Plafond Voorstrijken, Wanneer Doe Je Dat En Waarmee?

plafond voorstrijken

Moet je een plafond voorstrijken? Je staat met je neus omhoog en je vraagt echt af: hoe dan? Heb je vragen als: Waarom moet je dan voorstrijken en is dat bij jouw plafond ook echt nodig? Allemaal vragen die beantwoord gaan worden in deze blog.

Plafond voorstrijken? Nee, een plafond wat geverfd is ga je niet voorstrijken. Dit plafond zuigt geen verf meer omdat er al een voorstrijk en verf opzit. Dit plafond kun je mooi en egaal verven.
Ja, een plafond waar nog niets aan gedaan is, ga je wel voorstrijken om de zuigende werking te stoppen.

Wat is nu de redenen van het voorstrijken van een plafond, hoe doe je dat en welke voorstrijk moet je gebruiken? Al deze vragen worden in deze blog besproken, dus lees snel verder.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Welke Voorstrijk Voor Plafond Gebruiken?

Er zijn verschillende voorstrijkmiddelen. De ene is waterig en dun en de ander is wat dikker en wit van kleur. Gebruik de vaak wat dikkere, witte voorstrijk voor het plafond, en wel hierom.

Dikkere, witte voorstrijk kleurt het plafond al wit, waardoor je een goede ondergrond hebt voor jouw (naar alle waarschijnlijkheid) wit te verven plafond. Maar er is nog een rede waarom je deze voorstrijk beter kunt gebruiken.

Bij dunne voorstrijk weet je niet zo goed waar je bent gebleven als je de voorstrijk aanbrengt en je kunt per ongeluk 2 keer over hetzelfde stuk voorstrijk aanbrengen. Dat zie je later, wanneer je plafondverf gaat aanbrengen. Dat wordt niet mooi want er is kleurverschil zichtbaar.

Bij de dikke en witte voorstrijk heb je dat niet omdat het al wit is en je kan goed zien waar je bent gebleven. Lees op de verpakking welke roller je nodig hebt, dat verschilt nogal eens per merk.

Bekijk verschillende soorten voorstrijkmiddelen bij Bol.com in verschillende prijsklasse.

Waar gebruik je deze dunne voorstrijk dan wel voor? Voor muren die je gaat behangen. Zo trekt de behanglijm niet in de muur en blijft het behang goed zitten.

Lees ook: Voorstrijken Muurverf – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Nieuw Gestuct Plafond Voorstrijken

  • Ten eerste de rede waarom je moet voorstrijken op een nieuw gestuct plafond: Een nieuw gestuct plafond dat onbewerkt is, zuigt alle verf die je aanbrengt op het plafond naar binnen. Je kunt meerdere lagen verf aanbrengen totdat de zuigende werking stopt, maar dat kost jouw kapitalen. Dit kunnen wel 4 à 5 lagen zijn.
  • De tweede rede waarom je beter kunt voorstrijken op het nieuwe gestucte plafond is dat er dan geen vlekken door de verf kunnen komen, die in het plafond zaten. Voorstrijk houdt deze vlekken tegen en de verf die jij aanbrengt blijft dan de kleur die jij aanbrengt.
  • Nog een reden voor het gebruik van voorstrijk op jouw nieuw gestuct plafond is, dat de verf die je aanbrengt op het plafond dan egaal blijft en dat je geen banen blijft zien.
plafond voorstrijken

Wil je weten of het nieuw gestuct plafond met voorstrijk is bewerkt (kan doorzichtig zijn wat je niet goed ziet) dan pak je een natte spons en die druk je tegen het plafond aan. Neemt het plafond water op, dan is het niet met voorstrijk behandeld. Neemt het nieuw gestuct plafond geen water op, dan is het wel met voorstrijk behandeld.

Lees ook: Voorstrijken Na Stucen – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Hoe Een Spack Plafond Voorstrijken?

Spack plafonds hebben een sterk zuigende werking en kunnen dus het beste met isoleerverf worden behandeld. Deze zijn wit van kleur en is een goede ondergrond voor verf. Deze isoleerverven voor spack plafonds, zorgen ervoor dat zij niet meer zuigen en er dus geen baanvorming ontstaat tijdens het verven. Ook dekt deze isolatieverf goed en kan egaal worden aangebracht. Er zijn diverse merken die isolatieproducten hebben.

Zit er al een laag verf op de spack plafond dan is voorstrijken niet nodig.

Hoe Een Gestuct Plafond Voorstrijken?

Wanneer een gestuct plafond dat helemaal is geverfd, dan is deze waarschijnlijk ook met voorstrijk behandeld.

Daar hoef je dan niets aan te doen. Is het plafond vies van allerlei aanslag dan kun je met fixeerverf voorstrijken voor je gaat verven. Deze fixeerverf zorgt er dan voor dat bijvoorbeeld rookaanslag en/of vet niet door de verf komt die jij op het plafond doet. Dit zou namelijk kunnen gebeuren wanneer je geen fixeerverf voor strijkt, over de aanslag.

Is jouw gestuct plafon nog niet behandeld, lees dan het hoofdstuk hierboven, ‘Nieuw gestuct plafond voorstrijken’, en je vindt de informatie die je nodig hebt.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs