Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …

Tegelen op hout

Hout is een ideaal materiaal om (scheidings)wanden mee te maken of om wanden en vloeren te egaliseren. Maar na het maken van de wanden, en het egaliseren, moet het nog definitief afgewerkt worden. Dan kan met meerdere materialen, maar kan je ook tegelen op hout?

Tegelen op hout. Tegelen op hout kan wel met de juiste voorbereidingen. Neem flexibele tegellijm en gebruik OBS en Multiplex platen voor wanden. Maak vloeren glad en gebruik ontkoppelingsplaten om een zwevende vloer te maken.

In deze blog wordt o.a. besproken wat de risico’s van tegelen op hout zijn, en hoe je met de juiste middelen en aanpak goed kan tegelen op houten wanden en vloeren.

Hout kan op vele manieren afgewerkt worden: met behang, door te verven en door te stucen. Echter, voor het stucen van hout gelden andere regels dan voor het tegelen. Lees hiervoor onze blog over het stucen van hout. Welk hout soort kan je stucen en welk niet, het staat er allemaal in.

Hoe Tegels Op Hout Lijmen?

Tegels en hout hebben verschillende eigenschappen. Door deze verschillen is het slim om voorbereidingen te treffen en de juiste materialen te gebruiken, als je wilt tegelen op hout.

 1. Hout zet uit onder temperatuurverschillen terwijl tegels niet uitzetten.
 2. Hout zet uit en krimpt als de luchtvochtigheid veranderd, tegels niet.
 3. Hout kan buigen en verdraaien, tegels niet.

Vanwege deze verschillen in eigenschappen (waar je zeker rekening mee moet houden als je gaat tegelen op hout) kan je niet zomaar tegelen op hout. Er zijn een aantal aandachtspunten, wanneer je toch wilt tegelen op hout:

 1. Werk met zo klein mogelijk tegels
  Hoewel de trend is om steeds grotere tegels te gebruiken, kan je op hout beter gebruik maken van kleinere tegels. Kleine tegels kunnen meer krimp en uitzetting opvangen dan grotere tegels.
 2. Grotere voeg
  Gebruik een zo groot mogelijke voeg. Deze voegen kunnen ook weer meer krimp en uitzetting opvangen.
 3. Flexibele tegellijm
  Er is flexibele tegellijm te koop in de bouwmarkt. Deze lijm bevat meer hars dan gewone tegellijm. Hars kan meer krimp en uitzetting opvangen.
 4. Voegen
  Wacht zeker 72 uur voordat je begint met voegen, zo kan al het vocht van de tegellijm verdampen en wordt het niet ingesloten door de voeg.
 5. Wand of vloer
  Dan is er ook nog verschil in het tegelen van een wand of vloer. Een wand zal minder belast worden dan een vloer waar op gelopen wordt. Deze kan doorbuigen en scheuren veroorzaken. Hoe je een houten wand en een vloer kan tegelen, en waar je op moet letten, wordt verderop besproken.

Nu eerst de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen ten aanzien van het tegelen. Is het een goed idee om te tegelen op hout of niet?

Lees ook: Hoe Stucresten Verwijderen?

Tegelen Op Multiplex

Multiplex is een samengesteld product op basis van hout. Het zijn verschillende lagen (altijd oneven) houtfineer die kruislings met elkaar verlijmd worden om sterkte te bevorderen en krimp te verkleinen.
Ook is er watervast Multiplex verkrijgbaar in de bouwmarkt welke buiten gebruikt kan worden.

Op multiplex kan betegeld worden. Neem wel platen die minimaal een dikte hebben van 18 mm en zorg ervoor dat ze goed bevestigd worden aan de wand of op de vloer om werking tegen te gaan.

Lees ook: Hoe Tegellijm Verwijderen? Een Grof Geschut Of…

Tegelen Op OSB

OSB staat voor ‘Oriented Strand Board’, oftewel een plaat gemaakt uit naaldhout waarbij de vezels kruislings verlijmd zijn. De plaat kent verschillende kwaliteitsniveaus. Niveau 1 is geschikt voor niet constructieve doeleinde tot niveau 4 welke juist wel geschikt is voor zware constructies, ook in vochtige ruimtes.

Ook op OSB kan je tegelen. Neem ook nu weer een dikke plaat nemen van minimaal 18 mm.

Tegelen Op Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van zaagsel, welke met elkaar verbonden worden door een bindmiddel, meestal een kunsthars. Vaak is er in spaanplaat ook vlas of kleine takjes verwerkt.

Spaanplaat is een relatief licht materiaal wat alleen voor binnen gebruik geschikt is, want ….. spaanplaat kan niet tegen vocht. Voor tegelen is spaanplaat niet aan te bevelen.

Tegelen Op MDF

Medium-density fibreboard of MDF is geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF is geen merknaam, maar een soortnaam. Het oppervalk van MDF is heel erg glad en geschikt voor heel veel afwerkingen, maar tegelen op MDF is geen goed idee. Door vocht heb je een grote kans op kromtrekken van de MDF plaat.

