Kan Je Tegels Behangen? Zo Ja, Hoe Dan?

Geverfd behang verwijderen

Tegels behangen, kan dat? Dat zou wel heel fijn zijn, en makkelijk! Je kan echt heel veel met tegels doen, maar behangen? Lees waarom het wel kan of juist niet kan!

Kun je over tegels heen behangen? Nee, het is niet te doen, tegels behangen. Natuurlijk kun je de tegels zo bewerken zodat je dáár overheen kunt behangen, maar direct op de tegels behangen, moet je niet doen. Wanneer je over tegels gaat behangen ligt het direct weer op de grond. Behangerslijm hecht niet aan de tegels.

Gladde tegels en lijm gaan niet zo goed samen. Waarom dit is, kun je lezen in deze blog.

Lees ook: Tegels Verven Nadelen! En De Voordelen Dan?

Kun Je Behang Over Tegels?

Zoals gezegd is het niet te doen, tegels behangen.

Je kunt je indenken dat behangerslijm moet hechten op een ondergrond die houvast biedt. Tegels doen dit absoluut niet. Zij nemen geen vocht op en het behang glijdt er in eerste instantie al gewoon van de muur af. Het behang vind je telkens terug op de grond.

Keramische tegels zijn geglazuurd en nemen geen vocht op, dus ook geen lijm. De lijm kan dus niet in de tegel dringen en kan zich daar niet vast zetten, ook niet na het drogen.

Ook op natuurstenen tegels is dit het geval. Zij zijn of hobbelig, waardoor behang niet mooi zou worden, of zo glad gepolijst dat ook hier de lijm geen houvast heeft.

Geen van alle tegels is een goede ondergrond voor behangerslijm en behang.

Ik hoef het dan niet eens te hebben over de naden die zichtbaar zouden kunnen zijn.

Lees ook: Stucen Over Tegels! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Kan Vliesbehang Over Tegels?

Nee, en wel om dezelfde reden. De lijm heeft geen houvast op de tegels. Structuurbehang, glasvezelbehang (die structuur heeft), vliesbehang (die glad is en gaten weg moffelt), allemaal niet, nee. Het werkt gewoon niet! De lijm heeft geen houvast. En mocht het je toch gelukt zijn om, wat voor een behang dan ook, tegen tegels te kunnen plakken dan ligt dat er in no-time weer af. Je kunt het er zo vanaf trekken, ongeacht of de lijm is gedroogd of niet.

Lees ook: Een Muur Behangen Met Vlies- Of Papierbehang!

Hoe Tegels Dan Bewerken?

Er is wel een manier om behang op tegels te plakken, maar dan moet je echt ‘iets’ over de tegels heen plamuren. Een voorbeeld daarvan is stucwerk of je zet er gipsplaten voor. Je kunt tegels ook verven met tegelverf. Bij Bol.com vind je een aantal soorten, ook voor tegelvloeren, die je kunt bekijken, in verschillende kleuren.

Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van tegels verven, dan kun je deze blog lezen en in plaats van tegels behangen, tegels verven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs