Nieuw Behang over Behang Plakken of Afsteken, Wat is Slim?

behang over behang

Iedereen heeft hier weleens meer te maken gehad en jij nu weer. Je wilt een nieuw behangetje in de kamer, maar het oude behang zit nog op de muur. Je moet het oude behang nat maken, stomen, afsteken en schoonmaken. Heel veel werk. Maar wat nu als je behang over behang doet. Kan dat? In het kort:

Behang over behang. Gewoon behang kan je over behang heen plakken. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden, deze staan onderstaand beschreven. Je kunt ook over geverfd behang heen plakken. Voor vliesbehang, afwasbaar behang en Renovlies gelden andere regels.

Ja, behangen is altijd een klusje, zeker als je behang hebt met een patroon. Dan wordt het nog lastigere. Als je het zelf lastig vindt vraag dan eens rond in je vriendenkring of je familie, er is altijd wel iemand die het leuk vindt om te doen en je graag wilt helpen.

Lees ook: Behanglijm Weggooien? Is Dat Een Goed Idee?

Kun Je Behang Over Behang Plakken?

Ben je wel eens in oude huizen geweest? Daar zie je soms het antwoord op deze vraag. In ouden huizen zijn vaak meerdere lagen behang over elkaar geplakt. Dus, behang over behang kan wel degelijk, maar of het ook het beste en mooiste resultaat geeft is een andere vraag.

Daarnaast is het niet met alle type behang mogelijk om behang over behang heen te plakken, het hangt namelijk af van het soort behang wat op de muur zit. Onderstaand worden de verschillende soorten behang besproken. Soms is het gewoon beter om het behang te verwijderen.

Maar eerst een aantal adviezen en aandachtspunten voor behangen over behang.

 1. Oude behang moet goed vastzitten
  Controleer of het oude behang goed zit vastgeplakt. Contoleer de naden en de hoeken van de banen heel goed. Als het los zit kan je het vastplakken of de keuze maken om het toch te verwijderen.
 2. Dikke naden glad maken
  Als de naden van het oude behang dik zijn (over elkaar geplakt) dan is het verstandig dit te schuren en de naden glad te maken. Dit kan met fijnkorrelig schuurpapier.
 3. Niet naad op naad plakken
  Plak niet de nieuwe naden over de oude naden. Het beste is om de naden een halve baan te laten verspringen.
 4. Behang met rookaanslag
  Behang met rookaanslag moet verwijderd worden. Ook als er andere (vocht)plekken op zitten is het verstandig het behang te verwijderen.
 5. Niet alle soorten behang over behang
  Over reliëfbehang, schuimbehang, textielbehang, metaalbehang en andere special behang kan je niet behangen. Dit behang moet er simpelweg af.
 6. Fotobehang
  Wil je fotobehang op de muur plakken dan raad ik je aan om het oude behang eraf te halen en de muur goed schoon en glad te maken. Nieks is vervelender dan een bobbel of oneffenheden in jouw fotobehang.

Lees ook: Een Muur Behangen Met Vlies- Of Papierbehang!

Dit zijn een paar tips en adviezen. Het beste advies wat ik je kan geven is te kijken naar de muur, te voelen, te pulken en dan voor je zelf te bepalen of je behang over behang wilt plakken. Met andere woorden, volg je gevoel!

behang over behang

Ik zelf trouwens verwijder altijd het oude behang. Ik maak de muur schoon en glad en doe dan het behang erop. Zo heb ik een mooie ondergrond en weet ik zeker dat ik het beste resultaat krijg.

Kan Vliesbehang Over Glasvezelbehang?

Even een stukje techniek en basisinformatie. Glasvezel heeft een water afstotende eigenschap.

De lijm van vliesbehang moet rechtstreeks aangebracht worden op de muur en deze lijm bevat heel veel vocht. Dus, nee vliesbehang kan niet over glasvezelbehang. De kans in namelijk heel groot en aannemelijk dat het vliesbehang niet hecht op de glasvezel vanwege de waterafstotendheid.

Het beste wat je kunt doen is het glasvezelbehang te verwijderen. Dit is een lastig en rommelig klusje. Maak zeker gebruik van beschermingsmiddelen wanneer je dit gaat doen. Een ander probleem wat bij deze methode kan opspelen is dan je stukken muur of stuc meeneemt tijdens het verwijderen van glasvezelbehang. Deze plekken moeten dan op zeker weer opgevuld en gestuct worden.

Een ander mogelijkheid is om gipsplaten tegen het glasvezelbehang te plaatsen, de naden af te plakken en glad te stucen. Dan heb je weer een gladde wand waar je vliesbehang op kan plakken. Is de ondergrond van hout dan kan je daar niet op stucen. Lees hier alles over in onze blog ‘Stucen op hout‘ en je weet gelijk de trucjes.

Kan Gewoon Behang Over Glasvezelbehang?

Even in de herhaling: glasvezel heeft een water afstotende eigenschap. De lijm van gewoon behang hecht dan ook niet op het glasvezelbehang.

In het kort, nee gewoon behang kan niet over glasvezelbehang.

Kan Je Behangen Over Geverfd Behang?

Behang is ook vaak geverfd. In heel veel huizen is het oude bouwbehang geverfd om de kamer simpel een ander karakter te geven. Kan je nu behangen over geverfd behang? Het antwoord is simpel en dat kan. Ja, je kan behangen over geverfd behang.

Neem wel bovenstaande adviezen in acht en dan gaat het wel lukken. Maar het beste is om het oude behang te verwijderen. Dan weet je zeker dat je alles goed hebt gedaan en anders krijg je achteraf misschien spijt.

Lees ook: Geverfd Behang Verwijderen! Met Water, Stoom Of Toch Met …

Kan Je Behangen Over Afwasbaar Behang, Vinylbehang?

Afwasbaar behang is meestal vinylbehang. Vinylbehang is waterafstotend en afwasbaar. Daarentegen bevat lijm heel veel vocht. Ik denk dat je het antwoord nu wel weet. Nee, je kunt niet behangen over afwasbaar/vinyl behang, want de hechting is heel slecht.

Soms zit dit vinylbehang heel goed op de muur geplakt en trek je stukken muur mee tijdens het verwijderen. Wat je dan kunt overwegen is om er gipsplaten tegenaan te plaatsen. Zo krijg je gelijk een mooie egale wand waar je weer alles mee kunt doen.

In andere gevallen kan je heel goed de toplaag, het vinyl van de muur afhalen. De onderlaag blijft dan zitten. Over deze onderlaag kan je wel prima behangen want deze is van papier. Je kunt de onderlaag ook nat maken en verwijderen met een plamuurmes.

Kan Renovlies Behang Over Behang?

Renovlies is vandaag de dag een trend en wordt heel veel gebruikt voor het afwerken van wanden. Het is glasvezelbehang zonder structuur én niet te onderscheiden van glad stucwerk. Is Renovlies dan de oplossing. Kan Renovlies behang over behang geplakt worden?

Helaas is het antwoord nee, kan niet. Renovlies behang wordt door een bak met lijm gehaald en met heel veel lijm op de muur geplakt. Deze hoeveelheid lijm trek in de onderlaag, het oude behang en deze kan loskomen van de muur met alle gevolgen van dien.

Daarnaast zijn er de bekende problemen zoals in deze blog beschreven zijn; de onderlaag is niet glad, de naden zijn te dik enzovoorts, enzovoorts.

Niet doen dus. Renovlies wordt gebruikt ter vervanging van stucen. Dus niet geschikt om over behang heen te plakken.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!