Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep, Soda en..


Voegen schoonmaken in de badkamer is niet de leukste klus, voor velen. Zeepresten, kalk of schimmelaanslag kunnen allemaal in de voegen van de badkamer gaan zitten. In de badkamer gebruikt je zeep, welke ook langs de muur naar beneden loopt, onzichtbaar. Wanneer dit niet wordt afgespoeld en gedroogd krijg je aanslag in de voegen.

Kalkaanslag krijg je omdat er in water kalk zit en de voegen en tegels niet worden droog gemaakt na het douchen of badderen. Het water droogt op en de kalk blijft in een dun laagje achter op de tegels en voegen.

Met schimmelaanslag is dat ook zo. In vochtige ruimte kunnen hele koloniën schimmel groeien. Het blijft een vochtige ruimte en wanneer de droger ook in de badkamer staat, wordt het lekker warm en voelt schimmel zich een welkome gast.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Met Schoonmaakazijn, Maar Pas Op!

Tijd om hier wat aan te doen! Maar hoe dan?

Voegen schoonmaken in de badkamer: Gele/oranje voegen (zeep) en schimmel in de badkamer kun je schoonmaken met wat bleek en water. Je kunt ook voegen schoonmaken met een papje van soda en water of soda met azijn. Let er wel op welke tegels er naast de voegen zit. Niet alle tegels kunnen tegen het middel waarmee je voegen gaat schoonmaken.

Er zijn diverse (oma) methode of middelen, die goed werken bij het schoonmaken van voegen, maar niet iedere tegel, die er naast zit, kan tegen alle middelen. Wees daarop bedacht!

Zijn het hard geworden lijmresten, die achter zijn gebleven op tegels, dan raad ik je een ander artikel aan omdat je dan niet zoveel hebt aan schoonmaakmiddelen. “Lijmresten verwijderen op tegels” van Klusplanet.

voegen schoonmaken badkamer

Voegen Schoonmaken Met Baking Soda

Je kunt voegen ook schoonmaken met baking soda, mits de tegels die in de buurt zitten daar ook tegen kunnen. Sommige steensoorten, zoals natuursteen, zijn geen fan van soda. Ze worden op zijn minst dof en er kan nog van alle mee gebeuren wat jij niet wilt. Wees er dus zeker van dat Baking soda jouw tegels niet aantast. Je kunt proefdraaien op een plek die niet in het zicht is. Dat is jouw keuze!

Keramische tegels kunnen wel tegen Baking soda.

Maak een papje van baking soda en water. Soda met water zorgt ervoor dat zeepresten goed worden verwijderd.

Neem het papje op een voegenborstel en wrijf dit op de voegen. Laat het inwerken, ongeveer een half uurtje, en spoel het dan weer af met warm water en een doekje. Je zult zien dat jouw badkamer voegen goed schoon zijn geworden.

Lees ook: Tegelvloer Schoonmaken Doe Je Het Beste Zo!

Voegen Badkamer Schoonmaken Met Schoonmaakazijn?

Let op: Wees er zeker van dat je geen natuursteen in jouw badkamer hebt. Dit soort steen kan niet tegen zuren en kan hierdoor dof worden of zelf gaten krijgen. Keramische tegels kunnen wel tegen azijn.

Wanneer je voegen van de badkamer gelig/oranje uitslaan dan kun je ervan op aan dat er zeepresten zijn blijven hangen op voegen en tegels. Om dit te voorkomen kun je na het badderen of douchen de muur goed afspoelen en drogen. Dit voorkomt dat zeep in de voegen gaat zitten. Voegen zijn poreus en nemen dus alles wat vochtig is in zich op!

voegen schoonmaken badkamer

Om resten van zeep weg te halen kun je schoonmaakazijn gebruiken. Wanneer je een plantenspuit hebt kun je dit schoonmaakazijn op de voegen spuiten. Laat het inweken en spoel het er weer af met warm water. Of je mengt wat baking soda met azijn. Dat blijft wat beter zitten wanneer dit moet inweken maar allebei is mogelijk.

Niet effectief genoeg? Ga dan met een voegenborstel over de voegen nadat je azijn (met soda) hebt aangebracht. Dit zal zeker een verschil maken. Spoel goed na met warm water en droog de tegels en voegen!

Weet je niet welke tegels er in de badkamer zitten en wil je geen risico nemen dan zijn er natuurlijk schoonmaakmiddelen die speciaal voor jouw tegels het beste zijn.

Hoe Voegen Badkamer Vloer Schoonmaken?

Let op: Vloertegels kunnen niet tegen alle schoonmaakmiddelen die hier beschreven worden. Dit is vaak het geval met natuursteen. Wees ervan verzekerd dat je dit kunt gebruiken. Keramische tegels kunnen tegen middelen.

Ik zelf vind niets fijner om om de badkamer vloer met keramische tegels, schoon te maken met een beetje bleek. Natuurvriendelijk? eh, nee, maar wel hygiënisch. Je hoeft het ook niet iedere dag te doen met chloor of bleek.

Lees ook: Keramische Tegels Reinigen Met Dreft

Zijn je voegen in de hoek bijvoorbeeld echt vies geworden na een paar keer dweilen dan kun je een beetje bleek in een kopje doen met wat koud water (met koud water werkt bleek beter). 1/3 bleek en 2/3 water. Breng met een plantenspuit of (voegen)borstel dit mengsel aan op de voegen en laat dit inwerken, ongeveer een half uurtje. Daarna spoel je het goed na met warm water. Je zult zien dat de voegen van de badkamer vloer prachtig schoon zijn geworden.

Zit er kalk op de voegen dan is schoonmaakazijn dé truc om dit weer schoon te krijgen. Erop spuiten met een plantenspuit, laten inweken en met een doekje na wrijven en afspoelen. Succes verzekerd!

Er zijn ook middelen die je in de winkel kan kopen tegen kalk maar deze zijn een stuk duurder maar zeker effectief. Ook hier geldt, let er op of de tegels tegen deze middelen kunnen.

Hoe Voegen Badkamer Schoonmaken Met Soda?

Ook gewone soda kun je gebruiken om voegen schoon te maken. Maak een papje van 2/3 soda met 1/3 water. Sommige tegels kunnen ook niet tegen gewone soda. Doe altijd navraag bij een tegelspecialist en vraag welke tegels er niet tegen soda kunnen.

voegen schoonmaken badkamer

Schrob met een voegenborstel, schoonmaakborstel of als je daar wat voor voelt met een tandenborstel het sodapapje in de voegen en laat dat ongeveer 30 minuten zitten. Daarna moet je dit wegspoelen met warm water en een doekje. Gegarandeerd mooie en schone voegen. Er zijn speciale voegenborstels in de handel die voegen prima schoonmaken. Bol.com heeft handige voegenborstels.

Dus al met al zijn er genoeg middelen, ook oma schoonmaakmiddeltjes, die voegen schoonmaken. Zoals jullie hebben kunnen lezen kleeft daar wel altijd een ‘maar’ aan. Ga dus echt na of deze middeltjes, die voegen schoonmaken in de badkamer, ook goed zijn of niet schadelijk zijn voor jouw tegels. Anders ben je verder van huis, zeg maar.

Lees ook: Voegen Schoonmaken Badkamer Met Zeep En Soda?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs