5 x Manieren Voegen Schoonmaken Badkamer!

voegen badkamer schoonmaken

Voegen schoonmaken in de badkamer is niet de leukste klus. Zeepresten, kalk of schimmelaanslag kunnen allemaal in de voegen van de badkamer gaan zitten. In de badkamer gebruikt je zeep, welke ook langs de muur naar beneden loopt. Wanneer dit niet wordt afgespoeld krijg je aanslag in de voegen. Hoe kan je dat schoonmaken? In het kort:

Voegen met zeepresten en schimmel kun je schoonmaken met wat bleek en water. Je kunt ook voegen schoonmaken met een papje van soda en water of soda met azijn. Let er wel op de tegels! Niet alle tegels kunnen tegen het middel waarmee je voegen gaat schoonmaken.

Er zijn diverse methode en middelen die goed werken bij het schoonmaken van voegen, maar niet iedere tegel kan tegen elk middel. Wees daarop bedacht! We vertellen er meer over in dit artikel, dus lees snel verder.

Lees ook: Voegen Repareren Badkamer Met Kit Of Cement!

Waardoor Worden Voegen Vuil?

Er zijn drie hoofdoorzaken waardoor voegen vuil worden, namelijk:

 • Zeepresten
  Zeepresten hechten zich graag aan de voegen. Hierdoor worden de voegen donkerder van kleur. Maak daarom de tegels en de voegen regelmatig goed schoon.
 • Kalkaanslag
  Dit krijg je omdat er in water kalk zit en de voegen en tegels niet droog worden gemaakt na het douchen of badderen. Het water droogt op en de kalk blijft in een dun laagje achter op de tegels en voegen.
 • Schimmels
  Met schimmelaanslag is dat ook zo. In vochtige ruimte kunnen hele koloniën schimmel groeien. Het blijft een vochtige ruimte en wanneer de droger ook in de badkamer staat, wordt het lekker warm en voelt schimmel zich een welkome gast. Ventileer de badkamer dus altijd goed, zeker na het douchen.

Let op! Alle tegels zijn anders! De één is van natuursteen of marmer, de ander van keramiek en dus gebakken. Tegels van natuursteen kunnen niet tegen zure reinigingsmiddelen zoals azijn en soda!

Lees ook: 6 x Manieren Om Voegen Schoon Te maken, Makkelijk En Handig!

Waarmee Voegen In De Badkamer Schoonmaken?

Er zijn 5 producten die echt goed zijn om de voegen in de badkamer schoon te maken, dit zijn:

 • Bleek
 • Baking Soda
 • Soda
 • Schoonmaakazijn
 • Groene Zeep

We zullen ze alle vijf bespreken, te beginnen met bleek.

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Bleek

Je kunt je heel goed bleek of chloor gebruiken om voegen schoon te maken in de badkamer. Een scheutje bleek in wat koud water, oude kleding aan, en schrob de voegen schoon. Laat het even inweken en verwijder de bleek goed met een schone doek.

Je kunt de bleekoplossing ook in een plantenspuit doen, zo kan je het goed op de voegen spuiten en laten inwerken.

Ook hier geldt: let op welke tegels je hebt. Keramische tegels kunnen tegen bleek, tegels van natuursteen niet.

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Baking Soda

Je kunt voegen schoonmaken met baking soda, mits de tegels daar ook tegen kunnen. Sommige steensoorten, zoals natuursteen, zijn geen fan van baking soda. Ze worden op zijn minst dof en er kan nog van alles mee gebeuren wat jij niet wilt.

Wees er dus zeker van dat baking soda jouw tegels niet aantast. Je kunt proefdraaien op een plek die niet in het zicht is. Dat is jouw keuze! Keramische tegels kunnen wel tegen Baking soda. Die kan je prima mat baking soda schoonmaken.

Maak een papje van baking soda en water. Baking soda met water zorgt ervoor dat zeepresten goed worden verwijderd.

Smeer het papje met een voegenborstel of oude tandenborstel aan op de voeg. Laat het inwerken, ongeveer een half uurtje, en spoel het dan weer af met warm water en een doekje. Je zult zien dat jouw badkamer voegen goed schoon zijn geworden.

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Soda

Ook gewone soda kun je gebruiken om voegen schoon te maken. Maak een papje van 2/3 soda met 1/3 water. Sommige tegels kunnen ook niet tegen gewone soda, zoals natuursteen. Doe navraag bij een tegelspecialist als je het niet zeker weet en vraag of jouw tegels tegen soda kunnen.

voegen badkamer schoonmaken

Schrob met een voegenborstel, schoonmaakborstel of als je daar wat voor voelt met een tandenborstel het sodapapje in de voegen en laat dat ongeveer 30 minuten zitten. Daarna moet je dit wegspoelen met warm water en een doekje. Gegarandeerd mooie en schone voegen. Er zijn speciale voegenborstels in de handel die voegen prima schoonmaken. Bol.com heeft handige voegenborstels.

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Schoonmaakazijn

Al eerste, wees er zeker van dat je geen natuursteen in jouw badkamer hebt. Dit soort steen kan niet tegen zuren en kan hierdoor dof worden of zelf gaten krijgen. Keramische tegels kunnen wel tegen azijn.

Wanneer je voegen van de badkamer gelig/oranje uitslaan dan kun je ervan op aan dat er zeepresten zijn blijven hangen op voegen en tegels. Om dit te voorkomen kun je na het badderen of douchen de muur goed afspoelen en drogen. Dit voorkomt dat zeep in de voegen gaat zitten. Voegen zijn poreus en nemen dus alles wat vochtig is in zich op!

Om resten van zeep weg te halen kun je schoonmaakazijn gebruiken. Wanneer je een plantenspuit hebt kun je dit schoonmaakazijn op de voegen spuiten. Laat het inweken en spoel het er weer af met warm water. Of je mengt wat baking soda met azijn. Dat blijft wat beter zitten wanneer dit moet inweken, maar allebei is mogelijk.

Niet effectief genoeg? Ga dan met een voegenborstel over de voegen nadat je azijn (met soda) hebt aangebracht. Dit zal zeker een verschil maken. Spoel goed na met warm water en droog de tegels en voegen!

Weet je niet welke tegels er in de badkamer zitten en wil je geen risico nemen dan zijn er natuurlijk schoonmaakmiddelen die speciaal voor jouw tegels het beste zijn.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Met Schoonmaakazijn, Maar Pas Op!

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Groene Zeep

Groene zeep is een vriendelijk product om mee schoon te maken. Het nadeel is dat groen zeep nogal vettig is. En vet trek weer vuil aan.

Je maakt de voegen er wel mee schoon, maar de tegels worden vettig waar weer vuil aan blijft hechten.

Ik raad het af om groene zeep te gebruiken voor het schoonmaken van de voegen in de badkamer.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs