Toilet Betegelen, Eerst Vloer Of Wand En Helemaal Of Half?

Toilet betegelen

Tegels zijn praktisch in een toilet. Makkelijk om schoon te maken en te reinigen, zeker de geglazuurde tegels. Het betegelen van een toilet is makkelijk zelf te doen. Alleen zal je eerst een paar keuzes moeten maken voordat je aan de slag kunt. Hoe kan je een toilet betegelen?

Toilet betegelen. Bepaal eerst goed wat je wilt doen voordat je begint. Tegel je tot bovenaan of tot halverwege? Begin je met de vloer of toch met de wand? Hoe lijn je de tegels goed uit op de wand? En hoe lijn je de vloer- en wandtegels goed uit met elkaar?

Dit is in het kort uitgelegd waar je rekening mee moet houden als je een toilet gaat betegelen. Er komt echter nog veel meer bij kijken wat we in deze blog bespreken. Betegel je tot het plafond of maar half? En waar begin je? Eerst de vloer of toch de wand? Dit zijn zo maar een paar vragen die straks aan bod komen.

Lees ook: Hoe Tegelen Op Gipsplaat? In Keuken, Badkamer, Toilet of (Slaap)kamer

WC Betegelen

Als je de WC gaat betegelen zal je eerst een plannetje en keuzes moeten maken voordat je ook maar 1 tegel op de muur plakt. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Betegel je eerst de vloer en dan de wanden of juist andersom?
 • Betegel je tot aan het plafond of tot halverwege?
 • Als je tot halverwege betegelt hoe werk je de bovenkant van de tegels dan af?
 • Als je tot halverwege betegelt wat doe je dan met de rest van de muur?
 • Waar wil je de gesneden tegels hebben? Bovenin of onderin de tegelwand? Of links of rechts van de Wand? OF aan beide zijden even veel?

Om je een voorbeeld te geven zie je onderstaand twee betegelde toiletten.

Op de linker foto zijn de wandtegels mooi uitgelijnd ten opzicht van het midden van de wand. Op de rechter foto is dit niet het geval. Daar zie je links bovenaan een stukje gesneden tegel zitten wat rechts op de muur niet het geval is. En de tegelrand daaronder is wéér heel anders op de wand geplakt. Deze ongelijkheid zie je ook achteraan de zijwanden die ook niet met elkaar uitgelijnd zijn.

Het gevolg is dat de linker toilet rust uitstraalt en de rechter foto onrust.

Dus, op al deze vragen zal je eerst het antwoord moeten hebben voordat je begint met tegelen. Onderstaand helpen we je met het beantwoorden van enkele vragen.

WC Betegelen, Wat Is De Juiste Volgorde?

Wat is nu de beste volgorde om het toilet te betegelen? Of maakt het niet uit waarmee je eerst begint? Tja, er zijn vele experts en die verschillen allemaal van menig. Ik geef je de voordelen en nadelen van beide methoden dan kan je zelf kiezen wat voor jouw goed werkt.

Eerst Wand Dan Vloer Betegelen?

Voor het zicht is het vaak beter om eerst de wanden te tegelen en daarna de vloer. Tegel de wanden helemaal tot aan de vloer. Sommige geven de voorkeur op de onderste rand tegels als laatste te tegelen als ook de vloer betegeld is. Ook hier geldt weer, wat jij wil!

Het voordeel van eerst de wanden te tegelen is dat alle lijm en voegmiddel niet op je nieuwe vloer valt. Tegellijm is namelijk heel lastig te verwijderen. Lees onze blog over tegellijm verwijderen maar eens, dan weet je hoe lastig dit kan zijn.

Eerst Vloer Dan Wand Betegelen?

Zoals gezegd wordt vaak eerst de wand betegeld en daarna de vloer. Echter, als je de voegen van de muur en de vloer doorlaat lopen omdat de tegels hetzelfde formaat hebben dan kan je beter eerst de vloer tegelen en afvoegen. Daarna goede stucloper op de vloer leggen, beter nog twee lagen stucloper, om de nieuwe tegelvloer te beschermen.

Als dat gedaan is kan je de wand tegelen en precies laten aansluiten op de voegen van de vloer.

Lees ook: Tegelen Zonder Voeg! – Kan Dat Dan En Hoe Doe Je Dat?

Het Toilet Helemaal Betegelen Of Niet?

Dit is een vraag die ieder voor zichzelf moet beantwoorden. De wand half tegelen heeft voordelen en tot boven aan tegelen heeft ook weer voordelen. De voordelen en nadelen hebben niets te maken met een technische oplossing, maar eigenlijk alleen maar met wat jij mooi en praktisch vindt.

Toilet Half Betegeld

Door de wand maar half te tegelen, of niet tot boven aan kan je met de rest van de muur creatief omgaan. Je kunt het sauzen in een mooie kleur. Creatief zijn met behang. Granol of Spachtelputz aanbrengen. Schootjes plaatsen of welke oplossing en wandbekleding je ook maar wilt toepassen.

Hou wel rekening met het feit dat de bovenkant van de tegels wel goed afgewerkt moet zijn. Dit kan namelijk op verschillende manieren en hoe je dit aanpakt kan je lezen in onze blog over het afwerken van tegelranden.

WC Betegelen Tot Plafond

Door de wand te tegelen tot bovenaan het plafond geeft vaak een rustigere uitstraling aan de kleine ruimte waar de WC staat. De rust is echter ook afhankelijk van het type tegel dat je gebruikt. Een drukke tegel maakt het weer enorm onrustig! Je kunt er dan voor kiezen om de wand te betegelen met twee typen tegels, de drukke tegel aan de onderkant van de wand en de rustigere tegel aan de bovenkant van de want. Nog meer rust krijg je door de tegels van hetzelfde formaat te nemen.

toilet betegelen
Onderkant: drukke tegels. Bovenkant: rustige tegels.

Het grote voordeel van tot bovenaan tegelen is het feit dat het makkelijk schoon te maken is. Tegels zijn makkelijker schoon te maken dan schrootjes of Granol.

Dit is het sterkste argument om tot bovenaan te tegelen, namelijk het schoonmaken.

Lees ook: Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …

Toilet Betegelen, Nog Een Paar Tips

Tot slot nog een paar praktische tips om een mooi uitgelijnde betegelde toilet te krijgen.

 • Lokaliseer het midden van de wanden en leg tegels op de grond op te zien hoe je links en recht uitkomt. Hou hierbij ook rekening met de voegen. Doe dit met elke wand.
  Bereken ook hoe de tegels bovenaan, bij het plafond uitkomen.
 • Heb je het midden van de wand gevonden, trek dan een verticale lijn van boven naar beneden. Je kunt hierbij gebruikmaken van een lange lat en een waterpas.
 • Maak voor het snijden van de tegels gebruik van een tegelsnijder. Deze zijn te huur in elk bouwcentrum.
 • Voordat je ook maar begint met voorstrijken, lijmen of wat voor bewerking van de muur en vloer dan ook, ontvet deze eerst. Gebruik hiervoor warm water en ammoniak.
 • Afhankelijk van de ondergrond zal je mogelijk moeten voorstrijken. Is het een zuigende ondergrond dan moet je voorstrijk gebruiken. Is het een spiegelgladde ondergrond dan moet je eerst hechtprimer aanbrengen. Zo hecht de tegellijm beter op de wand.
 • Het advies is om de aansluiting van binnenhoeken af te kitten met watervaste acrylaatkit voor sanitair.
 • Zo ook doorgangen van leidingen en afvoerbuizen afkitten.
 • Voor overgangen van de wand naar een horizontaal vlak, bijvoorbeeld van de stortbak kan je gebruikmaken van stootprofielen. Deze zijn in vele soorten te koop en ook verkrijgbaar bij Bol.com. Kijk daar eens rond, want er staan mooie profielen tussen.

Dit waren de laatste adviezen die ik mee wil geven voordat je gaat beginnen. Succes met je klus! Maak er iets moois van!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs