Kan Je Stucen Over Tegels, Lees Dit Eerst Voordat Je Begint!

Stucen over tegels

Tegels worden vaak toegepast in keuken, badkamer en toilet omdat ze makkelijk schoon te maken zijn en omdat ze tegen vocht kunnen. Na het voegen van de tegels heb je een afgesloten geheel waar geen vuil en vocht achter kan komen. Maar je wilt wat anders, wat doe je dan? Kan je stucen over tegels?

Stucen over tegels. Ontvet de tegels met ammoniak en warm water. Schuur de tegels met de hand of een schuurmachine met korrel 180-220. Breng een hechtprimer aan met een roller en laat drogen. Dan het stucwerk aanbrengen en laten drogen voordat je een tweede laag stucwerk aanbrengt. Droogtijd is 1 mm per dag.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je kan stucen over tegels. Er komt echter nog wel meer bij kijken en daar gaat deze blog over. Wat zijn de voorbereidingen die je moet treffen en wat voor materiaal gebruik je voor het stucen over tegels.

Lees ook: Stucwerk Drogen Zonder Verwarming, Is Dit Het Beste?

Kun Je Stucen Over Tegels?

Om maar gelijk je vraag te beantwoorden, ja je kunt stucen over tegels. Heel goed zelfs! Met de juiste aanpak zal het er strak en glad opkomen. Het stucen over tegels heeft voordelen en nadelen.

Voordelen

 • Je hoeft niet te breken en de tegels af te bikken. Dit is meestal heel veel werk.
 • Het is goedkoper dan het verwijderen van de tegels en dan stucen.
 • Snel en eenvoudig zelf te doen.

Nadelen

 • Je brengt een extra laag aan op de wand dus de ruimte wordt kleiner. In een badkamer is dit meestal geen probleem, maar op het toilet zal je dit waarschijnlijk wel merken.
 • Je zult twee stuclagen aan moeten brengen omdat de eerste laag vaak niet glad te krijgen is, zeker voor een onervaren stukadoor kan dit lastig zijn.
 • Stucen over tegels vraag om een goede voorbereiding anders kan het stucwerk losraken.
stucen over tegels
Of toch liever afbikken van de tegels?

Weeg voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar af en je weet of je wilt stucen over tegels of toch liever de tegels gaat afbikken. Wat je ook kiest, in beide gevallen krijg je een hele gladde gestucte wand.

Lees ook: Hoeken Stucen! Zowel Inwendig Als Uitwendig!

Hoe Stucen Op Tegels?

Noe even een paar aandachtspunten voordat je definitief aan de slag gaat.

Ik moet je erbij vertellen dan het stucen over tegels niet de voorkeur heeft. Heb je de mogelijkheid om de tegels te verwijderen dan adviseer ik je dit te doen. Stucen over tegels vraag namelijk om een hele secure aanpak zodat het stucwerk goed kan hechten op de ondergrond.

Echter, heb een oude woning dan bestaat de kans dat er scheuren optreden als je de tegels van de muur afhaalt, je kunt de tegels dan beter laten zitten op de muur.

Dan is er nog de vraag welk stucwerk je wilt aanbrengen. Bij stucwerk denk ik altijd aan glad stucwerk wat nog afgewerkt moet worden door behangen, verven of een andere afwerking. Maar vaak worden Granol en Spachtelputz ook onder het kopje stucwerk meegenomen.

Als je de wand wil afwerken met bijvoorbeeld Granol of Spachtelputz dan kan je het beste 1 laag (of 2 lagen) stucwerk aanbreng wat glad is, bijvoorbeeld door te stucen met een gipspleister. Daarna laten drogen en een voorstrijkmiddel aanbrengen wat de zuigende werking tegengaat. Daarna kan je de laag Granol of Spachtelputz aanbrengen. Let op dat de wand hierdoor dikker wordt en de ruimte dus kleiner!

Eerst Voorstrijken Voor Stucen Over Tegels

Voordat je ook maar begint met stucen zal je eerst voorbereidend werk moeten doen!

 • Het eerst wat moet gebeuren is de tegels schoonmaken en ontvetten. Meestal worden de tegels in de wekelijkse schoonmaakbeurt wel schoon gemaakt, maar nu moeten ze echt goed ontvet zijn voordat je ook maar met ieder ander werk begint. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld warm water en ammoniak en laat goed drogen
 • Het tweede wat je doet, is de tegels schuren. Schuur de tegels met een schuurblok of een handschuurmachine. Gebruik hiervoor een fijne korrel (180-220). Het is de bedoeling dat de tegels ruw worden. Tegels zijn (meestal) glad en daar hecht weinig op. Om de hechting te bevorderen moeten de tegels geschuurd worden.

De volgende stap is een primer aan te brengen, geen voorstrijk maar een hecht primer. Voorstrijk gaat de zuigende werking van de ondergrond tegen en dat hebben we hier niet nodig.

Stucen Over Tegels En Primer Aanbrengen

Wat hier nodig is, is een hechtprimer die de ondergrond nog ruwer maakt waardoor het stucwerk straks nog beter kan hechten.

De primer gaat niet zozeer de zuigende werking tegen en dat hoeft ook niet Geglazuurde tegels hebben geen zuigende werking. Het gaat om een product die het oppervlak ruw maakt. Kijk eens bij Bol.com, daar staan verschillende producten die je kunt gebruiken voor de tegels.

Een van deze producten is betoncontact, speciaal gemaakt om de hechting op gladde ondergronden te verbeteren. Na het aanbrengen is het oppervlak ruw en de hechting beter. Lees wel goed de aanwijzingen op de verpakking. Elk product moet namelijk volgens de fabrikant anders verwerkt worden.

Goed, als dan alle voorbereidingen getroffen zijn kunnen we gaat stucen over tegels.

In De Badkamer Stucen Over Tegels

We nemen een badkamer als voorbeeld, maar dit kan net zo goed een keuken of toilet zijn. Eigenlijk elke kamer die je wilt stucen over tegels.

De voorbereidingen heb je getroffen zoals bovenstaand omschreven is, toch! Zo niet, lees het dan even door voordat je gaat stucen. Zo ja, dan begint het stucwerk. In het kort eerst even de voorbereidingen.

stucen over tegels
Vlakspaan en een Spackmes
 1. Ontvet de tegels goed met ontvetter of ammoniak en warm water.
 2. Vervolgens de tegels schuren met fijn schuurpapier korrel 180-220.
 3. Als laatste voorbereiding hechtprimer aanbrengen zoals bovenstaand omschreven is.
 4. Maak het gips of cementmortel aan zoals aangegeven is op de verpakking.
 5. Breng het pleisterwerk aan met een pleisterbord en een plakspaan. Duw het pleisterwerk tegen de tegels en trek het glad.
 6. Trek de muur na met een vlakspaan en laat vervolgens drogen.

Je zult waarschijnlijk nog een tweede en soms nog een derde laag moeten aanbrengen om ook de voegen vlak te maken. Hiervoor moet het stucwerk goed gedroogd zijn voordat je een andere laag kan aanbrengen.

Hoe snel droog stucwerk? Bij kamertemperatuur en een normale luchtvochtigheid droog het stucwerk 1 mm per dag. Heb je dus een laag van 2 mm dan zal je minimaal 2 dagen moeten wachten voordat je de volgende laag kan aanbrengen.

Als de muur gedroogd is breng je de tweede laag aan. Ook deze laat je weer drogen voordat je verder gaat. Als de muur vlak is dan kan je de definitieve wandafwerking aanbreng zoals behang, glasvezelbehang, verven of een laag Granol of Spachtelputz aanbrengen.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om te stucen over tegels. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs