Voorstrijken van Behang is Afhankelijk van de Muur!

voorstrijken behang

Behang is een nog steeds veel verkocht product als het gaat om wandbekleding. En terecht! Er zijn zoveel soorten behang waarmee je een kamer een hele andere ‘look’ kan geven. Verschillende designs, behang verven, structuurbehang, noem maar op. Maar moet je behang voorstrijken voordat je het aanbrengt op de muur?

Voorstrijken Behang. Dit is afhankelijk van de zuigkracht van de muur. Doe hiervoor de sponstest. Druk een spons met water uit op de muur. Loopt het water naar beneden, dan niet voorstrijken. Wordt de plek donker, dan voorstrijken.

Behang kan op heel veel verschillende soorten ondergrond worden aangebracht. En er zijn vele type behang verkrijgbaar. Of en hoe je moet voorstrijken voor behang wordt hier besproken.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Is Voorstrijken Behang Nodig?

Het voorstrijken van een muur voordat je gaat behangen is afhankelijk van de soort ondergrond. Als eerste, niet alle ondergronden geschikt om op te behangen en daarnaast is de zuigende werking van de muur bepalend of je moet voorstrijken of niet.

Behanglijm bevat heel veel vocht en dit in combinatie met een zuigende muur kan de hechting van de lijm doen verminderen. Dit gaat op voor gewoon papierbehang, vinylbehang, vliesbehang of glasvezelbehang.

Het maakt ook geen verschil of je kant-en-klare lijm gebruikt of lijm in een pakje of dat je het behang insmeert of de muur. De zuigende werking van de muur is bepalend of je moet voorstrijken, verder niets.

Onderstaand drie soorten muren die vaak ter sprake komen als je gaat behangen.

Oude Muur

Een oude muur heeft vaak meerdere wandbekledingen gehad. Denk aan ander behang, aan verf, aan granol of wat voor bekleding dan ook.

Deze oude muren hebben dus al verschillende bewerkingen gehad en zullen, waarschijnlijk niet veel zuigen. Het zuigend vermogen van deze muren is meestal minimaal.

Om te controleren of een muur een zuigende werking heeft kan je de sponstest doen.

  1. Maak een spons nat met veel water en druk deze op verschillende plaatsen op de muur uit. Als het water met straatjes naar beneden loopt, wordt het water niet opgezogen. De muur zuigt niet en hoef je niet voor te strijken.
  2. Wordt de sponsplek op de muur donker en lopen er minimaal straatjes naar beneden, dan zuigt de muur en is voorstrijken noodzakelijk om een goede hechting te verkrijgen.

Deze sponstest kan je op alle muren toepassen, hout, gipsplaat, stucwerk, cellenbeton, gipsblokken noem maar op.

Trouwen, behangen op hout is een slecht idee. Hout werkt, het zet uit en krimpt door temperatuurverschillen en vocht en kan het behang oden scheuren.

Nu weet je wat je moet doen, voorstrijken behang of niet.

Nieuwe Muur

Een nieuwe muur behangen en voorstrijken is een ander verhaal. Het kan een muur zijn in een nieuwbouwhuis, een nieuw gestucte muur of een nieuwe tussenwand.

voorstijken behang

Deze wanden zijn gemaakt van nieuwe materiaal en hebben nog geen andere wandbekledingen gehad. De kans is heel groot dat deze wanden zuigen en dus voorgestreken moeten worden.

Om dit te controleren kan je ook weer gebruikmaken van de sponstest. Pak een spons met veel water en druk deze uit op verschillende plaatsen van de muur. Nu zijn er twee opties:

  1. Het water loopt met straatjes naar beneden en het water blijft op de muur zitten. Deze muur hoef je niet voor te strijken.
  2. De plekken worden donker en het water loopt niet met straaltjes naar beneden. Deze muur moet je voorstrijken.

Het maakt niet uit welke ondergrond het is, de sponstest kan je op elke muur toepassen. Nu je dit gedaan hebt weet je zeker wat je moet doen, voorstrijken of niet.

Moet Je Een Behangklare Muur Voorstrijken?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat behang klaar is. Behang klaar kunnen muren in een nieuwbouw woning zijn of gerenoveerde wanden in een bestaand huis.

Behang klaar wil zeggen dat de muur glad en strak wordt opgeleverd. De gaten en scheuren zijn gedicht en alle oneffenheden zijn verwijderd en geschuurd.

Een behangklare muur moet je dus meestal voorstrijken. Om het zeker te weten kan je ook nu weer de sponstest doen zoals bovenstaand is omschreven.

Kan Je Voorstrijken Met Behanglijm?

Nu denk je vast, als ik behanglijm aanbreng op de ondergrond dan krijg ik toch hetzelfde resultaat als voorstrijk?

Ja, het is een logische gedachten en deels ook waar. Je kunt voorstrijken met behanglijm, maar dan alleen met verdunde behanglijm. Als je behanglijm hebt aangemaakt (Prefax bijvoorbeeld uit het doosje) dan moet je deze nog een 3 keer verdunnen en dan aanbrengen op de muur. Laat de muur hierna zeker 8 -10 uur drogen.

Kant-en-klare behanglijm zou ik niet verdunnen en dan als voorstrijk gebruiken. Deze behanglijm is duurdere en dan smeer je heel veel geld op de muur. Koop dan liever een voorstrijkmiddel voor zuigende muren, dit zijn professionele producten die doen wat ze moeten doen.

Voorstrijken met verdunde behanglijm kan maar de voorkeur gaat uit naar originele voorstrijkmiddelen.

Ik hoop dat jouw situatie bovenstaand is beschreven, zodat je weet of voorstrijken behang nodig is of niet.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs