Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

stucwerk drogen zonder verwarming

Of je nu in een nieuwbouw woning of bestaande muren gestuct hebt, het moet drogen. Stucwerk bevat heel veel water en dit water moet eerst aan het stucwerk onttrokken worden. Kortom, het stucwerk moet de tijd krijgen om te drogen voordat je het gaat behangen, schilderen of ander afwerking aanbrengt. Hoe lang moet stucwerk drogen zonder verwarming?

Stucwerk drogen zonder verwarming kan prima als de kamertemperatuur ongeveer 20 graden Celsius is. Is de temperatuur lager dan kan je de thermometer hoger zetten. Zorg ook voor voldoende ventilatie om de vochtige lucht af te voeren.

Dit is in het kort hoe je stucwerk kunt laten drogen zonder verwarming. Stucwerk heeft de tijd nodig om te drogen. Je kunt dit versnellen, maar als je het verkeerd doet krijg je scheuren en kan het afbrokkelen. Lees dus snel verder voor de juiste manier om je stucwerk te drogen.

Lees ook: Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!

Hoe Stucwerk Drogen?

Er zijn verschillende manieren om stucwerk te laten drogen. Van gewoon op een natuurlijke manier tot het gebruik van een luchtontvochtiger. De methode om stucwerk te drogen zijn:

 1. Aan de lucht drogen zonder verwarming
 2. Ramen open of dicht
 3. Gebruik van een ventilator
 4. Gebruik van een bouwdroger

De droogtijd van het stucwerk is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

 • De muren van een nieuwbouw woning bevatten al veel meer vocht dan een muur van een bestaande woning.
 • Wordt er geventileerd of juist niet?
 • Worden er apparaten gebruikt om de droogtijd te verlagen?
 • Is het cementgebonden stucwerk of juist op basis van gips?
 • Wat is de dikte van de stuclaag die is aangebracht?

Dit zijn wel de belangrijkste factoren die de droogtijd beïnvloeden.

De 4 (bovenstaande) manier op stucwerk te drogen worden allemaal besproken met hun voordelen en de nadelen. We beginnen met “drogen aan de lucht”.

Lees ook: Bakstenen Muur Stucen Met Gips Of Cement?

Stucwerk Drogen Zonder Verwarming

De droogtijd van stucwerk is ongeveer 1,5 mm per dag van het aangebrachte stucwerk. Dus 3 millimeter dik stucwerk heeft ongeveer 2 dagen nodig om te drogen. Soms zal dit langzamer zijn en soms sneller.

Drogen zonder verwarming is drogen aan de lucht; De temperatuur van de lucht bepaalt hoeveel vocht de lucht op kan nemen. Hoe hoger de temperatuur hoe meer de lucht vocht kan onttrekken aan het stucwerk, hoe sneller het stucwerk droogt.

Echter, als de temperatuur door verwarmen te hoog wordt dan kan er ook te veel water onttrokken worden, waardoor het stucwerk kan scheuren.

Je kunt aan het stucwerk zien wanneer het droog is als het stucwerk egaal lichter van kleur is geworden. Er mogen geen vlekken zichtbaar zijn. De donkere plekken zijn dan nog vochtig.

Kortom, Stucwerk drogen zonder verwarming is een goede optie als de temperatuur in de ruimte bij de 20 graden Celsius ligt. Is de temperatuur lager dan kan je de ruimte verwarmen tot ongeveer 20 graden Celsius.

Een andere factor die de droogtijd beïnvloed is de ventilatie in de ruimte.

Lees ook: Stucen Over Tegels! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Stucwerk Drogen Ramen Open Of Dicht? Wat Is Het Beste?

Het stucwerk moet drogen. Drogen gebeurt doordat vocht wat in het stucwerk zit verdampt en door de lucht wordt opgenomen. Als de lucht een luchtvochtigheid heeft bereikt van 100%, dan kan de lucht geen vocht meer opnemen en droogt het stucwerk niet.

Ramen en deuren dicht is dus een slecht idee, de ramen en deuren moeten juist openstaan om de vochtige lucht af te voeren, zodat het stucwerk kan drogen.

Goede ventilatie is cruciaal voor een goede droogtijd van het stucwerk. De vochtige lucht kan de ruimte verlaten waardoor je een goede droging krijgt. Zoals dat je de ramen en deuren niet moet sluiten, zo moet je de ramen en de deuren ook niet helemaal open zetten. Zet de ramen en deuren deels open, zodat de ruimte wel geventileerd kan worden.

Lees ook: 6 x Buitenmuur Stucen Nadelen, En 5 Voordelen

Stucwerk Drogen Met Een Ventilator

Wanneer er voldoende ventilatie is, is het drogen met behulp van een ventilator niet nodig. De natuurlijke ventilatie via ramen en deuren moet voldoende zijn om het stucwerk op een normale manier te drogen.

Bouwventilator/verwarming

Het kan echter ook zijn dat je stucwerk hebt aangebracht in een kelder of een andere ruimte die slecht geventileerd kan worden. In deze gevallen kan je zeker gebruikmaken van een ventilator om de vochtige lucht te verwijderen.

Het is zelfs aan te raden om dit te doen! Als deze ruimte veel vocht blijft vasthouden droogt het stucwerk heel langzaam en bestaat de kans om schimmelvorming.

Wees wel voorzichtig met de inzet van een ventilator, doe alles met beleid.

Lees ook: Kan Je Stucen Over Behang, Glasvezel- Of Gewoon Behang

Stucwerk Drogen Met Een Bouwdroger

Een andere mogelijkheid voor afgesloten ruimte die moeilijk geventileerd kunnen worden is een bouwdroger.

Een bouwdroger zuigt vochtige lucht aan, haal het vocht uit de lucht en blaast droge lucht de ruimte in. Het is goed te gebruiken in afgesloten ruimte die niet goed geventileerd kunnen worden.

Het is een apparaat wat in kelders en andere ruimtes gebruikt kan worden waar geen natuurlijke ventilatie is. Bouwdroger zijn bij elk verhuurbedrijf te huur die zich richten op de bouw, zoals Boels of Bo-rent.

Een bouwdroger en een ventilator kunnen niet samen gebruikt worden. Als je beide apparaten gebruikt droogt het stucwerk veel te snel met alle gevolgen van dien.

Wees voorzichtig met de inzet van een bouwdroger, doe alles met beleid.

Lees ook: Kan Je Stucen Op Hout? Multiplex, MDF, Spaanplaat, OSB Of …

De Do’s En Don’ts Van Stucwerk Drogen

Samenvatten alle aandachtspunten nog op een rijtje om op een goede manier het stucwerk te laten drogen.

Do’s

 • Zorg voor voldoende ventilatie, zet ramen en deuren open.
 • Een kamertemperatuur van 20 graden Celsius is ideaal om stucwerk te drogen.
 • Wees voorzichtig met ventilatoren en drogers. Gebruik ze alleen in ruimtes die niet goed te ventileren zijn en zet ze niet te hoog.

Don’ts

 • Ramen en deuren dicht
 • Ramen en deuren wagenwijd open
 • Thermostaat op de hoogste stand
 • Ondersteunde apparatuur zoals ventilatoren en droger op vol vermogen inzetten

Lees ook: Stucen Over Tegels! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs