Stucwerk Laat Los, Hoe Komt Dat Toch?


stucwerk laat

Natuurlijk is het niet leuk wanneer stucwerk los laat. Je schrikt vaak en denk dat er een mega vochtprobleem is. Nu ja, een vochtprobleem is het zeker, maar of het ernstig is kun je bepalen aan de informatie die je hier wordt gegeven.

Stucwerk laat los? Reden kan zijn dat jouw huis last heeft van optrekkend vocht of van stucwerk wat loslaat in de badkamer dan is de oorzaak ‘vocht’. Het kan ook een lekkage zijn waardoor stucwerk los laat of je hebt geen voorstrijk gebruikt voor je ging stucen.

In onze blog over stucwerk voorstrijken, kun je lezen hoe je het stucwerk weer goed op de muur moet stucen. Dat is wel voor latere zorg. Eerst moet de oorzaak achterhaald en opgelost worden.

Stucwerk Laat Los Oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken die er voor kunnen zorgen dat stucwerk loslaat.

 1. Vocht vanuit de grond wordt via de fundering, door de muren opgezogen. Vooral oudere huizen willen dat nogal eens doen.
 2. De vochtig blijvende ruimte, die (bijna) nooit (goed) droog wordt. Bijvoorbeeld badkamers of kelders kunnen daar last van hebben, waar geen ramen in zitten en/of waarvan de afzuiginstallatie te kort schiet.
 3. Een lekkende of gesprongen leiding. Hierdoor komt stucwerk los te zitten.
 4. Nieuw stucwerk dat loslaat heeft kan als oorzaak hebben dat er te weinig geventileerd kan zijn, in de kamer, tijdens het droog proces.
 5. Nieuw stucwerk kan ook loslaten omdat de muur te nat is waarop is gestuct waardoor hechting niet goed mogelijk is.
 6. Nieuw stucwerk kan loslaten omdat er geen primer/voorstrijk is gebruikt.

Ben je van plan om nu wel een primer te gebruiken dan kan je hier een aantal primers vinden die je kunt gebruiken.

Lees ook: Hoe Spachtelputz Repareren? – Met kit, muurvuller of …

Oud Stucwerk Laat Los

Stucwerk wat in oude huizen op de muur zit en loslaat heeft over het algemeen te maken met vocht. Vroeger werden huizen anders gebouwd dan nu. Er zat niet echt een barrière tussen de fundering en de muren. Vocht dat door de fundering wordt opgenomen wordt direct doorgegeven aan de muren. Dat is lastig want wanneer een oude muur die gestuct is nat wordt, verliest het zijn grip op het stucwerk. Het weekt als het waren de stuc los.

Daarbij kan het zijn dat er witte vlekken en strepen op de muur komen. Dat zijn zouten die met het water mee komen de muren in. Wanneer het water droogt (door stoken bijvoorbeeld) verdampt het water maar de zouten drogen wit op, op de muur. Witte vlekken en strepen zijn daarvan het gevolg.

Daar kun je wat (aan laten) doen maar het is wel een dingetje. Hoe je dit op kunt lossen lees je onderaan de blog.

Stucwerk Laat Los Bij Sausen

Wanneer stucwerk los laat bij het sausen van de muur is het goed om even te stoppen met sausen. Probeer te achterhalen hoe het komt dat het stucwerk los laat. Lees het kopje in deze blog: ‘Stucwerk laat los oorzaak‘ en bekijk welke van de redenen bij jou het geval is.

Dan is het wel zaak om te gaan repareren. Denk niet ‘ik ga gewoon door’, want dan heb je straks meerdere stukken stucwerk op de grond liggen, die gesaust zijn, en is al het werk voor niks gedaan. In het hoofdstuk Los Latend Stucwerk Repareren, lees je hoe je dat kunt doen.

Nieuw Stucwerk Laat Los

Wanneer nieuw stucwerk los laat kan dat het probleem zijn van een vochtige muur, een gesprongen of lekkende leiding of een te weinig geventileerde ruimte waardoor het stucwerk niet goed kan drogen. Het is wel van belang dat je even de tijd neemt om de muur, na reparatie van de oorzaak, goed te laten drogen.

Wanneer de muur goed is gedroogd is het advies om het gedeelte wat weer gestuct moet worden, eerst voor te strijken.

Het kan ook zo zijn dat je de muur niet hebt voorgestreken met een primer. Het vocht wordt dan in erg snelle tijd opgenomen uit het stucwerk en is de verbinding weg van alle materialen die in jouw stucwerk zitten. Vocht is als het ware de lijm van de stuc. Zonder vocht geen geheel. Dus je zult begrijpen dat de muur eerst bewerkt moet worden. Je kunt dit dus zelf verhelpen.

