6 × Stucwerk Laat Los, Hoe Komt Dat Toch?

Stucwerk laat los

Natuurlijk is het niet leuk wanneer stucwerk los laat. Je schrikt vaak en denk dat er een mega-vochtprobleem is. Nu ja, een vochtprobleem is het zeker, maar of het ernstig is, kun je bepalen aan de informatie die je hier wordt gegeven.

Stucwerk laat los? Reden kan zijn dat jouw huis last heeft van optrekkend vocht of van stucwerk wat loslaat in de badkamer dan is de oorzaak ‘vocht’. Het kan ook een lekkage zijn waardoor stucwerk los laat of je hebt geen voorstrijk gebruikt voor je ging stucen.

In onze blog over stucwerk voorstrijken, kun je lezen hoe je het stucwerk weer goed op de muur moet stucen. Dat is wel voor latere zorg. Eerst moet de oorzaak achterhaald en opgelost worden.

Stucwerk Laat Los, De Oorzaak!

Er zijn meerdere oorzaken die er voor kunnen zorgen dat stucwerk loslaat.

 1. Vocht vanuit de grond wordt via de fundering, door de muren opgezogen. Vooral oudere huizen willen dat nogal eens doen.
 2. De vochtig blijvende ruimte, die (bijna) nooit (goed) droog wordt. Bijvoorbeeld badkamers of kelders kunnen daar last van hebben, waar geen ramen in zitten en/of waarvan de afzuiginstallatie te kort schiet.
 3. Een lekkende of gesprongen leiding. Hierdoor komt stucwerk los te zitten.
 4. Nieuw stucwerk dat loslaat, heeft kan als oorzaak hebben dat er te weinig geventileerd kan zijn, in de kamer, tijdens het droogproces.
 5. Nieuw stucwerk kan ook loslaten omdat de muur te nat is waarop is gestuct waardoor hechting niet goed mogelijk is.
 6. Nieuw stucwerk kan loslaten omdat er geen primer/voorstrijk is gebruikt.

Ben je van plan om nu wel een primer te gebruiken dan kan je hier een aantal primers vinden die je kunt gebruiken.

Lees ook: Waarmee Stucwerk Repareren? – Met Kit, Knauf Of Met …

Oud Stucwerk Laat Los

Stucwerk wat in oude huizen op de muur zit en loslaat heeft over het algemeen te maken met vocht. Vroeger werden huizen anders gebouwd dan nu. Er zat niet echt een barrière tussen de fundering en de muren. Vocht dat door de fundering wordt opgenomen wordt direct doorgegeven aan de muren. Dat is lastig want wanneer een oude muur die gestuct is nat wordt, verliest het zijn grip op het stucwerk. Het weekt als het waren de stuc los.

Daarbij kan het zijn dat er witte vlekken en strepen op de muur komen. Dat zijn zouten die met het water mee komen de muren in. Wanneer het water droogt (door stoken bijvoorbeeld) verdampt het water maar de zouten drogen wit op, op de muur. Witte vlekken en strepen zijn daarvan het gevolg.

Daar kun je wat (aan laten) doen, maar het is wel een dingetje. Hoe je dit op kunt lossen lees je onderaan de blog.

Lees ook: Stucwerk Schuren Met De Hand Of Machine, En Welke Korrel?

Nieuw Stucwerk Laat Los

Wanneer nieuw stucwerk los laat kan dat het probleem zijn van een vochtige muur, een gesprongen of lekkende leiding of een te weinig geventileerde ruimte waardoor het stucwerk niet goed kan drogen. Het is wel van belang dat je even de tijd neemt om de muur, na reparatie van de oorzaak, goed te laten drogen.

Wanneer de muur goed is gedroogd is het advies om het gedeelte wat weer gestuct moet worden, eerst voor te strijken.

Het kan ook zo zijn dat je de muur niet hebt voorgestreken met een primer. Het vocht wordt dan in erg snelle tijd opgenomen uit het stucwerk en is de verbinding weg van alle materialen die in jouw stucwerk zitten. Vocht is als het ware de lijm van het stuc. Zonder vocht geen geheel. Dus je zult begrijpen dat de muur eerst bewerkt moet worden. Je kunt dit dus zelf verhelpen.

Stucwerk Laat Los Bij Sausen

Wanneer stucwerk los laat bij het sausen van de muur is het goed om even te stoppen met sausen. Probeer te achterhalen hoe het komt dat het stucwerk los laat. Lees het kopje in deze blog: ‘Stucwerk laat los oorzaak‘ en bekijk welke van de redenen bij jou het geval is.

Dan is het wel zaak om te gaan repareren. Denk niet ‘ik ga gewoon door’, want dan heb je straks meerdere stukken stucwerk op de grond liggen, die gesaust zijn, en is al het werk voor niks gedaan. In het hoofdstuk loslatend stucwerk repareren, lees je hoe je dat kunt doen.

Hoe Loslatend Stucwerk Repareren?

stucwerk laat los

De oplossing voor loslatend stucwerk heeft als reden ‘vocht’! Dat is wel duidelijk. Maar hoe kun je dat op een goede manier oplossen. Er zijn meerdere oplossingen voor. Ieder probleem heeft natuurlijk zijn eigen aanpak.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

 • Optrekkend vocht of vocht doorslaande muren, bij oude huizen
  Zijn de onderkant van de muren wit uitgeslagen, nattig en laat daar het stucwerk los, dan is dat waarschijnlijk in een (oud) huis waar zij tijdens de bouw, geen rekening hebben gehouden met optrekkend vocht (geen waterkering).

  Hierbij is het advies nodig van een expert. U bent niet alleen in Nederland die dit probleem heeft. Er zijn door Nederland diverse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in vochtproblemen in huis. Muren met vochtproblemen kunnen worden geïmpregneerd of geïnjecteerd worden met waterafstotende materialen, zodat vocht jouw muren binnen niet meer bereiken. Dit zijn in de meeste gevallen reparaties die je niet zelf uit kunt voeren.
 • Ventilatie problemen: Wanneer dit de reden is van loslatend stucwerk, bijvoorbeeld in de badkamer, dan is het zaak van goed ventileren of een betere vocht afzuiginstallatie inbouwen of aanschaffen. Als voorbeeld is al een raam genoemd, dat in de badkamer geplaatst zou kunnen worden of een soort dakraam, die voor voldoende ventilatie zorgt, na het gebruik van de badkamer. Voor een afzuiginstallatie kun je ook terecht bij professionals, die je uit kunnen leggen wat in jouw geval het beste is om te doen.
 • Bij een vermoedelijke lekkage is het noodzaak om het water even af te sluiten, de muur open te breken en te bekijken of je de lekkende waterleiding zelf kunt maken of dat je daar hulp bij nodig hebt. Gemaakt moet deze wel worden, want de schade wordt alleen maar erger wanneer je er niets aan doet en het stucwerk zal meer en meer van de muur vallen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs