Waarmee Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

stucwerk repareren

Stucwerk is een vaak toegepaste muurafwerking. Er zijn verschillende soorten stucwerk, elk met een eigen uitstraling. Zo is er stucwerk waarmee de wand wordt voorbereid en er is stucwerk wat een definitieve finish is. Stucwerk kan uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuurwisselingen en vocht. Hoe kan je stucwerk repareren?

Afhankelijk van het soort stucwerk (glad stucwerk, Granol, Spachtelputz of Spackwerk) en tevens de grootte van de te repareren scheur of vlak, zijn er verschillende producten te gebruiken. Eerst losse stukken verwijden en vervolgens de muur stof- en vetvrij maken voordat je een vulmiddel aanbrengt.

Stucwerk, eenmaal aangebracht, is definitief en moeilijk te verwijderen. Door uitzetting of krimp kunnen er scheuren ontstaan bij de overgang van de wand naar het plafond. Deze zijn overigens zeer goed te repareren en je kunt er alles over lezen in onze blog ‘Overgang muur plafond kitten‘.

Welk Soort Stucwerk Herstellen?

Voordat we aan het repareren gaan, is het belangrijk om te bepalen welke soort stucwerk jij op de muur hebt zitten. Het type stucwerk bepaalt namelijk de aanpak.

Stucwerk is een manier om muren te decoreren of om muren en plafonds voor te bereiden op een definitieve wandafwerking.
Er zijn grofweg dus twee soorten stucwerk:

 1. Glad stucwerk
  Dit stucwerk wordt gebruik wanneer een muur behangen of geschilderd wordt. Het wordt ook gebruik wanneer een muur wordt betegeld in de badkamer, bijvoorbeeld.
 2. Stucwerk met een structuur
  Dit zijn decoratieve toepassing en worden ook wel sierpleister genoemd. Denk hierbij aan granol, spachtelputz en spackwerk. Deze sierpleister kunnen eventueel gesausd worden met een kleurtje.
stucwerk repareren

Dit verschil is van wezenlijk belang als je stucwerk wilt repareren. Als jij weet wat je op de muur hebt zitten, weten wij hoe je het kunt repareren.

Lees ook: Hoe Stucwerk Schoonmaken En Waarmee Doe Je Dat?

Hoe Stucwerk Herstellen?

Onderstaand wordt besproken hoe je grote en kleinere vlakken stucwerk en sierpleister kunt herstellen. Bij de ene gaat het makkelijk dan bij de andere.

Glad stucwerk

Glad stucwerk is redelijk makkelijk te herstellen. Als de muur gesausd is in een bepaalde kleur, dan is dit een complicerende factor. Wat ga je doen?

 1. Haal het loszittend stucwerk weg met een verfkrabber of afsteek mesje. Let wel op want wat vast zit, zit vast.
 2. Maak het stofvrij met een zachte borstel en eventueel een stofzuiger.
 3. Maak het te stucen stuk vetvrij met bijvoorbeeld ammoniak.
 4. Gebruik een muurvulmiddel, welke in elke bouwmarkt te koop is.
 5. Lees de aanwijzing op de verpakking en breng en aan met een plamuurmes.
 6. Laat goed drogen voordat je de muur weer gaat schilderen.

Spackwerk

Spackwerk is een afwerking, welke op de muur of wand wordt gespoten. Bij heel veel nieuwbouw huizen zijn de plafonds van spackwerk. Ook boven het tegelwerk van de badkamer of toilet zie je vaak spackwerk. Nu zijn er in de bouwmarkt spuitbussen te koop met spackwerk en dit maakt het repareren van jouw stucwerk makkelijker.

Nu ook weer de losse delen verwijderen, de ondergrond stof- en vetvrij maken met ammoniak in warm water. Laat de muur drogen, voordat je aan de slag gaat.

Het is een kwestie van goed de instructies te lezen op de verpakking, en deze toepassen. Alabastine heeft bijvoorbeeld een spackspuitbus voor het repareren van grotere vlakken.

Lees ook: Stucwerk Laat Los, Hoe Komt Dat Toch?

Spachtelputz

Ook voor het herstellen van spachtelputz zijn er producten op de markt die je kunnen helpen. Echter is dit lastiger te herstellen dan spackwerk en de kans dat je reparatie deels blijft zien is aanwezig. Het is nagenoeg lastig om de juiste structuur te benaderen van spachtelputz.

Nu ook weer de losse delen verwijderen, de ondergrond stof- en vetvrij maken (ammoniak in warm water). Laat de muur goed drogen voor je aan de gang gaat.

Ook nu weer heeft Alabastine een vulmiddel voor spachtelputz. Lees de aanwijzingen op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap. Wanneer je het hebt aangebracht kan de gehele muur opnieuw verven zodat de reparatie minder zichtbaar wordt.

Granol

Grote vlakken Granol zijn heel moeilijk te repareren. De structuur van Granol wordt gemaakt door het stucwerk al het ware open te trekken. Deze structuur is heel moeilijk na te bootsen. Deze reparatie blijf je naar alle waarschijnlijkheid zien als het gerepareerd is. Je kunt het proberen met bovenstaand vulmiddel, maar garanties zijn er niet.

Lees ook: Hoe Stucwerk Verwijderen? Machinaal Of Met De Hand?

Waarmee Scheuren In Stucwerk Repareren

Voor het repareren van kleine scheuren en het opvullen van gaten kan je verschillende producten gebruiken.

Kit

Kitten van stucwerk kan gedaan worden om kleine scheuren in het stucwerk op te vullen of om de naden die ontstaan bij overgang van wand naar plafond op te vullen.

De kit is wit van kleur en verschillende leveranciers hebben een structuur kitvuller in hun assortiment. Deze oplossing werk perfect voor kleine scheurtje.

Knauf

Met Knauf Renoband zijn kleine scheuren en gaten op te vullen in glad stucwerk. Het is een soepele pasta die met een plamuurmes aangebracht wordt. Voor het repareren van sierpleisters is het minder geschikt. Lees de aanwijzing op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap.

Eenmaal aangebracht en gedroogd kan je het stucwerk weer verven. Verf de gehele muur want zo valt de reparatie nog minder op.

Alabastine

Alabastine is een echt product voor de consument. Alabastine heeft een hele reeks aan muurvullers en sierpleister reparatie middelen. Zoek in het assortiment van Alabastine.nl om te bekijken welk product voor jouw muur geschikt is. Lees goed de informatie door en kijk wat je nog meer nodig hebt om het gekozen product aan te brengen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs