Tegels Ontvetten, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Tegels ontvetten

Tegels aan de wand of op de vloer worden vuil en vet. Niet alleen van het stof maar ook door het gebruik. Denk maar aan de tegels boven het aanrecht of de kookplaat. Maar ook de tegels in de badkamer worden vuil en vet van allerlei zeepresten. Dus, hoe en waarmee kan je tegels ontvetten?

Tegels ontvetten. Keramische tegels kan je ontvetten met ammoniak, soda, en (schoonmaak)azijn. Tegels van natuursteen die kalkhoudend zijn zoals graniet en marmer ontvet je met ammoniak. Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger, deze laten een vette film achter op de tegels.

Dit is in het kort wat je allemaal kunt doen om tegels te ontvetten en schoon te maken. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken, omdat er verschillende soorten tegels zijn zoals keramische tegels en tegels van natuursteen. We gaan het allemaal bespreken dus lees snel verder.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep En Soda?

Hoe Tegels Ontvetten?

Tegels ontvetten hoort eigenlijk bij de gewone schoonmaakklusjes. Als je de keuken of badkamer schoonmaakt, neem je gelijk de tegels mee. Zowel de vloertegels als de wandtegels. Hiervoor maak je gebruik van een allesreiniger of een van de vele schoonmaakmiddelen uit de supermarkt.
Er zijn producten om de keuken en badkamer schoon te maken, maar en producten voor bijvoorbeeld het chroom van de kraan te reinigen van kalkaanslag.

Kortom, voor de dagelijkse schoonmaak zijn er genoeg keuzes om de tegels schoon te maken. Maar nu ontvetten! En dan bedoel ik ontvetten als je iets op of over de tegels wilt doen. Voor een goede hechting zal je de tegels moeten ontvetten.

Voor Verven

Heb je het voornemen om de tegels te verven dan is het slim om de tegels goed schoon te maken en te ontvetten.
De keramische tegels zijn al heel glad waardoor je eerst een primer moet aanbrengen voor een goede hechting. Lees alle informatie over tegels verven in ons artikel ‘Heeft tegels verven nadelen, en de voordelen dan?‘. Hier kan je lezen wat de aanpak is om tegels te verven op de juiste manier.

De verf hecht al moeilijk aan de tegels en daarom breng je een primer aan. Ook deze primer moet weer goed hechten op de tegels en daarom moeten de tegels ontvet worden. Een goed hechtende primer zorgt voor een goed hechtende verf.

Lees ook: Voegen Schoonmaken, Makkelijk En Handig!

Voor Kitten

Kit is nodig bij overgang van muur naar vloer en plafond, bij doorvoeringen van leidingen en afvoer en in binnenhoeken.

De functie van kit is heel belangrijk! Kit zorgt ervoor dat de wand vochtdicht wordt, zodat er geen vocht achter de tegels kan komen. Daarnaast vangt kit de werking van wanden, vloeren en doorvoeringen op. Als je deze met voegmiddel afwerkt krijg je gegarandeerd scheurvorming waardoor vocht achter de tegels terecht kan komen. Bovendien staat het ook nog eens slordig.

Kit heeft ook een goede hechting nodig op de tegels dus ook hier is het belangrijk dat de tegels ontdaan worden van vet.

Moet je de oude kit verwijderen, lees dan ons artikel over het verwijderen van kit. Dit artikel maakt het je makkelijk als je de juiste aanpak hanteert.

Voor Tegelen

Als laatste het tegelen over tegels. Dit heeft voordelen o.a. omdat je de oude tegels niet van de muur af hoeft te halen.
Een nadeel is dat de ruimte een stukje kleiner wordt. In kleine ruimtes valt dit zeker op. 

Ook in dit geval zal je een primer moeten aanbrengen om een goede hechting te krijgen van de tegellijm. En voor het aanbrengen van de primer zal je de tegels moeten ontvetten.