Lees ook: Grote Gaten Vullen Muur! Binnen Of Buiten?

Stucwerk Plafond Badkamer Laat Los

Wanneer Stucwerk los laat op het plafond van de badkamer, dan kan je er zeker van zijn dat dát te maken heeft met vocht. Waarschijnlijk is de afzuiginstallatie niet toereikend en blijft er te veel vocht hangen in de badkamer. Door te weinig te luchten, kan het stucwerk los worden geweekt van de muur.

Het kan ook zijn dat je een droger in de badkamer hebt staan die een water opvangbak heeft. Veel vocht blijft dan in de badkamer hangen waardoor het stucwerk los kan laten. Los dat probleem op, dat is voor iedere badkamer weer anders. Een raam die je regelmatig open kunt doen of betere vochtafvoer installatie (waterdamp) zou zomaar een oplossing kunnen zijn.

Stucwerk Laat Los Plafond

Wanneer er stucwerk los gaat van het plafond dan het kunnen dat er een leiding lekt of gesprongen is. Ook kan het zijn dat eventuele bovenburen een (langdurige kleine) lekkage hebben gehad en wat langzaam maar zeker is doorgelekt naar jullie plafond.

Zeker bij oudere huizen/flats met houten vloeren zou dat zomaar een reden kunnen zijn. Je kunt bij loslatend stucwerk repareren lezen hoe je dat kunt oplossen.

Stucwerk Buitenmuur Laat Los

Je hebt een mooie muur buiten gestuct en je had gehoopt dat je er nog jaren plezier van zou hebben. Nu is het stucwerk aan het afbrokkelen. Hoe zou dat komen? Je hebt waarschijnlijk zelf al wel het idee dat het met vocht te maken zou kunnen hebben. En daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.

Vocht dat vanuit de fundering wordt opgezogen en door wordt gegeven aan de muur die jij hebt gestuct. Deze stuc wordt als het ware los geweekt van de muur. Dit kun je oplossen door alle losse delen in ieder geval weg te halen. Lees onderaan wat je precies kunt doen om het geheel te herstellen en dan ook voor een langere tijd. Want het blijft geen feest, zeg maar….

Loslatend Stucwerk Repareren

De oplossing voor loslatend stucwerk heeft als reden ‘vocht’! Dat is wel duidelijk. Maar hoe kun je dat op een goede manier oplossen. Er zijn meerdere oplossingen voor. Ieder probleem heeft natuurlijk zijn eigen aanpak.

 • Optrekkend vocht of vocht doorslaande muren, bij oude huizen
  Zijn de onderkant van de muren wit uitgeslagen, nattig en laat daar het stucwerk los, dan is dat waarschijnlijk in een (oud) huis waar zij tijdens de bouw, geen rekening hebben gehouden met optrekkend vocht (geen waterkering).

  Hierbij is het advies nodig van een expert. U bent niet alleen in Nederland die dit probleem heeft. Er zijn door Nederland diverse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in vochtproblemen in huis. Muren met vochtproblemen kunnen worden geïmpregneerd of geïnjecteerd worden met waterafstotende materialen, zodat vocht jouw muren binnen niet meer bereiken. Dit zijn in de meeste gevallen reparaties die je niet zelf uit kunt voeren.
 • Ventilatie problemen: Wanneer dit de reden is van loslatend stucwerk, bijvoorbeeld in de badkamer, dan is het zaak van goed ventileren of een betere vocht afzuiginstallatie inbouwen of aanschaffen. Als voorbeeld is al een raam genoemd, dat in de badkamer geplaats zou kunnen worden of een soort dakraam, die voor voldoende ventilatie zorgt, na het gebruik van de badkamer. Voor een afzuiginstallatie kun je ook terecht bij professionals, di je uit kunnen leggen wat in jouw geval het beste is om te doen.
 • Bij een vermoedelijke lekkage is het noodzaak om het water even af te sluiten, de muur open te breken en te bekijken of je de lekkende waterleiding zelf kunt maken of dat je daar hulp bij nodig hebt. Gemaakt moet deze wel worden, want de schade wordt alleen maar erger wanneer je er niets aan doet en het stucwerk zal meer en meer van de muur vallen.

Lees ook: Hoe Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

Reparatie Stucwerk Binnenmuur

Het stucen van een muur ter reparatie is een ander verhaal waar we in deze blog over hebben geschreven. Daar kun je informatie halen over het goed stucen van muren, wat de voorbereidingen zijn voor je gaat stucen en waar je op moet letten.

Redactie Klusplanet

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf samen met andere schrijvers de artikelen onder de naam 'de redactie'. Onze artikelen zijn zo compleet mogelijk om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs