Voorstrijken Na Stucen – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

voorstrijken muurverf

Het stucen van een muur gebeurt meestal om de wand glad te maken of scheuren weg te werken zodat de muur of plafond verder afgewerkt kan worden. De muur kan je dan verven, behangen met vliesbehang of gewoon behang of wat voor wandafwerking je ook aan wilt brengen. Maar moet je dan voorstrijken na stucen? In het kort:

Voorstrijken na stucen. Als je de (vers) gestucte muur gaat afwerken met (latex)verf of gaat behangen moet je voorstrijken na stucen. Dit gaat de zuigende werking van het stucwerk tegen en zorgt voor een betere hechting van de verf en het behang. Gebruikt transparante of dekkende voorstrijk.

Dit is het korte antwoord. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt allemaal in deze blog beschreven. Dus lees snel verder.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen En Verven

Muur Voorstrijken Na Stucen?

Een nieuw gestucte muur is klaar om verder afgewerkt worden. Als je gaat behangen of verven dan zal je de muur inderdaad moeten voorstrijken voor het beste resultaat.

De muur voorstrijken na stucen is dan zeker nodig. De nieuwe gestucte muur heeft een grote zuigende werking waardoor verf en/of behanglijm gelijk in de muur trekken. Het behang zal hierdoor slecht hechten en de verf zal gaan vlekken.

Als je zeker wilt weten of je een zuigende muur hebt kan je een natte spons tegen de muur drukken. Als het water niet naar benden loop dan is het in de muur getrokken en zuig de muur dus alle vocht op. Ook als een paar druppels naar benden lopen zullen deze door de muur opgenomen worden.

Heeft de muur na het stucen een zuigende werking dan zal je deze moeten voorstrijken als je gaat behangen en verven.

Voorstrijk gaat niet alleen de zuigende werking tegen maar zorgt ook nog eens voor een betere hechting van de verflaag of van het behang.

Lees ook: Voorstrijken Na Stucen – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Voorstrijken Na Stucen En Behangen

Behanglijm is (meestal) geproduceerd op basis van water en water trekt gelijk in de muur als je na het stucen niet voorstrijkt. Het maakt dus niet uit welk behang het is want het gaat om de lijm, deze trek in de muur.

Voorstrijken Na Stucen
Transparante voorstrijk

Deze zuigende werking wil je niet hebben wanneer je gaat behangen, want de lijm trekt in de muur en kan zorgen voor een slechte hechting. Je zult waarschijnlijk heel veel lijm moeten gebruiken om het behang tegen de muur aan te plakken.

Een nadeel hiervan is dus dat je veel lijm verbruikt en als je het behang later van de muur af wilt halen is dit een klus op zich zelf. Het behang krijg je er niet makkelijk meer vanaf.

Lees ook: Voorstrijken Behang – Is dat nodig en waarmee?

Voorstrijken Na Stucen En Verven

Latex is watergedragen verf en als je bovenstaande sponstest hebt gedaan dan weet je wat water doet op een muur die niet behandeld is met voorstrijk. Het vocht trekt direct in de muur.

Voorstrijken Na Stucen
Dekkende voorstrijk

Als je de muur gaat verven zonder voorstrijk, zal de verf direct in de muur trekken. Dit zal niet egaal gebeuren en je krijgt dus vlekken op de muur. Ook al breng je meerdere lagen aan, de zuigende werking veroorzaakt veel problemen en het einderesultaat zal een gevlekte muur opleveren.

Voor het beste en goedkoopste resultaat is het raadzaam om na het stucen de muur voor te strijken. Maar welke voorstrijk heb je dan nodig? Kan elke voorstrijk gebruikt worden?

Lees ook: Voorstrijken Muurverf – Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Welke Voorstrijk Na Stucen?

Er zijn twee soorten voorstrijk te koop in de bouwmarkt, namelijk:

  1. Transparante voorstrijk
  2. Dekkende (witte) voorstrijk

Voor behangen en verven van de muur kan je beter verschillende soorten voorstrijk gebruiken.

  • Voorstrijken en verven met latex
    Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat het voorstrijkmiddel dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk. Het voordeel van de witte dekkende kleur is dat de laag verf die je aanbrengt met alle waarschijnlijkheid goed dekt en zijn kleur behoud omdat de ondergrond wit is.
  • Voorstrijken en behangen
    Voor behangen kan je de transparante of de dekkende voorstrijk gebruiken. Transparante voorstrijk lijkt op water als je het aanbrengt. Een nadeel van transparante voorstrijk is dat je moeilijk kan zien waar je bent gebleven. Je kunt dus dubbele lagen voorstrijk krijgen wat een verschil oplevert in de zuigende werking. Vandaar dat je deze transparante voorstrijk beter niet kunt gebruiken als je gaat verven. Voor behangen maakt dit echter geen verschil.
    Deze transparante voorstrijk breng je aan met een blokkwast of een speciale roller.

Er is ook nog een andere manier om voorstrijk aan te brengen en dat is spuiten. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken die je zelf moet oppompen en dan het voorstrijkmiddel gelijkmatig verdelen over de muur. Een kleine plantenspuit is niet aan te raden als je een hele muur moet voorstrijken!

Lees ook: Plafond Voorstrijken, Wanneer Doe Je Dat En Waarmee?

Voordat je aan de slag gaat met verf of behang moet de muur goed opgedroogd zijn. Dit zal voor een sterk zuigende muur eerder gebeuren dan bij een ligt zuigende muur. Meestal heeft voorstrijk een droogtijd van 6 – 12 uur. Maar om er zeker van te zijn wat de droogtijd is moet je de aanwijzingen en de verwerkingsvoorschriften lezen die op de verpakking staan. Dit is voor elke leverancier anders, dus lees deze aanwijzingen goed door, dan ka

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs