Voorstrijken Voor Tegelen, Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

voorstrijken voor tegelen

Tegels zijn er in vele vormen, maten en kleuren en worden heel vaak toegepast in onze huizen. Vanzelfsprekend in badkamers, toilet en keukens, maar ook menige vloer is betegeld met vloertegels. Het is makkelijk in onderhoud en dus heel praktisch. Tegelen is ook goed zelf te doen, maar moet je voorstrijken voor tegelen?

Voorstrijken voor tegelen. Het voorstrijken is afhankelijk of de muur een zuigende werking heeft. Neemt de ondergrond vocht op dan is het een zuigende ondergrond en zal je moeten voorstrijken. Blijf het water liggen dan is de muur/vloer al voorgestreken en is het (waarschijnlijk) niet nodig.

Dit is in het kort uitgelegd hoe en waarmee je kunt voorstrijken voor tegelen. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in dit artikel besproken. Zo zijn er verschillende wanden, denk aan gipsplaat en beton en er zijn verschillende vloeren die een andere aanpak vragen.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Vloer Voorstrijken Voor Tegelen

Tegelen op de vloer vraagt om een goede voorbereiding anders zijn de gevolgen niet te overzien. De vloer moet heel vlak zijn om een hele vlakke tegelvloer te krijgen. De vloer waarop getegeld wordt is meestal een cementdekvloer of de deklaag is Egaline. Wat is verschil tussen beide vloeren?

  • Een cementdekvloer is een afgewerkte vloer van cement gemengd met zand. Het heeft vaak een dikte van 5-7 centimeter en duur 1 centimeter per week om te drogen. Voor tegelen is dit een prima afwerking.
  • Egaline wordt aangebracht in een hele dunne laag en heeft als doel de dekvloer te egaliseren. Het is cement met een kunsthars en is zelf nivellerend. Een vloer afwerken met Egaline wordt gedaan als er bijvoorbeeld een gelijmde pvc-vloer gelegd moet worden. Deze vloer kan oneffenheden niet opvangen en de ondergrond moet dus spiegelglad en vlak zijn.

Voor tegelen kan er enige oneffenheid zitten in de ondervloer omdat de tegellijm oneffenheden tot een beperkt niveau kan opvangen.

Cementdekvloer Voorstrijken Voor Tegelen

Voordat je begint met tegelen van een cementdekvloer zal deze eerst stofvrij moeten maken en als je in de gelegenheid bent kan je deze ook nog ontvetten met Ammoniak en warm water.

Daarna is het nodig om een voorstrijk aan te brengen om de zuigende werking van de cementdekvloer tegen te gaan. Doe je dit niet dan trekt het vocht van de lijm te snel in de cementdekvloer en zal de hechting van de lijm afnemen waardoor tegels los kunnen komen.

voorstrijken voor tegelen

Een product wat in elke bouwmarkt te koop is en ook bij Bol.com is Alabastine Rolbare Voorstrijk Voor Vloeren, speciaal geschikt voor cementdekvloeren.

Dit product gaat de zuigende werking van de vloer tegen waardoor de tegellijm goed aan de ondergrond kan hechten. Het is eenvoudig met een roller aan te brengen en dus snel gedaan. Lees de aanwijzingen op de verpakking en laat het goed drogen voordat je gaat tegelen.

Weet je niet of de vloer een zuigende werking heeft, doe dan de spons test. Maak een spons goed nat en druk deze uit op de vloer. Als het water snel wordt opgenomen dan heb je een zuigende vloer. Blijf het water op de vloer liggen dan is deze waarschijnlijk al behandeld met een voorstrijkmiddel.

Egaline Voorstrijken Voor Tegelen

Egaline is een product op basis van cement en een kunsthars. Het heeft een openstructuur en dus een zuigende werking. Ook Egaline zal je moeten voorstrijken.

De behandeling van de cementdekvloer is gelijk aan de behandeling van de cementdekvloer zoals bovenstaand is omschreven.

Ook nu eerst de vloer stofvrij maken en vervolgens het voorstrijkmiddel aanbrengen, hiervoor kan je bijvoorbeeld Alabastine Rolbare Voorstrijk Voor Vloeren gebruiken. Speciaal gemaakt voor vloeren op basis van cement en makkelijk aan te brengen met een roller.

Het tegelen van een vloer en of je voor moet strijken is nu wel duidelijk. Ja, de cementdekvloer en Egaline vloer moet je voorstrijken voor tegelen!

Muur Voorstrijken Voor Tegelen

Muren in badkamers, toilet en keukens worden (vaak) betegeld met wandtegels. De tegels zijn in deze ruimte simpelweg praktisch en makkelijk schoon te maken.

Tegelen op een muur is weer een andere discipline dan tegelen op een vloer. Het zijn andere ondergronden en een andere manier van tegelen, maar de vraag is of je de wanden moet voorstrijken?

Onderstaand drie typen wanden waar je op kan tegelen en beantwoording van de vraag of je deze wanden moet voorstrijken. Te beginnen met tegelen op beton.

Voorstrijken Tegels Op Beton

Het verschilt per type betonwand of je moet voorstrijken.

  • Een nieuwbouwwoning die je betrekt en waarvan je de wanden wilt tegelen zal je zeker moeten voorstrijken. Dit zijn nieuwe betonnen wanden waar nog geen muurbekleding op is geweest. Het is nieuw beton en dit heeft een sterk zuigende werking. Om dit tegen te gaan zal je de muur moeten voorstrijken.
    Hiervoor kan je Alabastine witte rolbare voorstrijk gebruiken welke in elke bouwmarkt te koop is en ook bij Bol.com. Het is sneldrogende grondverf wat wel zo makkelijk is. Lees voor het verwerken wel de aanwijzingen op de verpakking.
  • Heb je een bestaande woning dan is er waarschijnlijk al veel op de oudere muur geplakt of deze is vaker geverfd. Om te bepalen of je moet voorstrijken doe je de sponstest.
    Maak een spons goed nat en druk deze uit tegen de wand. Als het vocht wordt opgenomen heb je te maken met een zuigende muur. Loop het water naar de grond van de muur af dan is de muur al een keer behandeld en hoef je niet voor te strijken.

Voorstrijken Tegels Stucen

Tegelen op een muur die gestuct is, is gelijk aan tegelen op een wand van beton zoals bovenstaand is omschreven.

voorstrijken voor tegelen

Ook hier kan je te maken hebben met een stucwand die al vaker een wandbekleding heeft gehad en deze hoef je dan (waarschijnlijk) niet voor te strijken. Doe bij twijfel altijd de spons test.

Wil je tegels plakken op nieuw stucwerk dan zal je zeker moeten voorstrijken om de zuigende werking tegen te gaan. Ook dat kan weer met Alabastine witte rolbare voorstrijk, welke te koop is in de bouwmarkt, maar ook bij Bol.com.

Lees voor het gebruik goed de aanwijzingen door op de verpakking en gebruik het juiste gereedschap.

Gipslaat Voorstrijken Voor Tegelen

Het wordt een beetje eentonig, maar ook voor gipsplaat is het niet gelijk duidelijk. Heb je een wand met gipsplaten die al een wandbekleding hebben gehad of zijn het nieuwe gipsplaten?

  • Ouder gipsplaten zijn al vaker bekleed geweest met bijvoorbeeld behang. Deze hoef je waarschijnlijk niet voor te strijken, maar voor de zekerheid doe je de sponstest. Loop het water naar beneden dan is er al een voorstrijklaag aangebracht. Word het water opgenomen dan zuigt de gipsplaat en zal je moeten voorstrijken.
  • Nieuwe gipsplaten zal je altijd moeten voorstrijken, wat voor soort gipsplaten je ook hebt. Nieuwe gipsplaten zuigen het vocht op en moeten voorgestreken worden. Ook dit kan je weer doen met Alabastine witte rolbare voorstrijk.

Dit is alles over tegelen en voorstrijken. Succes met je klus!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs