Voorstrijken Voor Stucwerk, zo wordt de Muur heel strak!

voorstrijken stucwerk

Wanden, plafonds en muren glad maken kan je doen door stucen. Stuc van gips of cement maakt een muur vlak. Deze vlakke muur kan je vervolgens behangen, verven, tegelen of wat je er maar mee wilt doen. Het stucwerk moet goed hechten op de ondergrond, anders valt het stucwerk er na verloop van tijd af. Moet je dan voorstrijken voor stucwerk voor een goede hechting?

Het advies is om altijd voor te strijken voor stucen. Voor een zuigende ondergrond om de zuigende werking tegen te gaan en voor een gladde ondergrond om het oppervlak op te ruwen voor een betere hechting. Breng het voorstrijkmiddel aan met een roller of blokkwast.

Dit is in het kort de rede van voorstrijken voor stucwerk en hoe je het kunt doen. Er komt echter nog wel het een en ander bij kijken om een muur te stucen en voor te strijken. In deze blog wordt het allemaal besproken en worden praktische tips gegeven.

Niet alleen voor het stucwerk moet je voorstrijken, ook na het stucen moet je voorstrijken. Waarom om dit is kan je lezen in onze blog voorstrijken na stucen met praktische tips en vele adviezen.

Waarom Voorstrijken Voor Stucwerk?

Voorstrijken voor stucwerk is nodig om twee redenen, namelijk:

  1. De zuigende werking van de ondergrond tegen te gaan.
    Hierdoor kan het stucwerk wat aangebracht wordt langzaam drogen en hierdoor hecht het beter af. Denk aan gasbetonblokken of metselwerk, dit zuigt enorm.
  2. Om de oppervlakte te vergroten.
    Op een hele gladde ondergrond hecht stucwerk niet goed. Door de ondergrond te behandelen met een hechtprimer maken we de ondergrond ruw waardoor het stucwerk goed aan de ondergrond hecht. Denk hierbij aan stucen over geglazuurde tegels die glad zijn en niet zuigen.

De zuigende werking van de ondergrond kan je testen door de sponstest te doen. Pak een spons en maak deze nat. Zorg ervoor dat de spons goed nat is. Druk vervolgens de spons uit op de muur. Nu zijn er twee mogelijkheden:

  1. Het water stroomt naar beneden en blijft op de muur zitten. Ook na 5 minuten wachten. Conclusie, de muur zuigt niet.
  2. Het water laat een paar straaltjes zien maar deze worden opgenomen door de muur, na 5 minuten is het water opgenomen. Conclusie de muur zuigt.

Als de muur zuigt moet je zeker voorstrijken voor stucen. Als de muur niet zuigt kan je voorstrijken!

Bij een niet zuigende muur is het advies om toch voor te strijken, en wel hierom; De zuigende werking van de ondergrond hoeft niet op alle plaatsen gelijk te zijn waardoor het opdrogen van het stucwerk niet gelijkmatig verloopt. Hierdoor kunnen er hecht problemen ontstaan met het stucwerk.

voorstrijken stucwerk

Door de hele muur zelf voor te strijken weet je zelf wat je gedaan hebt en krijg je een egale muur met dezelfde eigenschappen over de gehele muur en hierdoor hecht het stucwerk beter.

Samenvattend, het is niet de vraag of je moet voorstrijken voor stucen, maar welk voorstrijkmiddel heb je nodig? Voorstrijk voor zuigende ondergrond of primer om de hechting te verbeteren. In de bouwmarkt zijn de verschillende voorstrijken te koop. Lees goed de verpakking en kies het juiste product voor jouw muur. Ook bol.com heeft een grote collectie voorstrijk voor alle muren. Kijk er eens rond!

Hoe De Voorstrijk Voor Stucwerk Aanbrengen?

Als je weet wat voor soort muur of plafond je hebt kan je in de bouwmarkt het voorstrijkmiddel kopen. Lees de verpakking goed want welk gereedschap (roller of blokkwast) je nodig hebt, is ook aangegeven. Volg voor de verwerking de aanwijzingen en instructies op de emmer, want sommige voorstrijken zijn kant-en-klaar en sommige voorstrijken moeten eerst verdund worden.

  • Loop de hele muur na met een plamuurmes en verwijder alle loszittende delen. Maar let op: wat vast zit, zit vast.
  • Maak de muur stofvrij. Gebruik een zachte borstel en verwijder al het loszittende vuil.
  • Vervolgens is het verstandig om de muur te ontvetten. Hiervoor kan je warm water met ammoniak gebruiken of HG-muur ontvetter.
  • Laat de muur goed drogen voordat je de voorstrijk aanbrengt.
  • Leg een folie neer op de grond want je gaat zeker lekken. Voorstrijk is als water en agressief en kan je vloer beschadigen, dus dek deze af.
  • Gebruik een (vacht)roller of een blokkwast voor de grote vlakken en een kleine kwast van de overgang van wand naar plafond, overgang wand naar vloer en voor de binnenhoeken.
  • Breng het voorstrijkmiddel aan zoals is aangegeven op de verpakking.
  • Probeer de banen die je aanbrengt zo min mogelijk te overlappen.

Nu goed laten drogen en je kunt beginnen met stucen. Maar wat is de droogtijd van het voorstrijkmiddel?

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Wat Is De Droogtijd Van Voorstrijk Voor Stucwerk?

Elke voorstrijk is anders en hierdoor verschillen de droogtijden ook. Er zijn voorstrijken die binnen 2 uur droog zijn, maar er zijn er ook die 12 uur de tijd nodig hebben om te drogen.

Aangezien je een voorstrijkmiddel gekocht hebt, heb je ook instructies ontvangen, deze staan op de verpakking. Hier staat ook de droogtijd aangegeven. Wanneer je deze opvolgt, komt het vast en zeker goed en krijg je een mooi eindresultaat.

Dan, als laatste nog de kleur van het voorstrijkmiddel. Deze kan roze of geel zijn.

Voorstrijk van Roze Stucwerk

Sommige voorstrijk zijn roze van kleur en sommige geel. Waarom is dat zoen wat is het verschil?

De roze gekleurde voorstrijk is bedoeld voor niet-zuigende gladde ondergronden. Je kunt hierbij denken aan beton, geglazuurde tegels, gipsplaat, geverfde (gesausde) wanden. Deze oppervlakte moeten opgeruwd worden en daar zorgt deze voorstrijk voor.

Voorstrijk van Geel Stucwerk

De gele voorstrijk heeft dus ook een specifieke toepassing.

De gezel wordt gebruikt voor zuigende ondergronden. Deze vormt een laag op de wand en gaat de zuigende werking tegen. Denk hierbij aan kalkzandstenen muren, baksteen of gips. Deze materialen hebben een zuigende werking die opgeheven moet worden door de gele voorstrijk.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!