Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen Of …


voorstrijken gipsplaat

Gipsplaat wordt veel gebruikt om scheidingswanden te maken of worden geplaatst voor een onafgewerkte slechte muur. Gipsplaten bestaan uit een kern van gips met aan beiden kanten een kartonnen plaat. De hechting van het karton aan het gips gebeurt tijdens het drogen van het gips. Maar voorstrijken van gipsplaat is dat nodig?

Voorstrijken Gipsplaat. Gips heeft een openstructuur en neemt veel vocht op. Daarnaast is het karton glad en hecht niet goed. Voorstrijken gipsplaat is nodig om de zuigende werking te verminderen/tegen te gaan en de hechting te verbeteren.

Gipsplaat wordt in de lengterichting geproduceerd en afgesneden. De zijkanten zijn voorzien van karton en deze zijn meestal rond. De kopse kanten daarentegen zijn dus niet voorzien van karton en zijn open, het gips is zichtbaar. Het karton zorgt ervoor dat de plaat trekkrachten op kan nemen.

Voorstrijk Gipsplaat Nodig?

Voor het beantwoorden van deze vraag moet eerst duidelijk zijn wat voorstrijk is en wat het doet. Voorstrijk is een dunne waterige substantie die aangebracht wordt met een kwast of roller op een oppervlakte die een zuigende werking heeft. Voorstrijken gaat de zuigende werking van de ondergrond, waar het op aan is gebracht tegen.

Is voorstrijk echt nodig bij alles wat je op een muur aanbrengt? Nee, het is afhankelijk van de zuigkracht van de muur. Is voorstrijken van gipsplaat nodig? Heeft gipsplaat een zuigende werking? Het antwoord is ja, gipsplaat heeft een zuigende werking. De zuigkracht is minder dan kalksteen maar het heeft een zuigende werking.

Dus is voorstrijk voor gipsplaat nodig? Het antwoord is dus ja. Het gaat de zuigkracht tegen en zorgt voor een betere hechting van de uiteindelijke afwerklaag.

Voorstrijk wordt meestal aangebracht met een blokkwast. Het kan best lastig zijn om aan te brengen, want het lijkt net water. Echter is het belangrijk om voorstrijk goed uit te smeren anders kan het door de deklaag heen komen, zeker als je de gipsplaat afwerkt met verf. Bol.com heeft een grote selectie aan voorstrijk, voor elke klus de juiste voorstrijk!

Het voorstrijken van gipsplaat is belangrijk en is afhankelijk van wat je verder met de wandafwerking van plan bent te doen. Dit mogelijkheden worden hieronder besproken.

Gipsplaat Voorstrijken Voor Stucen

Een wand van gipsplaat is perfect om te stucen. Je moet echter wel het een en ander voorbereiden. Zo is het belangrijk dat de naden tussen de platen zijn opgevuld en de schroefgaten zijn afgestreken.

voorstrijken gipsplaat

Daarna kan je voorstrijken. Dit voorstrijken gaat de zuigende werking tegen en zorgt ervoor dat de gipsplaten en de afgewerkte naden een zelfde zuigkracht hebben waardoor het stucwerk straks even snel droogt.

Neem voorstrijk die speciaal geschikt is om overheen te stucen, de hechting van het stucwerk aan de gipsplaat zal zo optimaal worden en je krijgt een mooie afwerking.

Breng de voorstrijk aan met een blokkwast of vachtroller en zorg ervoor dat de voorstrijk gelijkmatig verdeelt wordt over de gipsplaat. De voorstrijk is snel droog. De droogtijd is meestal tussen de 1 en 2 uur. Maar voor een juiste toepassing is het belangrijk altijd de instructies op de verpakking te lezen en deze op te volgen.

Groene Gipsplaat Voorstrijken Voor Stucen

Groene gipsplaat is beter bestand tegen vocht dan de normale witte gipsplaat. Let wel op! Het is beter bestand tegen vocht maar kan niet tegen water! Wanneer je groene gipsplaat verwerkt in een badkamer, toilet of keuken is het belangrijk dat de kopse kanten van de plaat goed afgedicht worden tegen vocht.

Groene gipsplaat voorstrijken voor stucen is ook nodig. De zuigende werking is minder dan de normale plaat maar het zuigt wel. Om zeker te zijn van een goede hechting is voorstrijken met voorstrijk voor stucwerk noodzakelijk.

Je brengt de voorstrijk aan conform de aanwijzing op de verpakking en dat is meestal met een vachtroller of een grote blokkwast. Drogen is binnen 1 tot 2 uur gebeurd, dus je kan gelijk verder met het stucen van de groen gipsplaat.

Gipsplaten Voorstrijken Voor Behangen

Het wordt een beetje eentonig maar de gipsplaat heeft een zuigende werking. Behangerslijm bevat heel veel vocht, tot wel 70 procent. Dus wat kan je verwachten?

Bij normaal behang, behang van papier wordt de baan ingesmeerd met behangerslijm. Bij vliesbehang wordt de muur ingesmeerd met lijm. Daarna worden de behangbanen tegen de gipsplaten geplakt. Als we de gipsplaat niet voorstrijken trek het vocht van de behangerslijm gelijk in de gipsplaat wanneer deze in contact met elkaar komen.

Gipsplaat voorstrijken voor behangen is een ‘must’. Zonder voorstrijk trek de behangerslijm gelijk in de gipsplaat en zal het behang loslaten en niet hechten op de gipsplaat. Maak niet uit welke type behang je gebruikt. Altijd voorstrijken.

Kijk eens bij Bol.com, zij hebben vele soorten voorstrijk. De juiste voor jou zit er vast bij!
Verdeel de voorstrijk goed en gelijkmatig over de muur anders kan je vlekken krijgen onder het behang welke door kunnen schijnen door het behang. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking. Dan gaat het zeker goed.

Lees ook: Hoe Gipsplaat Behangen? – Met Vliesbehang, Glasvezelbehang Of …

Voorstrijken Gipsplaat Tegelen

Ook voor tegelen is het belangrijk om te voorstrijken. Dit zorgt voor een goede hechting van de tegellijm en heb je minder kans dat de tegels van de muur afkomen.

Voorstrijken gipsplaat tegelen is gewenst. Tegellijm bevat ook veel vocht en als de tegellijm aangebracht wordt op de gipsplaat zonder voorstrijken trekt het vocht van de lijm in de gipsplaat en krijg je een slechte hechting van de tegel.

Tegelen op gipsplaat is een vak apart. Je hoeft geen vakman in te huren. Als je een beetje handig bent kan je dit zelf prima doen. Om je te helpen hebben wij een blog geschreven over tegelen op (groene) gipsplaat. Hierin staan heel veel handige en praktische tips, bijvoorbeeld over het afwerken van de kopse kanten en dichtmaken van de naden. Zeker in een vochtige omgeving is dit heel belangrijk.

Voorstrijk Gipsplaat Verven

Als laatste voorstrijk gipsplaat verven. De verf die je gaat gebruiken is naar alle waarschijnlijkheid muurverf. Muurverf bevat hééél veel vocht. En op een zuigende ondergrond trekt het vocht gelijk weg waardoor de verf niet goed kan opdrogen en waardoor je dus vlekken kunt krijgen. We hebben een hele blog geschreven over voorstrijken van muurverf. In dit geval het lezen waard!

voorstrijken gipsplaat

Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.

Ook het aanbrengen van de voorstrijk moet bij verven secuur gebeuren. De voorstrijk moet goed en gelijkmatig verdeeld worden over de gipsplaten, met andere worden de laag voorstrijk moet overal even dik zijn ander heb je nog steeds kan op vlekken door zuigende werking.

Lees daarom de aanwijzingen op de verpakking van de voorstrijk en volg deze ook op. Zo weet je zeker dat je een mooie afwerking krijgt als je gipsplaat gaat verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!