Tegellijm Verwijderen door te Schuren of Oplossen?

tegellijm verwijderen

Niets zo vervelend als lijm, uitgehard of niet, op jouw tegels, met gelijk de vraag er achteraan: hoe moet ik tegellijm verwijderen van tegels? Dan de vraag of de lijm aan de voorkant zit of aan de achterkant omdat je bijvoorbeeld oude tegels hebt. Hieronder in ieder geval een aantal antwoorden voor de vraag: Hoe tegellijm verwijderen van tegels?

Tegellijm verwijderen van tegels: Neem een natte doek en veeg direct tegellijm die op een tegel is gevallen weg. Opgedroogde tegellijm met zand en soda verwijderen of met stoom de lijm zacht maken zodat je deze af kan schrapen. Bij tegellijm op de achterkant van tegels: houdt de slijptol schuin tegen de tegellijm aan en slijp de lijm eraf.

Er zijn verschillende soorten lijmen en die kunnen op verschillende soorten manieren worden verwijderd. Dat kan gemakkelijk gaan wanneer de lijm nog nat is, maar wanneer het opgedroogd is kunnen daar verschillende chemische middelen aan te pas komen of je moet willen bikkelen, schrobben of slijpen.

Weet in ieder geval welke soort tegel je hebt en wat deze kan verdragen. Natuursteen kan bijvoorbeeld niet tegen ammoniak.

tegellijm verwijderen van tegels

Hoe Tegellijm Verwijderen Van Tegels?

Er zijn heel veel verschillende tegels te koop in de bouwmarkt zoals wandtegels, vloertegels, keramische tegels, geglazuurde tegels, natuurtegels om er maar een paar te noemen.

Elke tegel is anders van samenstelling, zo zijn er tegels met een openstructuur, tegels met glazuur en geïmpregneerde tegels.

Hoe je de tegellijm kan verwijderen is voor elke tegel net even anders. Onderstaand wordt het allemaal uitgelegd.

Lees ook: Tegelen Zonder Voeg! – Kan Dat Dan En Hoe Doe Je Dat?

1. Tegellijm Verwijderen Oude Tegels

Deze vraag heeft letterlijk 2 kanten. Zit er lijm aan de voor of achterkant van de tegel. Zit er bijvoorbeeld lijm op de tegels die van de muur is gekomen of gehaald en wil je de lijm aan de achterkant verwijderen zodat hij weer de muur op kan? Of zit er tegellijm op oude tegels van een huis die je bijvoorbeeld hebt gekocht, aan de voorkant van de tegels.

Ten eerste is het voor jou wel belangrijk om te weten wat voor een tegels, dus welk materiaal, het zijn. Bij gebakken tegels, keramische tegels, kunnen meer hebben dan bijvoorbeeld tegels van kalksteen of marmer die wat poreuzer zijn.

Er kunnen hier namelijk vlekken ontstaan, omdat tegellijm verwijderaars agressief zijn. Ook kunnen deze tegellijm verwijderaars het steen aan de bovenkant gedeeltelijk verpulveren zodat putten of gaten ontstaan. Belangrijk om te weten dus uit welk materiaal de tegels bestaan.

Wanneer je de tegel gaat hergebruiken en je de lijm aan de onderkant wilt verwijderen kan je het volgende doen.

 • Gebruik een haakse slijper, maar dan heb je wel veel stof. En je hebt veel geduld en tijd nodig wanneer je veel tegels wilt ontdoen van lijm. Houd de slijper schuin tegen de tegels en slijp de lijmresten van de tegel.
tegellijm verwijderen van tegels

Wanneer je lijm van de bovenkant wilt verwijderen van een oude tegel dan kun je dit proberen:

 • Stoom met een behangstoom apparaat de lijm zacht en krab het eraf met een verfschrapper.
 • Bij keramische tegels kun je het proberen met zand en soda. Wrijf zachtjes over de tegels, bepaal zelf de druk. Heb mij laten vertellen dat dit ook een mogelijkheid is.
 • Een aangepaste reiniger speciaal voor keramische tegels of natuursteen tegels die je bijvoorbeeld kunt kopen bij doe het zelf zaken.
 • Met een verfbrander de lijm verwarmen en eraf schrapen.

2. Tegellijm Verwijderen Van De Vloer

Wat kun je dan het beste doen, wanneer je tegellijm moet verwijderen van vloertegels tegels:

De vloertegels kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld natuursteen of ze zijn geglazuurd. Daarnaast zijn er verschillende soorten tegellijm. Je hebt pastalijm en poederlijm bijvoorbeeld. Voor het verwijderen van tegellijm kan je het volgende doen:

 • Allereerst zou ik de minst schadelijk manier proberen, dus zonder agressieve middelen. Wil dit niet werken dan kun je altijd nog grof geschut inzetten. Gebruik handschoenen bij agressieve middelen!
 • Wanneer een klodder tegellijm is opgedroogd op tegels, kun je proberen dit met een schuursponsje en een sopje dit te verwijderen.
 • Stoom met een behangstomer de lijm zo zacht dat je dat kunt weg schrappen met een verfschrapper.
 • In de droogfase van de lijm: Sodapapje maken van soda en een beetje water. Dit aanbrengen op de lijm laag en even laten intrekken. Afdoen met een vochtige doek.
 • Er zijn zand verwijderaars die lijmresten verwijderen van HG bijvoorbeeld. Deze breng je puur aan op de lijm en laat je intrekken. Daarna met een grove schuurspons over de lijmresten om deze te verwijderen. Dit zal bij gladde tegels makkelijker te verwijderen zijn dan bij grove tegelstructuren. Naspoelen met water en schoonmaakdoekjes of dweil. Wanneer dit niet gelijk lukt met grove tegelstructuren dan kun je dit meerdere keren proberen. Lees de instructies.

Ga je tegelen op gipsplaat, lees dan onze blog over tegelen op gipsplaat. Boordevol praktische informatie die het werk lichter maken.

3. Tegellijm Verwijderen Van Keramische Tegels

Ook hier geldt: zoveel soorten lijm, zoveel soorten tegels. Probeer wat jou goed lijkt om te doen bij het verwijderen van tegellijm en begin bij de eenvoudige manieren.

Wanneer je tegellijm aan de geglazuurde kant van de keramische tegel hebt zitten, de bovenkant:

 • Ten eerste: niet wachten tijdens het tegelen met weghalen. Maak het gelijk schoon!
 • Pindakaas! Smeer pindakaas over de tegellijm en laat dit intrekken. Dit zou moeten kunnen wanneer je op de geglazuurde kant van de tegel lijm hebt zitten.
 • In de droogfase van de lijm: Tafelazijn puur aanbrengen (wanneer de lijm op de geglazuurde kant van de keramische tegel zit), een paar minuten intrekken en verwijderen met een spons.
 • Laat een behangstomer de lijm verwarmen en schrap de lijm dan van de tegel af met een plamuurmes.
 • Ik heb mij laten vertellen dan zand en soda ook helpen om lijmresten te verwijderen. Maak zand en soda een beetje nat (papje) en schrap met een plamuurmes het zand en de soda eroverheen. De lijm moet je hiermee kunnen verwijderen.
 • Bij door en door gebakken tegels kun je een groen schuursponsje gebruiken om de lijmresten te verwijderen.
 • Probeer cementsluier verwijdereraar, te koop bij de doe het zelfzaken.

Wanneer je tegellijm van keramische tegels af wilt schrapen aan de onderkant omdat je de tegel wilt hergebruiken:

 • Neem een slijptol en houd deze schuin tegen de oude uitgeharde tegellijm. Schraap als het ware met de slijptol (met slijpkom) de oude lijm van de keramische tegel. Leg de tegel op een platte ondergrond.

Lees ook: Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!