Risico’s van Tegelen op hout

Over het algemeen moet gezegd worden dat er relatief veel vocht wordt gebruik bij het tegelen. De voorstrijk bevat veel vocht, net zoals de tegellijm zelf en het voegmiddel. Door dit vocht kan het hout gaan werken en kromtrekken met alle gevolgen van dien.

Als je een wand wilt tegelen, kan je beter gipsplaten gebruiken. Is de wand van hout, dan kan je hier eenvoudig gipsplaten tegenaan monteren. Gips zet niet uit en is perfect om op te tegelen.

Lees voor uitgebreide informatie onze blog over het tegelen op gipsplaat.

Voor een vloer is gipsplaat geen optie omdat de plaat geen drukkrachten kan opnemen. Om een vloer uit te vlakken kan je beter gebruik maken van Multiplex of OSB platen. Of maak gebruik van materialen om de vloer te ontkoppelen. Onderstaand wordt dit besproken.

Tegelen op een Houten Vloer

Tegels kan je gelijk aanbrengen op een houten vloer. Hierbij moet de vloer wel uitgevlakt zijn. Heb je een vloer van bijvoorbeeld vuren planken dan is het advies de vloer uit te vlakken met bijvoorbeeld Multiplex of OSB platen. Zo wordt een vlakke ondergrond verkregen. Schroef de vloer goed vast op de ondergrond om uitzetting en krimp tegen te gaan. Dan kan je nu in principe tegelen op de houten vloer.

Een andere mogelijkheid, welke de voorkeur heeft, is om de ondervloer te ontkoppelen. Er wordt als het ware een zwevende vloer gecreëerd welke niet of nauwelijks krimpt of uitzet. Op deze ontkoppelde vloer wordt dan uiteindelijk betegeld. Onderstaande tekening laat zien dat er open ruimte is die de werking van de ondervloer opvangen.

Naast onderstaand voorbeeld zijn er meerdere type ontkoppelingsplaten voor vloeren op de markt.

tegelen op houten vloer

Door een ontkoppelde vloer te maken, is er ruimte voor de vloer om te bewegen, zonder scheuren te maken, in de boven vloer en het tegelwerk. Wat ga je doen?

 1. Zorg ervoor dat de houten planken goed vast gemaakt zijn.
 2. Maak de vloer stof- en vetvrij. Gebruik een stofzuiger en een emmer warm water met ammonium. Laat de vloer goed drogen.
 3. Breng met een fijne lijmkam de onderste laag tegellijm aan. Belijm een stuk zo groot als de ontkoppelplaten/zwaluwstaartplaten.
 4. Leg de ontkoppelplaat op de tegellijm en druk voorzichtig aan. Doe dit met alle platen.
 5. Breng nu de tweede laag tegellijm aan (op de ontkoppelingsplaten) en gebruik hiervoor een grotere lijmkam die geschikt is voor de tegels die je erop gaat lijmen. Belijm niet te grote vlakken en leg de tegels in de lijm.
 6. Laat de tegelvloer nu minimaal 24 -48 uur drogen voordat je begint met voegen.
 7. Kit nu alle randen aan de zijkant af zodat vocht en vuil niet onder de tegels kan komen.

Dit is hoe je een houten vloer kan tegelen. Voor een wand is er een andere aanpak.

Tegelen Op Houten Wand

Voor een wand tegelen kan je volgende werkwijze hanteren:

 1. Als je op houten wand gaat tegelen is het belangrijk dat het hout stevig gemonteerd is op de ondergrond en dat de ondergrond vlak is.
 2. Maak het hout stof vrij en ontvet de wand met warm water en ammonium. Laat de wand nu goed drogen.
 3. De schroefgaten en de naden nu afwerken met een voegmiddel. Plak op de naden van de houten platen krimpgaas, welke ook gebruikt worden over de naden van gipsplaten. Dit krimpgaas is rekbaar en vangt eventuele krimp op.
 4. Hou rondom de tegelwand een paar millimeter speling, welke je kan afdichten met flexibele kit. Dit is aan de onder- en bovenkant, de binnenhoeken en eventuele doorvoeringen.
 5. Vervolgens wordt de wand voorgestreken met een hechtprimer voor tegels.
 6. Maak nu aan de onderkant een horizontale lijn, die natuurlijk waterpas is. Dit is de basis van waaruit je gaat werken. Meet deze lijn vanaf de tweede rij tegels vanaf de onderkant. Eventuele speling tussen wand en vloer kan je dan bij de eerste rij wegwerken.
 7. Breng de tegellijm aan met een lijmkam en werk deze horizontaal of verticaal af en schuif de tegels als het ware in de lijm. Voor kleine tegels gebruik je een lijmkam met kleine tanden en voor grotere tegels gebruik je grotere tanden.
  Gebruik wel de flexibele tegellijm om de werking van het hout op te vangen.
 8. Laat de tegelwand nu minimaal 24 uur drogen voordat je verder gaat.
 9. Als de lijm gedroogd is kunnen de tegels gevoegd worden en afgekit worden.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs