Een Muur Behangen Met Vlies- Of Papierbehang!

Geverfd behang verwijderen

Een muur behangen is niet zo maar gedaan. Het is een klus waar je een behoorlijke tijd mee bezig bent, zeker als je het niet vaak doet. Het is altijd weer even uitzoeken hoe het moet en wat voor spullen je nodig hebt. Dit is onder andere afhankelijk van het type behangen en de soort muur.

Wat er allemaal bij komt kijken om een muur te behangen wordt in dit artikel beschreven; de soorten muren zoals gipsplaat of beton, de soorten behang zoals gewoon papierbehang of vliesbehang en dan ook nog de verschillende soorten lijm.

Het behangen zelf, wordt onderaan deze blog besproken. Wil je beginnen met behangen, dan is er een goede voorbereiding nodig. Deze wordt nu als eerste besproken, dus lees snel verder.

Wat Voor Behang Heb Je?

Je hebt vast al behang uitgekozen, maar wat voor behang heb je? Er zijn twee soorten behang, namelijk:

  1. Gewoon papierbehang
    Dit is behang met een papieren rug. Dit papierbehang wordt met behanglijm ingesmeerd. Nadeel van dit behang is dat papier vocht opneemt en hierdoor kan uitzetten.
  2. Vliesbehang
    Dit is behang met een vlies. Bij dit behang wordt niet niet het behang ingesmeerd, maar de muur wordt van behanglijm voorzien. Dit behang heeft het voordeel dat het kleine oneffenheden weg kan werken.

Het behangen zelf is nagenoeg gelijk. Je hebt alleen andere lijm nodig en de manier van lijm aanbreng is anders.

Op Wat Voor Soort Ondergrond Wordt Het Behang Geplakt?

Je hebt muren en muren. Wat ik hiermee bedoel, is dat de ondergrond waarop het behang geplakt wordt ook van invloed is op het resultaat. Wat voor soorten ondergronden zijn er dan zo al?

  1. Betonnen muur
    Een muur van beton moet goed glad gemaakt worden en gaten kan je het best opvullen met muurvuller. Controleer ook of de muur zuigt of niet. De muur mag niet zuigen. Dit kan je controleren met een sponstest. Druk een natte spons uit op de muur. Loop het water naar beneden, dan hoef je geen voorstrijk te gebruiken. Word het water door de muur opgenomen, gebruik dan voorstrijk.
  2. Muur Van gipsplaat
    Wat voor een betonnen muur geldt, geldt ook voor gipsplaat. De muur mag niet zuigen, anders wordt de lijm te snel opgenomen door de muur en valt het behang ervan af. Doe ook nu de spons test. Bekijk anders even ons artikel “Behangen op gipsplaat“.
  3. Of je gaat behangen over behang
    Je kunt er ook voor kiezen om het oude behang te laten zitten en hier overheen te behangen. Dit gaat uiteraard sneller, maar het vraagt wel om extra aandacht. Je kunt dit lezen in onze blog “Behang over Behang“.

Behangen op een houten ondergrond is eigenlijk af te raden, hout neemt vocht op en de verlijming wordt hierdoor niet ideaal. Het kan alleen, met de juiste voorbereidingen op bepaalde soorten hout. Je kunt dit lezen in onze blog “Behangen op hout“.

Voorstrijken Of Juist Niet?

Belangrijk is, of je nu papierbehang of vliesbehang gebruikt, dat de muur niet zuigt. Het behanglijm moet rustig kunnen drogen waardoor een goede hechting van het behang op de muur verkregen wordt.

Lijm aanbrengen voor vliesbehang

Vele materialen zoals hout, beton, gipsplaat en kalkzandsteen hebben een hele sterke zuigende werking. Vooral als ze nieuw zijn. Is de muur al een keer bekleed geweest met behang of is deze een keer geverfd dan kan het zijn dat de muur niet meer zuigt.

Of jouw muur een zuigende werking heeft kan je controleren door de spons test. Maak een spons nat met water en druk deze uit op de muur. Nu kunnen er twee dingen gebeuren, namelijk:

  1. Het water loopt niet naar beneden, maar wordt door de muur opgenomen. Deze muur zuigt en moet je behandelen met voorstrijk.
  2. Het water loopt naar beneden en als je het water opneemt met een droge doek blijft er geen vochtplek achter. Op deze muur kan je gelijk beginnen met behangen.

Lees ook: MDF Behangen! – Hoe Doe Je Dat?

De Muur Behangklaar Maken

Dan de laatste stap, voordat je aan de slag kunt gaan met behangen, is de muur behangklaar maken. Dit is de muur glad maken en schoonmaken. Dit doe je als volgt:

  1. Zit er behang op de muur dan raad ik je aan dit behang als eerste weg te halen door het af te weken. Door het oude behang te verwijderen krijg je een mooie ondergrond en een optimale hechting van het behang.
  2. Maak gaten en sleuven dicht. Met een eenvoudige muurvuller zoals Alabastine muurvuller kan je gaten en kleine scheurtje opvullen. Dit voorkomt straks problemen met het behangen.
  3. Vervolgens ontvet je de muur. Gebruik hiervoor warm water en bijvoorbeeld ammoniak of schoonmaakazijn. Laat de muur goed drogen.
  4. Als laatste punt van de voorbereiding schuren en stofvrij maken. Schuur de muur met een fijne korrel 220 en verwijder pitjes en andere oneffenheden. Maak de muur stofvrij met een zachte borstel.
  5. Verwijder alle stopcontacten en lichtschakelaars, dit maakt het behangen makkelijker.

Als voorbereidingen gedaan dan kunnen we nu eindelijk de muur behangen.

Hoe Een Muur Behangen?

Het behangen van een muur is nu goed en redelijk makkelijk te doen.

  1. Als je behanglijm voor papierbehang hebt gekocht in een pakje maak dan eerst deze behanglijm aan. Lees de aanwijzingen op de verpakking en laat de lijm even tot rust komen.
    Kant en klare behanglijm voor papierbehang of vliesbehang heeft verder geen voorbereiding nodig.
  2. Voor papierbehang: Meet de hoogte van de muur op en knip de eerste baan op lengte. Gebruik hiervoor een scherpe schaar. Maak de baan 10 centimeter langer dan dat je opgemeten hebt. Dit is om overlap van 5 centimeter aan de bovenkant en on de kant te creëren.
  3. Maak een loodrechte lijn op de muur voor het positioneren van de eerste baan. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een schietlood en een lange lat of een lange waterpas.
    schietlood
  4. Voor papierbehang: leg het behang op de behangtafel en smeer deze in met een behangkwast. Vouw beide uiteinde naar binnen, lijmkant op lijmkant en laat het behang even rusten voor een minuut of 5.
    Voor vliesbehang: breng de behanglijm met een roller aan op de muur. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeelt is, en dat er geen plekken zijn overgeslagen.
  5. Voor papierbehang: Breng nu het behang aan op de muur. Haal een naar binnen gevouwen kant los en plak deze aan de bovenkant van de muur op de muur. Zorg voor een klein stukje overlap, dit kan je straks wegknippen of snijden. Veeg met een zachte doek of een zachte borstel het behang aan en verwijder de eventuele luchtbellen. Een paar luchtbelletjes is niet erg, die trekken tijdens het drogen vanzelf weg.
    Voor vliesbehang: pak de gehele behangrol en breng het behang vanaf de rol aan op de muur. Positioneer het behang precies op de loodlijn. Snijd het behang aan de onderkant af van de rol. Druk het behang met een zachte doek aan en controleer of deze recht zit.
  6. Ga zo verder met de rest van de banen en hou rekening met een eventueel patroon van het behang. Druk de naden van het behang goed aan, zo zijn ze straks minder zichtbaar.
  7. Als je het stopcontact hebt verwijderd kan je daar gewoon overheen behangen. Straks kan je het wegsnijden met een Stanleymesje.
  8. Als het behang is aangebracht kan je het teveel aan de bovenkant en onderkant wegknippen of wegsnijden.

Dit is de manier om papierenbehang en vliesbehang aan te brengen opeen muur.

Lees ook: Behangen Over Structuurverf – Kan Dat Dan?

Waar Begin Je Met Behangen?

Dit is een beetje afhankelijk van de situatie. Je kunt beginnen aan de zijkant van een raam en dan verder naar rechts werken.

Je kunt ook beginnen in de hoek die je ziet als je de deur opendoet.

Heb je een druk behang gekozen, meet dan het midden van de muur uit en begin daar met behangen. Bepaal het midden, meet de rolbreedte en deel deze door twee. Zet nu vanaf het midden de halve rolbreedte uit naar rechts. Dit is je loodlijn. Werk vervolgens naar rechts en links. Zo is het patroon gelijk verdeelt over de wand en dit geeft een rustig aanblik.

Lees ook: Kan Je Tegels Behangen? Zo Ja, Hoe Dan?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs