Convectorput Schoonmaken Voor Beter Rendement

convectorput nadelen

Een convectorput is een hele fijne manier van verwarmen, althans, dat is mijn menig. Er staan geen grote radiatoren in het zicht en het is een hele efficiënte manier van verwarmen. Om de efficiëntie zo goed mogelijk te houden is het slim om de convectorput radiator regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat, een convectorput schoonmaken? In het kort:

Verwijder het rooster en maakt dit schoon,
Zuig met de stofzuiger het losse vuil op. Ook onder de radiator en tussen de ribben.
Maak vastzittend vuil los met een borstel of een Swiffer.
Gebruik nu weer de stofzuiger om het losgekomen vuil op te zuigen

Dit is in het kort wat je kunt doen op de convectorput en de radiator schoon te maken. Hierdoor krijg je een beter rendement en dus een warmer huis. Er komt nog meer bij kijken en dat wordt onderstaand allemaal besproken. Dus wil je jouw convectorput goed schoonmaken, lees dan snel verder.

Lees ook: Hoe Convectorput Isoleren? – En Met Welke Materialen?

Waarom De Convectorput Schoonmaken?

Een convectorput werkt door het verwarmen van een luchtstroom. Koude lucht stroomt de convectorput in. De leidingen en de ribben van de convector zijn warm en de koude lucht wordt opgewarmd en stroomt de convectorput uit. Zie onderstaande afbeelding.

Door deze luchtstroom wordt vuil meegenomen de put in en dit vuil kan in de convectorput achterblijven. Na verloop van tijd kan er veel vuil en stof in de put liggen. Daarnaast kunnen door het afdekrooster papiertjes, bladeren van planten en andere dingen door het rooster in de convectorput vallen.

Al dit vuil zorgt ervoor dat het rendement van de convector afneemt omdat de luchtstroming wordt verstoord. De ribben komen vol te zitten met vuil en op de bodem van de put ligt vuil waardoor de stroming van de lucht verandert en de warmteafgifte minder wordt.

Als de convectorput altijd op een hoge temperatuur staat, zal er ook veel vuil in de put terecht komen omdat er een sterke luchtstroming aanwezig is. Staat de thermostaat op een lage temperatuur dan is de luchtstroming kleiner en wordt er ook minder vuil de put ingenomen.

Neemt niet weg dat er na verloop van tijd veel vuil en stof in de convectorput kan liggen die de luchtstroom beperken, waardoor het rendement van de convectieverwarming afneemt. Dit kan je voorkomen door de convectorput en de radiator schoon te maken.

Lees ook: Convectorput Dichtmaken – Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Hoe De Convectorput Schoonmaken?

Voor het schoonmaken zijn een aantal spullen nodig, denk hierbij aan een handstoffer, Swiffer of een plumeau. Daarnaast een stofzuiger met de verschillende hulpstukken zoals de borstel en smalle zuigmond.

Hou er rekening mee dat je regelmatig op je buik moet liggen om de bodem van de put goed schoon te maken. Als je dit niet doet kan je de ribben en de onderkant niet goed schoonmaken. Je gaat als volgt te werk:

convectorput schoonmaken
Hulpstukken van de stofzuiger die je nodig hebt.
 1. Zet als eerste de thermostaat laag zodat de verwarming niet aanstaat. Als je dit niet doet, blijft de lucht, in de convectorput, in beweging en dat is niet fijn als je aan het schoonmaken bent.
 2. Verwijder als eerste het rooster en maak dit schoon met de borstel van de stofzuiger. Als dit gedaan is leg je het rooster opzij.
 3. Je zult nu waarschijnlijk op je buik moeten gaan liggen om de rest schoon te maken.
  Verwijder de grote stukken uit de convectorput. Er kan van alles in de put liggen zoals blaadjes, pennen en potloden, stukjes papier en plastic. Eigenlijk alles wat door het rooster kan vallen kan in de put liggen.
 4. Als de grote stukken zijn verwijderd, pak je de stofzuiger en plaats hierop de smalle zuigmond. Zuig de convectorput nu helemaal schoon, zo goed als het gaat. Probeer goed bij de randen te komen en onder de convector zelf.
 5. Pak vervolgens de handborstel, Swiffer of Plumeau en ga hiermee over en tussen de ribben. Maak al het vuil wat vast zit los.
  Belangrijk is ook om onder de convector het vuil weg te nemen. Dit kan je ook doen met een borstel of Swiffer.
 6. Pak weer de stofzuiger en ga over de ribben heen om het losgemaakte vuil op te zuigen. En zuig ook het vuil op wat onder het verwarmingselement ligt.
 7. Als er jaren van vuil in ligt, dan is dat hardnekkig om te verwijderen. Je zult de laatste stappen dan waarschijnlijk een paar keer moeten herhalen om de radiator goed schoon te maken.
 8. Kijk uit dat je de ribben van de radiator niet verbuigt, ook dit heeft namelijk weer invloed op de luchtstroming en dus op het rendement.
 9. Als je hiermee klaar bent kan je het rooster weer terugplaatsen.

Als je in het bezit bent van een compressor dan kan je als laatste stap de compressor gebruiken om het achtergebleven tussen de ribben schoon te maken. Meestal is dit niet nodig en krijg je de convectorput goed schoon als je gebruikmaakt van de borstel, Swiffer en de stofzuiger met al zijn hulpmiddelen.

Lees ook: Heeft Een Convectorput Nadelen Of Voordelen?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs