Tegelen Zonder Voeg! – Kan Dat Dan En Hoe Doe Je Dat?

tegelen zonder voeg

Tegels voor vloer en wand en toegepast in keuken, badkamer en toilet worden gelijmd met tegellijm. Om de juiste afstand van elkaar te verkrijgen worden er kruisjes tussen de tegels geplaatst. Als de tegellijm eenmaal is opgedroogd worden de kruisje verwijderd en kan het voegen beginnen. Maar wat nu als je geen voegen wilt tussen de tegels. Kan je tegelen zonder voeg? In het kort:

De voeg heeft 3 functies. Het zorgt ervoor dat er geen vocht achter de tegels kan komen. Gaat de ophoping van vuil en vet tussen de tegels tegen en het vangt de maatafwijkingen van de tegels op. Als deze redenen niet van toepassing zijn kan je tegelen zonder voeg.

Tegelen is goed zelf te doen. Met het juiste gereedschap kan je makkelijk zelf tegelen. Vaak blijft er tegellijm achter op de tegels en deze is vaak opgedroogd. Tegellijm van tegels kan verwijderen kan best lastig zijn. Als je het verkeerd aanpak kan je de tegels beschadigen. Hoe je dit veilig doet, lees je in onze blog over tegellijm verwijderen van tegels.

Kan Je Tegelen Zonder Voeg?

Dit is inderdaad de eerste vraag die gesteld moet worden. Kan je tegelen zonder voeg? Ja, je kan tegelen zonder voeg. Is het gebruikelijk om te doen? Nee, dat weer niet. Maar het kan wel, alleen heeft een voeg meerdere belangrijke functies. Waarom worden voegen toegepast?

  • Tegels zijn over het algemeen niet maatvast. Als je gaat tegelen zonder voeg krijg je verschillende naden omdat de tegels niet maatvast zijn. Metrotegels zijn maatvaster, maar ook bij metrotegels kunnen verschillende voegen ontstaan. Voegen van tegels vangt als het ware deze speling op en is voor het oog niet meer zichtbaar.
  • De voeg tussen de tegels zorgt ervoor dat er geen vocht achter de tegels en naar de ondergrond kan. Hierdoor neemt de kan op schimmelvorming aanzienlijk af.
  • De voeg zorgt ervoor dat er geen vuil, vet en stof tussen de tegels kan komen. Zit er eenmaal vuil en vet tussen de tegels die niet gevoegd zijn dan is dit moeilijk te verwijderen.

Dit zijn de drie belangrijkste redenen om juist wel een voeg te gebruiken. Nogmaals, je kan tegelen zonder voeg, geen probleem. Maar of het verstandig is, is een tweede.

Als je bovenstaande redenen niet belangrijk vindt of niet van toepassing zijn kan je tegelen zonder voeg. Een mooie natuurstenen wand in de woonkamer bijvoorbeeld kan je tegelen zonder voeg en is misschien wel heel decoratief.

Lees ook: Tegelen Op Gipsplaat? Groene of witte plaat, badkamer of toilet of …

Het lijkt misschien wel of de tegels soms strak tegen elkaar aanliggen, echter hebben tegels altijd speling en zijn ze niet maatvast. Door het productieproces ontstaan afwijkingen. Keramische tegels worden bijvoorbeeld gebakken en krimpen. De krimp is per tegel anders.

Natuursteen wordt gezaagd of gescheurd en heeft ook maatafwijkingen.

Tegelen Zonder Voeg In De Badkamer

De badkamer is een vochtige ruimte, zo ook het toilet. In de keuken wordt water gebruikt en wordt gespetterd en gespat.

Het vocht en het gebruik van water zijn leidend als je wilt tegelen zonder voeg in de badkamer. Vooral waterdamp is in de badkamer aanwezig. De badkamer heeft een hoge luchtvochtigheid als je aan het douchen of badderen bent.

tegelen zonder voeg

Zoals bovenstaand omschreven is, is één van de redenen om wel te voegen het vocht. Het voegen van tegels zorgt ervoor dat er geen vocht achter de tegels kan komen wat dus schimmelvorming tegengaat.

Tegelen zonder voeg in de badkamer is een slecht idee. Wat je wel zou kunnen overwegen in een kleine voeg toe te passen van ongeveer 2 mm. Je hebt hiervoor heel fijn voegmiddel nodig wat in de bouwmarkt te koop is. Ook Bol.com heeft heel fijn voegmortel in het assortiment. Kijk er eens rond, misschien zit de juiste kleur er wel bij!

Metrotegels lijken ook niet gevoegd te zijn, maar in werkelijkheid zijn metrotegels vaak wel gevoegd. De voeg is heel klein en door de aflopende tegel lijkt er geen voeg aanwezig te zijn, maar meestal is het wel gevoegd. Ja, de schijn bedriegt!

Lees ook: Waarmee Tegelranden Afwerken En Wat Is Het Beste?

Wand Tegelen Zonder Voeg

Een wand tegelen zonder voeg kan je doen, maar of het slim is om te doen? Zeker in een vochtige ruimte zoals de badkamer, toilet of keuken hebben voegen een functie. Die zijn bovenstaand omschreven.

De voeg voorkomt dat er vocht en waterdamp achter de tegels kunnen komen. Hierdoor is de kans op schimmelvorming klein. Een wand tegelen zonder voeg in een vochtige ruimte is af te raden. Dit voorkomt een hoop problemen in de toekomst.

Een natuurstenen wand in de woonkamer is weer een heel ander project. Hier heb je niet te maken met vocht maar gaat het om decoratie en uitstraling. Tegelen zonder voeg kan in dit geval juist heel decoratief en eigentijds zijn.

Een nadeel is wel dat er tussen de tegels vuil en aanslag kan ophopen. Het is wel zaak om de voegen tussen de tegels regelmatig met een stofzuiger schoon te maken.

Lees ook: Voorstrijken Voor Tegelen, Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Vloer Tegelen Zonder Voeg

Als laatste een vloer tegelen zonder voeg. Hier is ook weer bepalend waar de vloer ligt en wat voor functie deze heeft.

In een vochtige ruimte is het niet aan te raden om te tegelen zonder voeg. Vocht kan onder de tegels komen wat voor een hele hoop ellende kan zorgen. Veel vocht kan zelfs het onderliggend plafond beschadigen.

tegelen zonder voeg

Daarnaast is het lastig schoonmaken. Doordat er ruimte tussen de tegels zit kan er vuil en vet ophopen. Dit is denk ik ook niet gewenst.

Een tegelvloer zonder voeg is af te raden. Het kan natuurlijk wel als bovenstaande redenen niet van toepassing zijn en als je puur voor de decoratie en uitstraling gaat. Maar of het ook slim is om te doen. Tja, het blijft je eigen afweging.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!