Ben je bezig met het toilet, lees dan ons artikel hoe je een badkamer moet betegelen. Het uitmeten is in dit geval al het halve werk!

Waarmee Tegels Ontvetten?

Er worden altijd vele producten genoemd waarmee je tegels kan ontvetten.

Welke producten je zeker niet moet gebruiken om tegels te ontvetten zijn producten die wel schoonmaken maar een vettige laag achterlaten op de tegels. Je kunt hierbij denken aan:

  • Afwasmiddel zoals Dreft
  • Allesreiniger
  • Groene zeep
  • Shampoo

Elk van deze producten laat een vettige substantie achter op de tegels. De producten maken wel schoon maar ontvetten dus niet.

Onderstaand de belangrijkste reinigingsmiddelen die je wel kunt gebruiken voor het ontvetten van tegels. Ontvetten ze de tegels goed of juist niet?

Met Ammoniak

Keramische tegels kan je heel goed schoonmaken met ammoniak. Dit is een heel sterk middel waarmee het vet echt van de tegels gaat. Ook eventuele aanwezige schimmels worden door het ammoniak verwijderd.

Doe een flinke scheut ammoniak in een emmer met water en breng dit aan op de tegels. Even laten inwerken en je kunt het schoonmaken. Als het heel vettig is zoals boven een kookplaat dan zul je het nog een keer meten doen, maar uiteindelijk zullen de tegels ontdaan zijn van vet. Je kunt het ammoniakmengsel ook overgieten in een plantenspuit en dan aanbrengen op de tegels.

Ook poreus natuursteen kan je schoonmaken en ontvetten met ammoniak.

Gebruik wel beschermende middelen voor jezelf en zorg voor voldoende ventilatie, want ammoniak geurt enorm sterk, het is geen prettige lucht.

Met Soda

Ook met soda kan je keramische tegels ontdoen van vuil en vet.

Los twee handen vol met soda op in een emmer water. Breng dit aan op de muur met een schuurspons of borstel en nu schobben. Spoel het na met schoon water en wees er zeker van dat alle soda van de muur of vloer af is voordat he begint met verven of aanbrengen van kit en/of primer.

Heb je tegels zoals marmer, graniet, natuursteen of travertin, dan kan je soda niet gebruiken. Soda is niet geschikt voor kalkhoudende producten.

Kies voor natuurtegels een professioneel product zoals HG-Tegelreiniger, welke verkrijgbaar is bij Bol.com. Zeker de extra sterke variant is een top reinigingsmiddel. Je kunt HG ook gebruiken voor keramische tegels.

Met Schoonmaakazijn

Ook schoonmaakazijn is een product wat goed ontkalkt en ontvet en is zeker geschikt voor keramische tegels. Los een goede scheut schoonmaakazijn op in een emmer water of vul er een lege spuitfles mee. Zo kan je het op de muur spuiten en daarna met een schuursponsje boenen. Spoel de muur of vloer goed schoon met lauw water.

Voor tegels die kalkhoudend zijn zoals natuursteen, graniet, marmer en travertin is azijn of schoonmaakazijn niet geschikt. Het tast de tegels aan omdat het een chemische reactie aangaat met het kalk in de tegels.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Met Schoonmaakazijn, Maar Pas Op!

Met Wasbenzine

Ook wasbenzine kan gebruikt worden. Wasbenzine is een vetvrije vetoplosser. Wasbenzine geeft wel een nare geur af dus als je hiermee aan de slag gaat zal je wel moeten ventileren.

Maak de vloer of muur na het gebruik van wasbenzine schoon met warm water.

Met St. Marc

Ook St. Marc op basis van soda kan je gebruiken om de keramische tegels te ontvetten en ook dit product kan je niet gebruiken voor kalkhoudende tegels.

Lees voor het gebruik van St. Marc de aanwijzingen op de verpakking en volg deze op.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om tegels te ontvetten met verschillende producten. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs