Overgang Muur Plafond Kitten -Hoe En Waarmee?

overgang muur plafond kitten

Niets is zo normaal als een scheur in de overgang van muur naar plafond. Door de werking van een huis, kan een nieuwbouw of ouder huis zijn, komen er scheuren in de overgang muur naar plafond. Dan heb ik het niet over grote scheuren en kieren waar je een paar vingers in kan steken, maar van die zwarte dunne lijnen die door het pleisterwerk heen lopen.
Deze lijnen lopen horizontaal, precies op de overgang van muur en plafond of houten sierlijsten.

Wanneer je wilt voorkomen dat er scheuren in de overgang muur plafond komen, dan kun je een trucje uithalen met stucen zodat scheurvorming verminderd.

Hoe en wat je moet doen en waar je op moet letten om deze scheuren te maken? Dit lees je in deze blog.

Overgang muur plafond kitten: Spuit met de flexibele kit de kieren dicht bij de overgang muur en plafond en ga er met je vinger langs. Doop een spons in sop en strijk langs de net gevulde kieren om het geheel strak te strijken. Bij oude scheuren in de overgang muur en plafond doe je hetzelfde.

Er kunnen in stucwerk altijd scheuren ontstaan. Bij nieuw en bij ouder stucwerk. Door werking van het huis, temperatuurverschillen, doorzakken van de vloer en meer oorzaken, zit er beweging in muren en plafond. Dat is niet altijd op te vangen, maar zeker wel wat aan te doen!

Zeker bij een schrootjes plafond kun je kieren zien terug komen. Wil je dit plafond moderniseren, lees dan onze blog!

muur plafond scheuren

Maar geen nood aan de man. Wanneer dit ‘gewone’ scheuren zijn in de overgang plafond en muur, en geen gaten en kieren waar je jouw hand in kan steken, is dit zelf te maken. Zijn de scheuren groot en lopen ze door de muur heen, dan heb je een ander probleem. Ik raad je dan aan om een professional in te huren. Dit is niet zo maar te kitten.

Lees ook: Plinten Lijmen, Spijkeren, Schroeven, Klikken En Meer!

Scheuren Overgang Muur Plafond Kitten

Na het stucen, dat er al even op zit, heb je scheuren op de overgang muur naar plafond. Dat is te repareren met een kit.

Zorg voor de juiste opvulmaterialen. Deze moeten flexibel zijn zodat de kans op weer scheuren, verkleind wordt. Er zijn opvulmiddelen voor hout, steen, beton, gips en voor binnen en buiten. Sommige merken hebben opvulmiddelen in één. Bekijk welke jij het beste vindt voor jouw situatie.

Ik gebruik flexibele kit, dat kan acrylaatkit zijn (bol.com), die beweegt een klein beetje mee waardoor je scheuren kunt repareren en het scheuren minder wordt.

Wanneer je gaat kitten, ga je met een kitspuit langs de overgang muur naar plafond en spuit je de kier of scheurtjes vol. Ga met een vinger over de kit en duw als het waren de kit netjes in de kier. Doop dan een spons in het water met afwasmiddel en knijp deze uit. Strijk één keer langs de zojuist opgevulde kieren met kit. Nu heb je de overgang muur en plafond netjes kunnen kitten.

overgang tussen muur en plafond kitten

Voorkomen Van Scheuren Overgang Muur Naar Plafond

Om te voorkomen dat er scheuren in de overgang van muur en Plafond komen kun je een trucje uithalen tijdens het stucen. Kies acrylaat kit: deze is overschilderbaar en flexibel. Handig om iets beweegbare muren niet te laten scheuren, al kun je dat niet helemaal voorkomen.

  • Stuc de muur en overgang plafond.
  • Snijdt met een stanleymes, 5 millimeter in de stuc van de overgang muur en plafond. Dus precies in de hoek.
  • Laat de stuc de benodigde tijd drogen. Lees de gebruiksaanwijzing hiervoor.
  • Na het drogen kit je met acrylaat kit, het ingesneden stucwerk. Je vult dus precies de hoek die jij hebt ingesneden, met deze kit.
  • Laat de kit drogen. Het voordeel van deze kit is dat het ook overschilderbaar is.
  • Na het drogen kun je het stucwerk eventueel verven.

Lees ook: 6x De Beste Manier Van Plinten Bevestigen?

Verven Overgang Muur Naar Plafond

Wanneer je het plafond en muur wilt gaan verven dan kun je dat het beste doen met ook een elastische of scheur overbrugbare verf. Deze beweegt mee met de subtiele bewegingen van aansluitingen van plafond en muren. Zo voorkom je ook, zoveel mogelijk, scheurvorming.

Zoals ik voorheen al melde: Scheurvorming in overgang muur en plafond is echt niet helemaal te voorkomen maar gelukkig wel makkelijk te maken. Ook na reparatie bestaat de kans dat het nog eens gebeurt, op andere plaatsen. Maar daar heb je nu de oplossingen voor kunnen lezen. En echt, het is goed zelf te maken is. Succes!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs