6 x Tegels Verven Nadelen, En Zijn Er Voordelen?

tegels verven nadelen

Tegels zijn er in vele soorten en maten. Van kleine mozaïektegels tot grote vloertegels en alles wat er tussen zit. Op wanden worden vaak tegels toegepast, zeker in de badkamer, toilet en keuken. Het is praktisch in onderhoud, want schoonmaken is zo gedaan. Maar wat als je tegels of de kleur zat bent, kan je tegels verven en heeft tegels verven ook nadelen? Je leest er alles over in deze blog, de voordelen en nadelen van tegels verven.

Niet alleen wandtegels worden geverfd, ook vloertegels worden geverfd. Voor het verven van tegels heb je wel speciale materialen en producten nodig, dus laat je goed informeren in de bouwmarkt voordat je aan de slag gaat. Het is niet ‘even zomaar gedaan’ het is echt wel een project.

Lees ook: Tegels Verven Met Krijtverf, Hoe Moet Je Dat Doen En Waar Let Je Op?

Tegels Verven Nadelen

Als je om wat voor reden ook van je tegelmuur af wilt, heeft dat veel impact. De tegels moet je eraf bikken en daarna de muur weer stucen. Dit is een ‘project’ en brengt hoge kosten met zich mee. Al snel wordt gedacht aan het verven van tegels. Dit is snel gedaan, het is geen groot project en de kosten vallen mee; een beetje verf en een kwast en roller en je bent klaar. Nou ja, er komt wel iets meer bij kijken dan alleen verf en een kwast.

Tegels worden in principe niet gemaakt om overheen te verven. De meeste wandtegels zijn geglazuurd of hebben een soort impregnatie gehad waardoor ze geen vocht en vuil opnemen. De vraag die al snel in je opkomt is: heeft tegels verven nadelen.

tegels verven nadelen
 1. Slijtvastheid
  Tegels of het glazuur van de tegels is heel slijtvast. Ze kunnen wel tegen een stootje en zullen niet snel krassen. Verf daarentegen in minder slijtvast en zal eerder krassen. In bijvoorbeeld een toilet zal dit niet zo uitmaken, maar een keukenwand is een ander verhaal. Hier ben je bezig met potten, pannen en messen en er zal vast wel eens iets tegen de wand aan vallen en een kras is dan zo gemaakt.
  Zeker bij vloertegels moet goed rekening gehouden worden met de slijtvastheid van de tegelverf. Er zijn tegelverven op basis van polyurethaan of epoxy, deze zijn slijtvaster, maar de praktijk wijst uit dan na jaren ook deze laag slijt en de tegel weer zichtbaar wordt.
 2. Beschikbaarheid van de kleuren
  De tegelverf is helaas verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren. Ook kan je de kleuren niet goed mengen met andere verf. Het nadeel is dus dat de verfkleur wel bij jouw interieur moet passen, anders zal je concessies moeten doen aan de uitstraling van de wand.
 3. Voegen blijven zichtbaar
  De wand wordt nooit egaal strak, want de voegen blijven zichtbaar. Nu hoeft dit geen nadeel te zijn, maar kan het ook een voordeel zijn.
 4. Specifieke producten gebruiken
  Voor het verven van vloertegels of wandtegels kan je niet standaard verf en grondverf gebruiken. Er zijn speciale producten voor nodig die je in de bouwmarkt moet kopen. Zo zal je een speciale primer moet aanschaffen voor goede hechting van de verf.
 5. Gebroken tegels blijven zichtbaar
  Als je gebroken tegels hebt op zichtplaatsen dan blijven de scheuren zichtbaar, ook als je ze bewerkt hebt met een plamuur om de scheur weg te werken.
 6. Vocht in de badkamer kan een probleem worden
  Vocht is nooit prettig en zorgt vaak voor overlast. Zo ook voor geverfde tegels. Als er een kras op een tegel komt die geverfd is dan kan vocht achter de verf komen. De verf komt dan los van de tegel.

Dit zijn wel de belangrijkste nadelen van het verven van tegels. Het grootste nadeel, in mijn ogen, is de slijtvastheid van de verf. Niet is vervelender dan een kras of beschadiging op de geverfde tegelmuur of slijtage van de verf op de tegelvloer waardoor de onderliggende tegel weer zichtbaar wordt.

Wat je zou kunnen doen als je besluit om de tegels niet te verven is stucen. Stucen over tegels is heel goed zelf te doen. Onze blog hierover geeft je alle nodige informatie.

Tegels Verven Voordelen

Oké, we hebben de nadelen gehad, maar zijn er ook voordelen aan het verven van tegels. Er zijn producten te koop in de bouwmarkt om tegels te verven, het is dus mogelijk en waarom wordt het dan gedaan. Dit zijn de tegel verven voordelen:

 1. Makkelijk
  Het is relatief makkelijk om zelf te doen. Andere opties zoals het verwijderen van de tegels en een nieuwe wandbekleding aanbrengen of een nieuwe vloer leggen zijn echte projecten terwijl het verven van tegels relatief makkelijk is om te doen.
 2. Goedkoop
  In aansluiting op bovenstaande zijn de kosten ook een stuk goedkoper. De investering vraagt om goed gereedschap, een goede primer en de juiste tegelverf. En natuurlijk schuurpapier en een ontvetter, maar dan heb je het ook wel gehad.
 3. Een andere uitstraling
  Door het verven van de tegels krijg je een totaal andere uitstraling van de tegelwand of vloer. Door de voegen blijf je altijd zien dat het een tegelvloer of wand is, maar de uitstraling is totaal anders.

Dit zijn de drie voordelen van het verven van tegels. De nadruk ligt hier dus op de kosten, tijd en de hoeveelheid werk die je moet verrichten.

Lees ook: Kan Je Tegels Behangen? Zo Ja, Hoe Dan?

Tegels Verven Met Gewone Verf Of Tegelverf?

Voor het verven van tegels kan je gebruikmaken van gewone verf. Ook gewone grondverf kan je gebruiken voor het verven van tegels.

Echter, als je bovenstaande nadelen hebt gelezen dan kom ik al snel tot de conclusie om speciale producten te gebruiken die gemaakt zijn voor het gronden en verven van tegels. Zeker als het vloertegels betreft. Hiervoor gebruik je polyurethaan of epoxy verfsoorten. Bol.com heeft deze verfsoorten in het assortiment. Kijk eens rond, misschien zit er iets voor je bij!

Als de tegels geverfd zijn blijven ze gevoelig voor krassen en slijtage. Als je dan ook nog een gewone materialen hebt gebruikt die niet gemaakt zijn om te hechten op tegels dan heb je waarschijnlijk al een idee van de kwaliteit van het schilderwerk.

Muurverf gebruik je ook niet om je kozijnen of deuren te schilderen, dus waarom zou je wel gewone verf gebruiken voor tegels als er speciale materialen en verfsoorten gemaakt worden en te koop zijn in de bouwmarkt?

Lees ook: Tegels Ontvetten, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!