Hoe Stucwerk Verwijderen? Machinaal Of Met De Hand?

stucwerk verwijderen

Soms is het nodig om het stucwerk te verwijderen, en dan sta je voor de vraag hoe je stucwerk kan verwijderen? Wat voor gereedschap is er nodig? Kan het met een machine? Kan ik het zelf doen of moet je een vakman inschakelen? Genoeg vragen om te beantwoorden en dat doen we in deze blog.

Stucwerk verwijderen. Stucwerk kan je verwijderen met een elektrische beitel en afbikken. Daarnaast kan je het handmatig verwijderen met een beitel en een hamer of door het af te steken. De ondergrond bepaalt of je met een beitel aan de slag kan. Op gipsplaat kan het niet.

Het kan zijn dat het stucwerk op sommige plaatsen loslaat of je moet ruimte maken voor leidingen of je bent het zat en wil de baksteenmuur weer terug. Er zijn genoeg redenen of stucwerk te verwijderen. Het is wel een klus op zich, dus tref de juiste voorbereiding en gebruik het juiste gereedschap, dan gaat het vast wel lukken

Lees ook: Hoe Granol Verwijderen? – Door Afsteken, Stomen Of …

Stucwerk Verwijderen Met Welk Gereedschap?

Wanneer we spreken over een stuclaag verwijderen dan wordt ook echt de stuclaag bedoeld van gips of cement. Dit zijn materialen om een wand vlak te maken.

We hebben het in deze blog niet over Granol of Spachtelputz. Dit zijn andere materialen die ook op een andere manier verwijderd kunnen worden. Deze wanden kunnen vlak gemaakt worden door het Granol of Spachtelputz te verwijderen. Maar er is nog een methode, je kunt deze muren ook glad maken met muurvuller. Het scheelt heel veel werk en is relatief makkelijk om zelf te doen.

Lees onze blog over Spachtelputz glad maken voordat je begint met verwijderen. Hierin staan hele praktische tips beschreven.

En als je een Granolwand hebt die wil je verwijderen dan kan je ook deze glad maken met vuller. Ook over Granol gladmaken met vuller hebben wij een blog geschreven met uitgebreide instructies en tips.

Hier gaan we verder met vlak stucwerk verwijderen. Als eerste met een machine.

Stucwerk Verwijderen Met Handgereedschap

Voor het met de hand verwijderen heb je handgereedschap nodig, maar het blijft bikken of afsteken.

Stucwerk verwijderen kan je ook doen met een hamer en een beitel. Dit is natuurlijk arbeidsintensief, maar soms zit het stucwerk zo los dat dit heel goed kan werken.

Tik met een hamer zachtjes op het stucwerk. Krijg je een hol geluid te horen dan zit het stucwerk al redelijk los en kan je het makkelijk afbikken of afsteken.

Lees ook: Stucwerk Schuren Met De Hand Of Machine, En Welke Korrel?

stucwerk verwijderen

Zorg ook nu dat je meerdere beitels tot je beschikking hebt van smalle tot een brede beitels. Let ook nu heel goed op de ondergrond, want op een ondergrond van gipsplaat kan je beter niet gaan bikken. Met de hand bikken kan je allen op harde ondergronden zoals beton of baksteen doen.

Is de ondergrond bijvoorbeeld van gipsplaat dan kan je proberen om het stucwerk af te steken met een plamuurmes. Het plamuurmes duw je als het ware onder de stuclaag en de ondergrond. Het gaat er dan vaak verbazingwekkend makkelijk vanaf. Probeer het maar eens.

Gebruik ook nu weer beschermingsmiddelen zoals een stofmasker en een veiligheidsbril tegen de splinters.

Stucwerk Schuren Met Een Schuurmachine

Een volgende methode is om het stucwerk te schuren. Deze optie kan heel goed van toepassing zijn als het een dunne laag stucwerk is.

Met de hand is het een hele klus, maar als je een schuurmachine gebruikt en schuurpapier met korrel 120 kan het heel snel gaan.

Probleem bij deze aanpak is dat het heel veel stof geeft. Bescherm je mond, neus en ogen tegen de kleine stofdeeltjes en zorg voor voldoende ventilatie.

Stucwerk Verwijderen Met Een Elektrische Beitel

Voor het verwijderen van stucwerk met een machine kan je gebruikmaken van een elektrische beitel (zie foto). Deze beitel bikt als het ware het stucwerk van de muur.

Er zijn verschillende beitels te koop en natuurlijk ook verschillende machines. Elke bouwmarkt heeft wel een assortiment, zo ook Bol.com, daar is ook een grote collectie boorhamers in het assortiment opgenomen.

Je hoeft het natuurlijk niet te kopen, want elke bouwmarkt verhuurt deze machines ook.

stucwerk verwijderen machine

Voordat je met deze machines aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat de ondergrond is. Is er gestuct op gipsplaat dan kan je het beter niet machinaal verwijderen. Gips is zo zacht dat je tijdens het afbikken gelijk door de gipsplaat heengaat.

Machinaal kan alleen als de ondergrond hard is zoals beton of baksteen, dan kan het wel machinaal verwijderd worden. Daar komt bij dat de stuclaag ook een redelijke dikte moet hebben om met de beitel achter het stucwerk te komen. Als het dun stucwerk is kan je het niet machinaal verwijderen, je zult het dan met de hand moeten doen.

Neem beitels mee van verschillende breedtes, van klein tot groot. In sommige gevallen zal je met een smalle beitel willen werken en als het er makkelijk vanaf gaat kan je een brede beitel gebruiken. Het is ook zoeken wat voor jou goed werkt, want het is best zwaar werk.

Draag ook een mondkapje en een veiligheidsbril tegen het stof en de splinters.

Lees ook: Hoe Spachtelputz Verwijderen? – Afsteken, Schuren, Stucen of …

Oud Stucwerk Verwijderen

Oud stucwerk verwijderen kan lastig zijn. Zeker als het stucwerk is wat 10-tallen jaren geleden is aangebracht. En in oude huizen zijn soms meerdere stuclagen over elkaar heen aangebracht. Het stucwerk toen, was van andere kwaliteit, en hechtte vaak zeer goed aan de ondergrond.

Maak een afweging of je oud stucwerk echt wil verwijderen. Als je het kan laten zitten, laat het dan zo en zoek andere manieren om de wand af te werken.

Als je het toch wilt verwijderen omdat bijvoorbeeld de muur te dik wordt (de kamer dus kleiner wordt) zal het een behoorlijke klus worden.

Wanneer de klus te groot en te zwaar wordt kan je overwegen om een sloopbedrijf het stucwerk te laten verwijderen. Zij hebben de juiste gereedschappen en waarschijnlijk meer ervaring.

Lees ook: 6 × Stucwerk Laat Los, Hoe Komt Dat Toch?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!