker waterdicht stucwerk gebruikt omdat het een hele ander uitstraling geeft dan een badkamer met tegels. Daarnaast ben je ook nog eens af van alle voegen. Voegen zijn een bron van vuil en de beginplaatsen van schimmel.

Om schimmels en vochtproblemen te voorkomen is het uiterst belangrijk om een goede ventilatie te hebben in de badkamer. Dit aspect wordt nog belangrijker wanneer je de badkamer gaat stucen en coaten. Een goede verwarming en goede ontluchting zijn nu noodzaak!

Voegen worden in verloop van tijd ook nog eens vies en grauw. De voegen kan je eenvoudig zelf vervangen zoals beschreven is in een andere blog van ons. Maar wil je iets anders dan is Waterdicht stucwerk in de badkamer een mogelijkheid. Er zijn twee soorten stucwerk:

  1. Waterbestendig stucwerk.
    Dit is stucwerk wat je kunt gebruiken in delen van de badkamer die wel in contact komen met water, denk hierbij aan de douchecel of de muren boven je bad.
  2. Vochtbestendig stucwerk.
    Dit stucwerk is geschikt voor delen in de badkamer die niet in direct contact komen met water. Dit stucwerk kan je vochtbestendig maken door te sauzen met vochtbestendige latex.

Daarnaast is er nog een verschil of je nieuw stucwerk nog moet aanbreng of dat het stucwerk al op de muur zit en je wilt het nu waterbestendig maken.

Als je nog moet stucen dan kan je voor de douchecel waterdicht stucmortel gebruiken.

Is het al gestuct en je wilt het waterdicht maken, ook de douchecel dan kan je het coaten of impregneren. Beide manieren worden onderstaand besproken.

Lees ook: Waarmee Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

Waterdicht Stucmortel

De eerste manier is om gebruik te maken van waterdicht stucmortel. Deze is (haast) niet in de bouwmarkt verkrijgbaar, maar wel bij bol.com. Deze stuc is op basis van kalk en waterdicht en daarom geschikt voor badkamers. Na het aanbrengen heeft het een marmerachtige uitstralingen en is het stootvast.

Het bijzondere van deze waterdichte stucmortel is dat het gepolijst moet worden met een harde steen van bijvoorbeeld graniet of basalt. Hiermee wordt de wand geschuurd en tevens gepolijst.

waterdicht stucwerk

Zoals je leest is het een speciale techniek die gebruikt moet worden om dit stucmortel aan te brengen. Ook al kan je stucen, het aanbrengen en het afwerken van deze mortel is wel een ander verhaal en kan je beter aan de stukadoor overlaten.

Een ander product wat je zou kunnen overwegen en wat makkelijker aan te brengen is, is Beton Cire welke in vele kleuren verkrijgbaar is. Het is een kant-en-klaar product wat te verwerken is als stucwerk. Door het aanbrengen van een coating is het ook nog eens extra waterbestendig.

Voor de verwerking van Beton Cire kan je normaal stucgereedschap gebruiken en als je al een beetje stucervaring hebt kan je het zelf aanbrengen.

Een andere methode die je zelf ook goed kunt doen is het impregneren of coaten van stucwerk.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Stucwerk Waterdicht Maken

Een andere manier van stucwerk waterdicht maken is door deze na het aanbrengen te coaten. Een coating is waterdicht, als je de goede producten en gereedschappen gebruikt.

Zoals ik al het gezegd is er een verschil tussen waterdicht en vochtbestendig stucwerk. Waterdicht stucwerk is nodig in de douchecabine en vochtbestendig kan je gebruiken in andere delen van de badkamer die niet in direct contact met water steen.

Coating Stucwerk Badkamer

Is de badkamer al gestuct en je wilt deze behandelen om het vochtbestendig te maken dan kan je een coating aanbrengen. Een coating is een laag die op het stucwerk wordt aangebracht en zodoende het stucwerk afsluit. Het zijn heel vaak twee componenten producten die je aanbrengt met een kwast en een roller.

Een sterke Polyurethaan coating is belangrijk om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Zeker op de plaatsen die direct in aanraking komen met water zoals de douchecel, boven het bad en achter de wastafel.

Na het mengen van de twee componenten is de coating aan te brengen met een roller en voor de hoeken gebruik je een ronde kwast. Lees altijd goed de aanwijzingen op de verpakking voor de verwerkingsinstructies en de droogtijd.

Lees ook: Hoe Stucwerk Schoonmaken En Waarmee Doe Je Dat?

Impregneren Stucwerk

Je kunt de hele badkamer behandelen met een Polyurethaan coating, maar het is niet noodzakelijk. Voor andere delen van de badkamer kan je ook een impregneermiddel gebruiken. Dit gaat de zuiging van het stucwerk tegen. Maar na dit impregneermiddel moet de muur nog wel behandeld worden met een afwerklaag.

latex badkamer

Impregneer gaat vorming van schimmel tegen, maar alleen als de badkamer goed geventileerd wordt, ander heb je alsnog problemen.

Er zijn bijvoorbeeld watervaste latexverven te koop die je in een badkamer kunt gebruiken. Deze breng je aan nadat je de muur goed geïmpregneerd hebt en zeker weet dan deze geen vocht meer op kan nemen.

De muurverven die voor de badkamer geschikt zijn zijn vuil- en waterafstotend en ook nog eens te verkrijgen in meerdere kleuren zoals grijs of betonlook. Maar ze zijn ook in gewoon wit verkrijgbaar.

Dit zijn de methode om waterdicht stucwerk te verkrijgen. Wat je ook voor aanpak kiest, lees altijd goed de verwerkingsinstructies en de droogtijd voor het beste resultaat.

Lees ook: Stucwerk Schilderen, Waar Op Letten Voor Je Begint?

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken betreffende watervast stucwerk Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs