Is Voorstrijken van Muurverf nodig, en waarmee dan?

voorstrijken muurverf

urverf is een makkelijke manier om de ruimte een totaal ander sfeer te geven. Of het nu witte of een andere kleur verf is, je kamer ziet er gelijk anders uit. De basis van muurverf is latex, dit is een oplosmiddelvrije, waterverdunbare emulsieverf. Het bevat meestal conserveermiddelen die o.a. schimmelvorming tegengaan. Maar moet je voorstrijken voor muurverf?

Of dat nodig is, is afhankelijk van het type ondergrond en de zuigende werking van de ondergrond. Doe de sponstest met water om te bepalen of je moet voorstrijken. Als je gaat voorstrijken gebruik dan witte voorstrijk voor muurverf.

Muurverf kan op vele type wanden aangebracht worden. Bijvoorbeeld op gipsplaat of op vers stucwerk. Raadpleeg onze blog voor voorstrijken van stucwerk als je de muurverf aanbrengt op stucwerk. Hier wordt beschreven wat je wel en niet moet doen om een mooie geverfde muur te krijgen.

Welke Soorten Voorstrijk Voor Muurverf Zijn Er?

Als eerst even het voorstrijkmiddel. Wat is dat eigenlijk en waarvoor is het nodig? Voorstrijk is een dunne waterige substantie. Deze waterige substantie gaat de zuiging van de muur tegen. Het trek als het ware een klein beetje in de muur en maakt een dichte laag op de muur. Hierdoor kunnen andere afwerkmaterialen niet in de muur trekken.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Een tweede type voorstrijk is een primer. Deze wordt vaak als eerst aangebracht om de hechting van het aan te brengen product te verbeteren. Op een gladde muur is de hechting vaak minder, maar door het aanbrengen van primer wordt de muur ruwer en dus de hechting van bijvoorbeeld granol beter.

Voor het aanbrengen van muurverf heb je dus geen primer nodig, die valt af!

Voorstrijken, de dunne waterige substantie is misschien wel nodig. Nu zijn er weer twee soorten voorstrijk te koop in de bouwmarkt, namelijk transparante en gekleurde voorstrijk.

 1. Transparante voorstrijk
  Deze dunne voorstrijk breng je aan met een blokkwast of roller en sluit de muur af. Door het dunne karakter van de voorstrijk zal deze gaan druppelen en lopers veroorzaken. En elke keer als je een nieuwe aanzet maakt, zal deze zichtbaar zijn op de muur, net zoals de lopers en druppels. Wanneer je er met een laag muurverf overheen gaat, zal dit ook zichtbaar zijn wanneer de muur geverfd is.
  Deze voorstrijk is prima als je bijvoorbeeld gaat behangen, maar niet voor muurverf.
 2. Gekleurde/witte voorstrijk
  Deze muurverf breng je het best aan met een roller. Daar de voorstrijk wit van kleur is zijn de aanzetten minder zichtbaar en dit heeft een groot voordeel. Als je namelijk de muurverf aanbrengt zullen de aanzetten en de druppels en lopers niet door de muurverf heenkomen. Dus voor muurverf kan je het best witte voorstrijk gebruiken. Kijk eens rond bij Bol.com, daar staat een grote collectie voorstrijk met een uitgebreide productomschrijving.

Of je nu voorstrijk gebruikt of niet, het eerste wat je altijd moet doen is de muur stof en vet vrijmaken voordat je met voorstrijk of muurverf aan de slag gaat. Vaak wordt dit vergeten en dan is het resultaat vaak minder dan dat men verwacht had. En dat ligt dan niet aan het voorstrijken, maar aan het schoonmaken en ontvetten. Ontvetten kan je doen met ammonia in water.

Dan nu de vraag, moet je voorstrijken voor muurverf?

Moet Je Voorstrijken Bij Muurverf?

Zoals misschien uit bovenstaande duidelijk is geworden, is de ondergrond bepalend of je moet voorstrijken bij muurverf.

voorstrijken muurverf

Om te zien of je moet voorstrijken kan je de sponstest doen. Pak een spons en maak de muur goed nat. Doe dit op verschillende plekken, wacht dan even en kijk wat er gebeurt.

 • Loopt het water van de muur af naar beneden dan trekt het vocht nauwelijks in de muur. Kortom, de muur zuigt niet en voorstrijk is niet nodig.
 • Wordt de plek donker dan trek het vocht in de muur. Dit zal dan ook met de verf gebeuren dus deze muur moet je wel voorstrijken voor muurverf te gebruiken.

Door deze eenvoudige test kom je er heel snel achter of de muur een zuigende werking heeft of juist niet.

Lees ook: Plafond Voorstrijken, Wanneer Doe Je Dat En Waarmee?

Voorbeelden Van Verschillende Soorten Muren En Het Gebruik Van Voorstrijk

Een overzicht van verschillende soorten muren en of je deze moet voorstrijken of niet:

 • Vers gestucte muur moet je voorstrijken.
 • Oude gestucte muur, doe de spons test. Waarschijnlijk hoef je niet voor te strijken.
 • Nieuwe gipsplaten altijd voorstrijken.
 • Oude gipsplaten, doe de spons test. Waarschijnlijk hoef je niet voor te strijken.
 • Nieuwe betonnen muur moet je voorstrijken.
 • Oude betonnen muur, doe de spons test. Waarschijnlijk hoef je niet voor te strijken.
 • Nieuwe muur van gipsblokken moet je voorstrijken.
 • Oude muur van gipsblokken, doe de spons test. Waarschijnlijk hoef je niet voor te strijken.

Ik hoop dat we je goed op weg hebben geholpen met het voorstrijken van muurverf. Bepaal voor jezelf goed wat je wil en koop de juiste producten. Volg altijd de aanwijzing op de verpakking op voor het beste resultaat.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!