Hoe Tegelen Op Gipsplaat? In Keuken, Badkamer Of In De ….

tegelen op gipsplaat

Tegelen in de badkamer, keuken, toilet of waar dan ook in je huis is een zorgvuldig klusje waar je de juiste voorbereidingen voor moet treffen. Doe je dit niet dan kan het je later opbreken en gaat het tegelwerk scheuren of vallen de tegels er vanaf. Tegelen gebeurt vaak op gipsplaat. Maar kan je eigenlijk wel tegelen op gipsplaat en hoe doe je dat dan?

Tegelen op gipsplaat. Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven. Gebruik afstandhouders voor de juiste voegmaat en kit de randen bij plafond, vloer en binnenhoek af.

Na en tijdens het tegelen zal je vast en zeker tegellijm morsen op de tegels en dit niet in de gaten hebben. Deze wil je natuurlijk verwijderen. Lees hiervoor onze blog over het verwijderen van tegellijm op tegels. Boordevol handige tips voor het verwijderen van de tegellijm.

Als je gaat tegelen is goed gereedschap een ‘must’. Bol.com heeft heel veel tegelgereedschap van lijmkammen tot tegelsnijders. Kijk eens rond, misschien zit er iets bij wat je nog mist.

Tegelen Op Groene Gipsplaat In Toilet, Badkamer Of Keuken

Er zijn vele soorten gipsplaat te koop in de bouwmarkt en zeker bij de vakspecialist. Zo zijn er de gewone gipsplaat, de geluidswerende gipsplaat, de brandwerend gipsplaat en natuurlijk de vochtwerende gipsplaat.

De vochtwerende gipsplaat is er ook weer in verschillende gradaties. Van gewoon vochtwerend tot extreem vochtwerend. De gipsplaat die wij in het toilet, keuken of badkamer gebruiken is vaak de standaard vochtwerende gipsplaat en deze hebben een groene kleur. Deze platen zijn uitermate geschikt om op te tegelen.

Daar ze vochtwerend zijn worden ze alleen maar gebruikt in ruimtes waar het vochtig kan worden. Het kost iets meer maar je gaat zeker voor de beste kwaliteit. Zorg er wel voor dat de gipsplaat zelf niet blootgesteld kan worden aan vocht. Goed afdichten met tegels en voegmiddel en de randen bij vloer, plafond en naden goed afdichten met bijvoorbeeld kit.

Het tegel zelf gaat makkelijk en dit wordt verderop in deze blog besproken, zo ook de voorbereiding voor te tegelen.

Hoe Tegelen Op Witte Gipsplaat?

Zoals je bovenstaand hebt gelezen zijn er verschillende soorten gipsplaten te koop en de witte gipsplaat is voor standaard gebruik. Gebruik voor wandafwerking in de woonkamer bijvoorbeeld of voor in de hal, voor het maken van een koof of leidingen weg te werken. Noem maar op.

De witte gipsplaat voor standaard gebruik is ook geschikt om op te tegelen. De ondergrond is vlak en als de platen juist gemonteerd en bevestigd zijn heb je een stevige en strakke ondergrond.

Lees ook: Voorstrijken Voor Tegelen, Is Dat Nodig En Waarmee Dan?

Tegelen Op Gipsplaat, Moet Je Voorstrijken?

Er zijn wel voorbereidingen nodig om er zeker van te zijn dat het tegelwerk kwalitatief goed is. Je krijg dan het beste resultaat en hoeft je geen zorgen te maken over eventuele afvallende tegels.

Moet je voordat je gaat tegelen op gipsplaat de platen voorstrijken? Ja zeker! Gips neemt heel veel vocht op en wanneer je niet gaat voorstrijken zal het vocht van de tegellijm direct in het gips trekken waardoor de hechting aanzienlijk verminderd.

Er is speciale voorstrijk te koop voor gipsplaten. Ik raad je aan om deze dan ook te gebruiken en niet voor een goedkope oplossing te gaan zoals latex. Gewoon voorstrijk kopen, aanbrengen volgens de aanwijzingen op de verpakking en je bent er zeker van dat de tegellijm en de tegels goed hechten.

Denk je er over om gipsplaat op een andere manier afwerken, lees dan onze blog over het voorstrijken van gipsplaat als de gipsplaten afgewerkt worden, anders dan tegelen.

Hoe De Tegels Op Gipsplaat Lijmen?

Tegels lijmen op gipsplaat begint met een juiste voorbereiding en daarna met de juiste aanpak. Waar begin je en waar moet je opletten?

 1. De gipsplaten moeten droog en stofvrij zijn voor gebruik.
 2. De schroefgaten en de naden afwerken met een voegmiddel voor gipsplaten en de naden daarna afplakken met voegband. Dit vangt de werking van de gipsplaten op.
  gipsplaat vastschroeven
 3. In oude huizen (en soms ook nieuwe huizen) zijn de wanden, vloeren en plafond vaak niet in lijn met elkaar. Meet de wanden op en als er verschil is bepaal, dan voor jezelf waar je dit verschil in de tegels wilt wegwerken. Meestal gebeurt dit aan de onderkant of in een hoek die niet in het zicht is.
 4. Hou rondom de tegelwand een paar millimeter speling die je kan afdichten met flexibele kit. Dit is aan de onder- en bovenkant, de binnenhoeken en eventuele doorvoeringen.
 5. Strijk nu de gipsplaten voor met voorstrijk zoals bovenstaand is beschreven en wees er zeker van dat deze goed droog is. Lees hiervoor de verwerkingsvoorschriften op de verpakking.
 6. Maak nu aan de onderkant een horizontale lijn die natuurlijk waterpas is. Dit is de basis van waaruit je gaat werken. Meet deze lijn vanaf de tweede rij tegels vanaf de onderkant. Eventuele speling tussen wand en vloer kan je dan bij de eerste rij wegwerken.
 7. Je kunt gebruik maken van kruisjes of afstandhouders om tussen de tegels de juiste voeg te krijgen. De minimale voeg is 3 millimeter. De kruisjes kan je door een kwart slag te draaien ook als afstandhouders gebruiken.
  tegel kruisjes afstandhouders
 8. Je kunt lijm zelf maken, maar er is ook kant-en-klare tegellijm te koop, wel zo makkelijk. Breng de lijm aan met een lijmkam en werk deze horizontaal of verticaal af en schuif de tegels als het ware in de lijm. Voor kleine tegels gebruik je een lijmkam met kleine tanden en voor grotere tegels gebruik je grotere tanden.
  tegellijm aanbrengen
 9. Breng zo veel lijm aan als je in 15 tot 20 minuten kan verwerken, anders wordt de lijm te droog en hecht de tegel niet goed.
 10. Verwijder eventuele lijmresten meteen en zorg ervoor dat de voegen niet gevuld worden met lijm.
 11. Laat de tegelwand nu minimaal 24 uur drogen voordat je verder gaat.
 12. Nu worden de tegels gevoegd met voegmiddel. Deze kan je in poedervorm kopen die je moet aanmaken met water of je koop kant en klare voegmiddel. Breng het aan volgens de aanwijzing op de verpakking. De voegkruisjes kan je laten zitten als ze niet boven de tegels uitkomen. De afstandhouders worden vanzelfsprekend verwijderd.
  tegelen op gipsplaat
 13. Kit de onderkant, bovenkant, binnenhoeken en doorvoeringen af met kit. Gebruik voor vochtige ruimtes kit welke bestand is tegen vocht. Elke kit is bestand tegen vocht, maar er is speciale kit te koop voor badkamers en dergelijke.
  tegelen op gipsplaat

Lees ook: Toilet Betegelen, Eerst Vloer Of Wand En Helemaal Of Half?

Betegelen Tips

Als afsluiter nog een paar tips om het werk wat makkelijker te maken.

 • Kan je niet goed afstand houden, maak dan gebruik van voegkruisjes en/of afstandhouders.
 • Zorg ervoor dat de kruisjes niet boven de tegels uitkomen.
 • Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar om eventueel kleurverschil over de wand te verdelen, het valt dan niet meer op.
 • Controleer steeds of je nog horizontaal werkt en hoe je uiteindelijk uitkomt met de laatste tegelrij.
 • Maak gebruik van een tegelsnijder, deze is te huur in de bouwmarkt. Voor kleine hoekjes kan je een tegeltang gebruiken. Je kunt ook een haakse slijptol gebruiken met de juiste slijpschijf.
 • Heb je een ronde vorm welke je moet aftekenen, maak dan gebruik van een papieren mal en trek deze over op de tegels waarna je deze in de juiste vorm kunt snijden, knippen of slijpen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!