Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

voorstrijken gipsplaat

Gipsplaat wordt veel gebruikt om scheidingswanden te maken of worden geplaatst voor een onafgewerkte slechte muur. Gipsplaten bestaan uit een kern van gips met aan beiden kanten een kartonnen plaat. De hechting van het karton aan het gips gebeurt tijdens het drogen van het gips. Maar voorstrijken van gipsplaat is dat nodig?

Voorstrijken Gipsplaat. Gips heeft een openstructuur en neemt veel vocht op. Daarnaast is het karton glad en dat hecht niet goed. Voorstrijken gipsplaat is nodig om de zuigende werking te verminderen/tegen te gaan en de hechting te verbeteren.

Gipsplaat wordt in de lengterichting geproduceerd en afgesneden. De zijkanten zijn voorzien van karton en deze zijn meestal rond. De kopse kanten daarentegen zijn dus niet voorzien van karton en zijn open, het gips is zichtbaar. Het karton zorgt ervoor dat de plaat trekkrachten op kan nemen.

Is Voorstrijk Van Gipsplaat Nodig?

Voor het beantwoorden van deze vraag moet eerst duidelijk zijn wat voorstrijk is en wat het doet. Voorstrijk is een dunne waterige substantie die aangebracht wordt met een kwast of roller op een oppervlakte die een zuigende werking heeft. Voorstrijken gaat de zuigende werking van de ondergrond, waar het op aan is gebracht tegen.

Is voorstrijk echt nodig bij alles wat je op een muur aanbrengt? Nee, het is afhankelijk van de zuigkracht van de muur. Is voorstrijken van gipsplaat nodig? Heeft gipsplaat een zuigende werking? Het antwoord is ja, gipsplaat heeft een zuigende werking. De zuigkracht is minder dan kalksteen maar het heeft een zuigende werking. Dus is voorstrijk voor gipsplaat nodig? Het antwoord is dus ja. Het gaat de zuigkracht tegen en zorgt voor een betere hechting van de uiteindelijke afwerklaag.

Voorstrijk wordt meestal aangebracht met een blokkwast. Het kan best lastig zijn om aan te brengen, want het lijkt net water. Echter is het belangrijk om voorstrijk goed uit te smeren, anders kan het door de deklaag heen komen, zeker als je de gipsplaat afwerkt met verf.

Lees ook: Plafond Voorstrijken, Wanneer Doe Je Dat En Waarmee?

Wanneer Voorstrijk Aanbrengen?

Het voorstrijken van gipsplaat is belangrijk en is afhankelijk van wat je verder met de wandafwerking van plan bent te doen. Dit mogelijkheden worden hieronder besproken, zoals:

  1. Gipsplaten voorstrijken voordat je gaat stucen
  2. Voorstrijken voordat je gaat behangen
  3. Gipsplaat voorstrijken voorafgaand aan het tegelen
  4. En voordat je gaat verven

1. Gipsplaat Voorstrijken Voor Stucen

Een wand van gipsplaat is perfect om te stucen. Je moet echter wel het een en ander voorbereiden. Zo is het belangrijk dat de naden tussen de platen zijn opgevuld en de schroefgaten zijn afgestreken.

voorstrijken gipsplaat

Daarna kan je voorstrijken. Dit voorstrijken gaat de zuigende werking tegen en zorgt ervoor dat de gipsplaten en de afgewerkte naden eenzelfde zuigkracht hebben waardoor het stucwerk straks even snel droogt.

Neem voorstrijk die speciaal geschikt is om overheen te stucen, de hechting van het stucwerk aan de gipsplaat zal zo optimaal worden en je krijgt een mooie afwerking.

Breng het voorstrijkmiddel aan met een blokkwast of vachtroller en zorg ervoor dat het voorstrijkmiddel gelijkmatig verdeeld wordt over de gipsplaat. Het voorstrijk is snel droog. De droogtijd is meestal tussen de 1 en 2 uur. Maar voor een juiste toepassing is het belangrijk altijd de instructies op de verpakking te lezen en deze op te volgen.

Lees ook: Voorstrijken Voor Stucwerk, zo wordt de Muur heel strak!

Groene Gipsplaat Voorstrijken Voor Stucen

Groene gipsplaat is beter bestand tegen vocht dan de normale witte gipsplaat. Let wel op! Het is beter bestand tegen vocht maar kan niet tegen water! Wanneer je groene gipsplaat verwerkt in een badkamer, toilet of keuken is het belangrijk dat de kopse kanten van de plaat goed afgedicht worden tegen vocht.

Groene gipsplaat voorstrijken voor stucen is ook nodig. De zuigende werking is minder dan de normale plaat, maar het zuigt wel. Om zeker te zijn van een goede hechting is voorstrijken met voorstrijk voor stucwerk noodzakelijk.

Je brengt het voorstrijkmiddel aan volgens de aanwijzing op de verpakking en dat is meestal met een vachtroller of een grote blokkwast. Drogen is binnen 1 tot 2 uur gebeurd, dus je kan gelijk verder met het stucen van de groen gipsplaat.

Lees ook: Voorstrijken Na Stucen – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

2. Gipsplaten Voorstrijken Voor Behangen

Het wordt een beetje eentonig, maar de gipsplaat heeft een zuigende werking. Behangerslijm bevat heel veel vocht, tot wel 70 procent. Dus wat kan je verwachten?

Bij normaal behang, behang van papier wordt de baan ingesmeerd met behangerslijm. Bij vliesbehang wordt de muur ingesmeerd met lijm. Daarna worden de behangbanen tegen de gipsplaten geplakt. Als we de gipsplaat niet voorstrijken trek het vocht van de behangerslijm gelijk in de gipsplaat wanneer deze in contact met elkaar komen.

Gipsplaat voorstrijken voor behangen is een ‘must’. Zonder voorstrijk trek de behangerslijm gelijk in de gipsplaat en zal het behang loslaten en niet hechten op de gipsplaat. Maak niet uit welke type behang je gebruikt. Altijd voorstrijken.

Kijk eens bij Bol.com, zij hebben vele soorten voorstrijk. De juiste voor jou zit er vast bij!
Verdeel het voorstrijkmiddel goed en gelijkmatig over de muur, anders kan je vlekken krijgen onder het behang die door kunnen schijnen door het behang. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking. Dan gaat het zeker goed.

Lees ook: Is Voorstrijken Behang Nodig En Waarmee Dan?

3. Voorstrijken Gipsplaat Voor Tegelen

Ook voor tegelen is het belangrijk om voor te strijken. Dit zorgt voor een goede hechting van de tegellijm en heb je minder kans dat de tegels van de muur afkomen.

Voorstrijken gipsplaat tegelen is gewenst. Tegellijm bevat ook veel vocht en als de tegellijm aangebracht wordt op de gipsplaat zonder voorstrijken trekt het vocht van de lijm in de gipsplaat en krijg je een slechte hechting van de tegel.

Tegelen op gipsplaat is een vak apart, maar je hoeft geen vakman in te huren. Als je een beetje handig bent kan je dit zelf prima doen.

Lees ook: Voorstrijken Voor Tegelen, Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

4. Voorstrijk Gipsplaat Voor Verven

Als laatste voorstrijk gipsplaat verven. De verf die je gaat gebruiken is naar alle waarschijnlijkheid muurverf. Muurverf bevat hééél veel vocht. En op een zuigende ondergrond trekt het vocht gelijk weg waardoor de verf niet goed kan opdrogen en waardoor je dus vlekken kunt krijgen. We hebben een hele blog geschreven over voorstrijken van muurverf. In dit geval het lezen waard!

voorstrijken gipsplaat

Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.

Ook het aanbrengen van het voorstrijkmiddel moet bij verven secuur gebeuren. De voorstrijk moet goed en gelijkmatig verdeeld worden over de gipsplaten, met andere worden de laag voorstrijk moet overal even dik zijn ander heb je nog steeds kan op vlekken door zuigende werking.

Lees daarom de aanwijzingen op de verpakking van het voorstrijkmiddel en volg deze ook op. Zo weet je zeker dat je een mooie afwerking krijgt als je gipsplaat gaat verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!