Tegels Verven Met Krijtverf, Waar Moet Je Op Letten?

tegels verven nadelen

Tegels verven met krijtverf is een waanzinnig goed idee. Je tegels frissen er enorm van op en de ruimte lijkt weer helemaal als nieuw. Er zijn verschillende soorten krijtverf die je kunt gebruiken voor het verven van tegels. De ene verf wil graag op een goed geprepareerde ondergrond en bij de andere krijtverf is dat niet nodig. Het ligt er een ook een beetje aan, in welke ruimte je de krijtverf gaat gebruiken. Maar waar moet je op letten? In het kort:

Ontvet de tegels met schoonmaakazijn of een sterkere ontvetter. Schuur de tegels iets op en neem ze af met water om de tegels stofvrij te maken. Laat de tegels en voegen heel goed drogen. Een grondverflaag onder de krijtverf is een goed idee. Goed laten drogen en daarna de tegels verven met krijtverf

Dit is in het kort hoe je de tegels in de keuken, badkamer of toilet kunt verven met krijtverf. In dit artikel wordt beschreven wat je allemaal moet doen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan de tegels. Dus, lees snel verder!

Lees ook: Tegels Verven Nadelen! En De Voordelen Dan?

Voorbereiding Treffen Voor Het verven

Voordat je ook maar begint moet je goed nadenken wat je wilt en welke verf je wilt gaan gebruiken. Er zit nogal veel verschil tussen de verschillende krijtverven.

Welke Krijtverf Op Tegels?

Wanneer je krijtverf wilt gebruiken op geglazuurde tegels (dit zijn keramische tegels), dat kan in het toilet zijn, maar ook in de keuken of badkamer is het wel een kwestie van eerst goed schoonmaken. Alle tegels moeten goed zijn ontvet en daarna goed worden gedroogd. Voegen doen er iets langer over om te drogen, dus begin niet te snel!

tegels verven met krijtverf

Sommige krijtverven kun je nu gelijk aanbrengen en andere weer niet. Lees de gebruiksaanwijzing voor je begint en koop de benodigde spullen. Bij bol.com kan je veel krijtverven in verschillende kleuren bekijken. Van zwart tot oud groen tot zacht grijs!

Grondverf Gebruiken Over De Tegels?

Wanneer je een grondverf aan moet brengen, kun je geglazuurde tegels een beetje schuren en daarna weer afnemen met wat water. Het moet stofvrij zijn, anders krijg je grondverf met stof op de tegels en dat kan niet de bedoeling zijn. Laat de tegels weer goed drogen en vooral ook de voegen.

Breng de grondverf aan op de geglazuurde tegels, met een rollertje dat geschikt is voor grondverf. Je kunt de voegen eventueel met een kwast grondverven. Deze liggen dieper dan de tegels en soms kan het rolletje de voegen erom heen niet goed ‘pakken’. Laat grondverf en voegen heel goed drogen. Zo heb je daar het meeste profijt van. Werk niet gehaast!

Lees ook: Voegen Verven? In Welke Kleur En Waarmee?

Hoe Krijtverf Aanbrengen Over Tegels?

Breng nu de krijtverf aan op de geglazuurde tegels. Dat kan met een blokkwast zijn, zo krijg je authentieke strepen, maar een rolletje, die geschikt is voor jouw krijtverf is ook prima. Een niet goed rolletje kan rare strepen of oneffenheden teweeg brengen tijdens het verven.

Denk dus niet: Oh, ik heb nog zomaar een rolletje liggen…. Kijk goed of deze geschikt is voor jouw krijtverf. Je verft tenslotte een mooie krijtverf over de tegels heen die jij als blikvanger wilt gebruiken, toch?

Wanneer je niet geglazuurde tegels wilt verven met krijtverf moet je deze alleen goed schoonmaken en drogen. Verdere voorbereidingen zijn niet nodig. Je kunt bij dan het krijtverf zo aanbrengen met blokkwast of roller. Lees altijd de instructie op de verfpot.

Beschermlaag Over Krijtverf

Bij sommige krijtverf zit een ingebouwde verharder en hoef je dus geen beschermer erover heen te verven. Maar dat is niet bij iedere krijtverf voor tegels zo. Wanneer deze beschermer niet bij de krijtverf in zit, is het goed om te weten dat een beschermlaag de krijtverf beter en langer mooi houdt. Het is meer krasbestendig met een beschermer en zo blijven jouw tegels dus langer mooi.

Dus wil je langer genieten van jouw tegels met krijtverf, breng dan een beschermlaag aan. Lees de gebruiksaanwijzing goed van de krijtverf of deze beschermlaag nodig is.

Lees ook: Tegels Ontvetten, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Krijtverf In Badkamer, Maar Niet In De Douchecabine!

Wanneer je krijtverf gaat gebruiken in de badkamer dan kun je dat beter niet doen in de douchecabine zelf. Daar komt te veel water en vocht bij dat de krijtverf er niet mooier op wordt. Bij een goed geventileerde badkamer kan krijtverf wel op overige tegels buiten de cabine, maar dan ook na elke douche of badkamergebruik, de ruimte voldoende luchten.

Het je geen raam of kun je niet goed de badkamer luchten, dan zou ik een schimmelwerende verf gebruiken in plaats van krijtverf.

Krijtverf kun je niet alleen op tegels aanbrengen. Ook muren, hout, terracotta potten, MDF en nog veel meer andere materialen zijn prima mogelijkheden om krijtverf op aan te brengen. Het is een erg fijne verf om veel materialen mee te decoreren.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs