Kan Je Stucen Over Behang, Glasvezel- Of Gewoon Behang

stucen over behang

Behang is populair voor muurbekleding, zeker het vliesbehang en glasvezelbehang zijn populair. Behang geeft een eigen identiteit aan een kamer in plaats van gekleurde of betegelde wanden. Maar ja, soms ben je het behang gewoon zat en wil je wat anders. Kan je stucen over behang?

Door het stucen wordt vocht op het behang aangebracht wat hierdoor naar alle waarschijnlijkheid loslaat. Stucen over behang is dus niet aan te raden. Over Glasvezelbehang kan je wel stucen mits het glasvezelbehang stevig op de muur zit.

Hier hebben we het over stucen over behang. Denk je nu ik wil dit toch niet, ik wil weer een mooi decoratie behangetje lees dan onze blog over ‘behang over behang‘. Misschien wel zo makkelijk en met een mooi decor zal het zeker je kamer opfleuren.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Kan Je Over Gewoon Behang Heen Stucen?

Of het nu nieuwe behang is wat op de muur is geplakt tijdens de oplevering van je nieuwbouw huis of oud behang van de vorige bewoner. Je wilt er vanaf en je wilt een mooie gestucte muur. Glad, lekker strak en in een mooie kleur geschilderd.

En daar is het probleem. Je wilt een mooie gladde wand die je bijvoorbeeld kunt verven. Stuc bevat veel vocht en moet vochtig aangebracht worden. Door het vocht van het stuc kan het behang losweken en loslaten van de muur. Ook al komt het behang niet los van de muur, door het vocht in de stuc kunnen wel plooien en rimpels ontstaan waardoor je muur niet glad is.

Kun je over behang heen stucen? Het antwoord is nee! Het beste is om dit niet te doen, daar het vocht in het stuc het behang los zal weken met alle gevolgen van dien. De muur wordt niet glad en het stucwerk kan er zelfs vanaf vallen.

Het slimste is om het behang er vanaf te weken met een stoommachine of gewoon met lauw water en dan kan je het behang er makkelijk vanaf steken. Voordat je het stucwerk aan gaat brengen moeten eerst de eventueel aanwezige gaten in de muur gedicht worden met vulmiddel.

Ook is het verstandig een hechtprimer aan te brengen. Dit gaat de zuiging van de muur tegen en hierdoor hecht het stucwerk beter. In de bouwmarkt kan je deze primer kopen. Volg altijd de aanwijzing op de verpakking als je met deze materialen gaat werken.

Voordat je begint, is het slim om een stucloper neer te leggen op de vloer. Deze beschermt de vloer. Kijk eens bij Bol.com, daar vind je verschillende stuclopers, van karton tot vilt.

Kan Je Stucen Over Glasvezelbehang?

Glasvezelbehang is een heel ander type behang dan gewoon behang. Gewoon behang is gemaakt van papier. Papier neemt vocht op en kan dus loslaten tijdens stucen. Glasvezelbehang is gemaakt van glasvezels die geen vocht opnemen.

stucen over behang

Glasvezelbehang zit, als het goed geplakt is, stevig op de muur. Door de lijm lijkt het wel één geworden met de muur. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om glasvezelbehang van de muur af te halen, maar dat is een heidens karwei, haast niet te doen. Als het vast op de muur zit, dit moet je altijd controleren, dan kan je stucen over glasvezelbehang.

Stucen over glasvezelbehang kan, als het behang goed aan de muur zit vast geplakt. Controleer dit altijd eerst. Gebruik wel een hechtprimer voordat je begint met stucen. Dit is te koop in de bouwmarkt.

Ikzelf heb het op een muur in de slapkamer gedaan, gestuct over behang en dit is prima gegaan. Het behang was gewit met witte latex verf het het is gestuct met stuc op gipsbasis. Het kan dus prima.

Lees ook: Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!

Kan Je Stucen Over Een Muur Met Behanglijm?

Als je behang hebt verwijderd van de muur dan is de kans groot dat er lijmresten zijn achtergebleven. En dit is best lastig om weer van de muur af te krijgen. Kan je de behanglijm laten zitten en er overheen stucen?

Als de hele, of een groot deel van de muur nog lijm bevat probeer dan zoveel als mogelijk de behanglijm te verwijderen met lauw water en een plamuurmes. Zijn er een paar plekjes met behanglijm dan kan je deze ook glad schuren. Dat schuren adviseer ik je om zeker te doen met een muur die behangen is geweest. Maar na het schuren de muur schoon met water.

Stucen over behanglijm kan als maar niet de hele muur onder de behanglijm zit. Voor het beste resultaat van je stucwerk is het verstandig zoveel mogelijk behanglijm te verwijderen. Een paar plekjes met lijm is echter geen probleem. Breng wel eerst een primer aan voordat je begint met stucen.

Een paar plekjes met behanglijm is geen probleem voor het stucen, maar breng zeker een hechtprimer aan. Dit is een hechtlaag tussen de muur en het stucwerk. Volg altijd de aanwijzing op de verpakking van de primer. De meeste primers hebben een droogtijd van 1-2 uur dus je kunt snel beginnen met stucen.

Kan Je Stucen Over Renovlies Behang?

Renovlies behang is een alternatief voor stucen. Renovlies behang wordt vaak toegepast in nieuwbouwwoningen. Het is makkelijk aan te brengen en geeft een glad resultaat. Echter, oneffenheden in de muur blijven zichtbaar. Daarnaast is Renovlies behang makkelijk aan te brengen en is het een goedkoper alternatief fan stucen. Het is behang en hierdoor krijg je naden op de muur.

Stucen is met pleister de wand helemaal glad maken. Je krijgt geen naden en alle oneffenheden worden weg gewerkt. Echter, in een nieuwbouwwoning waar nog veel vocht aanwezig is kan het op een gegeven moment gaan scheuren. Stucen is duurder, maar geeft wel een beter en gladdere afwerking.

Stucen over Renovlies behang is geen goed idee. Het zijn alternatieve van elkaar die niet goed te combineren zijn in het geval van stucen over Renovlies behang. Je kunt wel Renovlies behang over stucwerk heen plakken, maar waarom zou je dat doen als het goed gestuct is?

Dit zijn alle antwoorden op de vraag of je over kan stucen over behang.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!