Convectorput Dichtmaken – Hoe En Waarmee Dan?

convectorput nadelen

Soms wil je gewoon wat anders en moet de convectorput dicht gemaakt worden. In huizen die ramen tot de grond hebben of in het bezit zijn van een schuifpui zijn vaak convectorputten geplaatst. Zo is de verwarming mooi weggewerkt en staat er geen grote radiator voor het raam. Maar je wilt ervanaf. Hoe doe je dat, convectorput dichtmaken?

Convectorput dichtmaken. Ontkoppel de convector en dop de leidingen af. Vul de convectorput met drukvaste isolatieplaten en een laag constructieplaat. Plaats betonstalen pennen in de vloer en daarop wapeningsstaal. Vul de rest van het gat op met betonspecie. Vlak de vloer uit met uitvlakmortel.

Vaak wordt een convectorput dichtgemaakt omdat er een vloerverwarming voor in de plaats komt. Dichtmaken van de convectorput is heel goed te doen. Het is een klus waar je minsten een dag mee bezig bent, maar dan heb je het ook goed gedaan.

Lees ook: Een Convectorput Schoonmaken Voor Beter Rendement

Zelf Een Convectorput Verwijderen

Nu denk je al snel, laat ik een vakman inhuren om dit klusje op te lossen. Dat kan natuurlijk. Een vakman kan de convectorput zeker goed en vakkundig dichtmaken. Als je voor deze optie kiest, raad ik je aan om wel meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Maar de vakman zal hetzelfde doen, als wat onderstaand beschreven is. Er kunnen nuance verschillen zijn, maar hij zal het op dezelfde manier dichtmaken.

Als je er zin in hebt kan je het ook zelf doen. Het is ook een leuke klus, want dit zal je niet vaak meer doen, een convectorput dichtmaken.

Misschien is het iets om de convectorput te isoleren in plaats van de convectorput dicht te maken. Lees dan ons artikel ‘Hoe Convectorput Isoleren?‘. Hier wordt precies beschreven, hoe je dit van binnenuit kan doen.

In dit artikel wordt de convectorput dichtgemaakt met drukvaste isolatieplaten, een plaat Multiplex, rooster van wapeningsstaal en beton.

Onderstaand is een aanpak beschreven voor het verwijderen en dichtmaken van een convectorput.

Convectorput Dichten, De Voorbereiding

Een convectorput dichten is een klus die zelf heel goed te doen is. Met de juiste gereedschappen en materialen is de klus binnen een dag te klaren.

Tref wel voorbereidingen voordat je aan de slag gaat:

 • Bescherm eventueel de raamkozijnen, plak ze bijvoorbeeld af.
 • Ligt de convectorput voor een schuifpui, geef dan duidelijk aan dat er gewerkt wordt en er niemand in het gat kan vallen (het is een keer gebeurt).
 • Koop een goede betonboor, dit maakt de klus makkelijker.
 • Ontkoppel de convector en dop de leiding af. Doe dit buiten de convectorput, deze moet helemaal leeg zijn.
 • Verwijder alle eventuele tussen schotten uit de put.
 • Bepaal de hoeveelheden materiaal die je gaat gebruiken. Het is bijvoorbeeld jammer als je net een isolatieplaat tekort komt.

En vraag om hulp en ondersteuning. Altijd fijn als er een paar extra handen in de buurt zijn om te helpen.

Onderstaande de materialen die nodig zijn om de convectorput te dichten.

Lees ook: Heeft Een Convectorput Nadelen Of Voordelen?

Zelf Convectorput Dichtmaken, Plan Van Aanpak!

De volgende materialen zijn nodig om de convectorput zelf dicht te maken:

 • Betonstalen staven van 6 mm.
 • Wapeningsstaal van 5 mm.
 • Rolletje staaldraad.
 • Bus purschuim.
 • Drukvaste isolatieplaten
 • Plaat multiplex of een constructieplaat 16-18 mm dik.
 • Betonspecie.
 • Uitvlakmortel.
 • Nieuwe betonboor 8 mm.

De hoeveelheden moet je zelf bepalen, want deze zijn afhankelijk van de afmetingen van de convectorput.

Zorg ook voor de juiste gereedschappen zoals een hand- en staalzaag, goede speciebak, een klopboormachine en een nieuwe betonboor van 8 mm.

convectorput dichtmaken
Convectorput dichtmaken

Als de voorbereidingen zijn getroffen kunnen we beginnen met het dichtmaken van de convectorput:

 1. Boor om de ca. 0,50 -0,75 meter een schuin gat in de betonvloer met een diameter van 8 mm. Doe dit aan beide (lange) zijde van de convectorput. Boor gaten met een diepte van ongeveer 6 – 10 centimeter diepte.
  Als je een stalen convectorput hebt, zal je eerst met een staalboor een gat moeten boren, voordat je de betonboor kan gebruiken.
 2. Zaag betonstalen pennen, met diameter 6 mm, op de juiste maat, en buig deze een stukje in een bankschroef. Buig ze zover om zodat de uiteinden horizontaal liggen aan de bovenkant van de convectorput (zie tekening). De pennen mogen niet boven de betonvloer uitkomen omdat er ook nog een betonstalen matje op komt te liggen (zie tekening).
 3. Pas de pennen en bepaal voor jezelf of het goed horizontaal ligt.
 4. Stofzuig de convectorput en maak deze schoon van vuil.
 5. Maak doorvoeringen van leidingen dicht met een beetje purschuim. Laat drogen en verwijder het overtollige purschuim aan de binnenkant met een Stanley mesje.
 6. Meet de breedte en lengte van de convectorput en zaag de drukvaste isolatieplaten op de juiste maat.
 7. Stapel de drukvaste isolatieplaten op in de convectorput.
 8. Leg vervolgens een constructieplaat op de isolatieplaten. Bepaal voor jezelf de juiste hoogt zodat er genoeg ruimte overblijft om beton te storten.
 9. Plaats de betonstalen pennen in de gaten en leg hierop het wapeningsstaal van 5 mm. Bevestig de betonstalen pennen en het wapeningsstaal aan elkaar met staaldraad.
 10. Maak de betonspecie aan volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak voldoende specie aan zodat je in een keer kan doorwerken.
 11. Vul het gat met de specie. Verdeel het goed over de convectorput en zorg ervoor dat het betonstaal niet meer zichtbaar is. Laat de specie drogen.
 12. Je kunt ervoor kiezen om het gat op te vullen tot aan de huidige betonvloer of je kunt een stukje onder de huidige betonvloer stoppen en later, als het beton gedroogd is, deze afwerken met uitvlakmortel.

Nu is de Convectorput gedicht en kan de vloer afgewerkt worden met wat voor materiaal je ook maar op de vloer wilt hebben.

Succes met de klus! En is het te veel werk, vraag dan om hulp.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs