Waarmee Tegelranden Afwerken En Wat Is Het Beste?

tegelranden afwerken

Tegels, zowel geglazuurd als keramisch, worden vaak toegepast op wanden in de keuken, badkamer of toilet. En keramische tegels worden steeds vaker toegepast in woonkamers. In oudere huizen zijn tegelwanden vaak niet helemaal betegeld. De tegels stoppen op een hoogte van ongeveer 1,25 -1,50 meter en de rest wordt vaak gesausd. Hoe kan je tegelranden afwerken?

Bij een bestaande tegelwand kan je vier methoden gebruiken, namelijk afkitten met overschilderbare kit, schuin opvullen met muurvuller, een houten of kunststof profiel monteren en als laatste een nieuwe tegelrand bovenop de oude wand tegelen. Als je nog moet tegelen maak dan gebruik van profielen.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kan doen om tegelranden af te werken. Er komt nog wel het een en ander bij kijken en er zijn nog andere oplossingen. We gaan het allemaal bespreken in deze blog. Heb je ook nog tegellijm op de tegels zitten, lees dan onze blog over het verwijderen van tegellijm. Zo is alles weer lekker schoon.

Hoe Kopse Kant Tegels Afwerken

Voordat we verdergaan moet ik eerst twee opties bespreken, namelijk is het een bestaande tegelwand of moet je de tegelwand nog betegelen? Dit maakt een heel groot verschil.

Als het een bestaande tegelwand is dan zijn er meerdere opties om de tegelwand af te werken. Moet je de wand nog betegelen dan kan je het besten gebruikmaken van tegelstrips of tegelprofielen, strak meer hierover.

Wat kan je nu doen, om in beide gevallen de kopse kant van tegels af te werken?

Lees ook: Hoe Tegelen Op Gipsplaat? In Keuken, Badkamer, Toilet en (slaap)kamer

Half Betegelde Muur Afwerken

Als eerste een bestaande tegelwand waarvan je de tegelranden wil afwerken. Deze randen zien er uit zoals op onderstaande foto.

tegelranden afwerken

Boven de tegels wordt de wand vaak afgewerkt met muurverf of een behangetje. Het nadeel hiervan is dat er vaak lijmresten en verfresten achterblijven die veel stof aantrekken. De rand wordt hierdoor grauw van kleur en zijn lastig schoon te maken. Wat kan je nu doen om deze tegelranden af te werken?

 • Overschilderbare kit
  Maak de rand schoon en kit deze af met een overschilderbare (acrylaat) kit. Als je de muur weer gaat schilderen met muurverf krijg je een mooiere afwerking.
 • Muurvuller of stucen
  Kant-en-klare muurvuller kan je gebruiken om een hoek van 45 graden te maken. Zo krijg je een mooie afwerking die je kunt beschilderen of behangen.
 • Hout- of kunststofprofiel
  In de bouwmarkt zijn vele houten en kunststof profielen te vinden die je met montagekit op de wand op de tegelrand kan monteren. Als je hout gebruikt in een vochtige ruimte raad ik je aan het profiel wel te schilderen.
 • Tegelen
  Zet boven op de tegelwand een rij nieuwe tegels. In de bouwmarkt zijn tegels/tegellijsten te koop die een hoogte hebben van 10 cm. Kies een mooie uit die qua kleur bij je tegelwand past. Plaats deze bovenop de oude tegelwand en werk de bovenkant af met een tegelprofiel. Daarna de tegels voegen. Let op want er kan kleurverschil zitten in het voegmiddel.

Dit zijn de manieren hoe je tegelranden op een mooie manier kan afwerken.

De eerste drie methoden worden het vaakst gebruik om tegelranden af te werken. De laatste methode, een nieuwe tegelrand plaatsen, wordt minder vaak toegepast. Het tegelen zelf is niet zo moeilijk, maar wat lastig kan zijn is om dezelfde kleur voegmiddel vinden als waarmee de oude tegels mee zijn gevoegd.

Ga je voor deze laatste aanpak dan kan je overwegen om de oude voegen verwijderen (uit te krabben of te slijpen) en de gehele wand opnieuw te voegen met het nieuwe voegmiddel. Zo wordt alles weer een geheel.

Lees ook: Tegelen Op Hout – Multiplex, OSB, Spaanplaat, MDF, …

Tegelrand Bescherming

Om tegelwanden te beschermen en af te werken als je aan het tegelen bent kan je het best gebruikmaken van tegelprofielen.

tegelranden afwerekn
Tegelprofiel van Atek B.V. via Bol.com

Deze tegelprofielen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Voor binnenhoeken, buitenhoeken, randen, voor overgangen enzovoorts. Er is in de bouwmarkt een groot assortiment tegelprofielen verkrijgbaar en zo ook bij Bol.com. Kijk daar eens rond, want er staan mooie profielen tussen.

De profielen worden in de tegellijm gedrukt waarna de wandtegels in de lijm worden geschoven tegen het profiel aan. Zo zal je nooit een kopse kant meer zien en is alles mooi afgewerkt.

De profielen worden vaak geleverd in verschillende kleuren en designs. Ook zijn ze leverbaar in verschillende materialen zoals kunststof en aluminium.

Ik hoop dat ik je op weg hebt geholpen en wens je veel succes met je klus, welke methode je ook gebruikt!

Lees ook: Tegelen Zonder Voeg! – Kan Dat Dan En Hoe Doe Je Dat?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs