Hoe Gipsplaat Behangen? – Met Vlies- Of Papierbehang!

behang op hout

Gipsplaat wordt heel vaak gebruikt om scheidingswanden te maken of om ouder wanden weg te werken. Daarna wordt gipsplaat afgewerkt. Stucen is een van de wandafwerking waarna het geverfd kan worden. Maar soms wil je een behangetje op de muur. Kan je gipsplaat behangen? Zo, ja wat zijn dan de voorbereidingen die je moet treffen?

Gipsplaat behangen. Maak de naden en schroefgaten dicht met gipsplaatvuller. Schuur deze plekken na drogen licht op. Indien nodig de gipsplaten voorstrijken met voorstrijk. Daarna kan het behang aangebracht worden zowel papieren behang als vlies- en glasvezelbehang.

Je kunt het natuurlijk afwerken met behang maar je kunt gipsplaten ook afwerken zonder te stucen. Je leest hier alles over in onze blog “Hoe gipsplaat afwerken zonder stucen?“. Vol handige tips en adviezen Maar nu verder met gipsplaat behangen.

Behangen Op Gipsplaat

Behangen op gipsplaat is een goede manier op gipsplaten af te werken. Gipsplaat heeft van zichzelf een gladde afwerking. Gipsplaat heeft een kern van gips en afwerking van karton. Die afwerking van karton kan voor problemen zorgen als de voorbereiding niet goed is gedaan. Het karton kan zijn kracht verliezen waardoor de wand beschadigd wordt.

Daarnaast is het heel erg lastig, zo niet onmogelijk om het behang er later weer vanaf te halen. De kans dat je het karton meetrek is heel aannemelijk. Kortom, met de juiste voorbereiding kan je gipsplaat behangen.

We bespreken eerst de voorbereiding van de gipsplaat voordat je kan behangen, Daarna het behangen zelf van gewoon- en vinylbehang en van vlies- en glasvezelbehang.

Lees ook: Een Muur Behangen Met Vlies- Of Papierbehang!

Gipsplaat Behangen Voorbehandelen

Als je een nieuwe wand hebt gemaakt van gipsplaten dan heeft deze nog enige voorbereiding nodig voordat je kunt gaan behangen. Het je een oudere wand van gipsplaten dan zal je de wand op een aantal zaken meten controleren voordat je kunt behangen. We gaan het je vertellen.

Voor gipsplaten is de volgende voorbereiding nodig:

  1. Maak de naden dicht met een muurvuller. Dit breng je aan met een plamuurmes en een spaan. Gipsplaatvuller is te koop in pot of in spuitvorm. Voor de verschillen kan je kijken op bol.com.
    Gaas aanbrengen over de naden is met dit materiaal niet nodig. Smeer de gaten en naden dicht met gipsplaatvuller en maak het weer glad.
    gipsplaat behangen
  2. Na het opdrogen licht opschuren met fijn schuurpapier, zodat de naden naadloos overlopen in de gipsplaten.
  3. Vul zo ook de schroefgaten op met gipsplaatvuller. Ook deze licht opschuren na het drogen.
  4. Voel met de vlakke hand de gipsplaten en waar je een ruwe ondergrond voelt of bobbels kan je deze plekken ook licht opschuren met fijn schuurpapier, korrel 140-180.
  5. Verwijder het stof en vuil van de gipsplaat met een zachte doek of borstel.

Voor het opvullen van de naden kan je ook gebruik maken van een acrylkit vuller. Dit is een flexibele kit die aangebracht wordt met een kitspuit. Deze naden kan je glad maken met je vinger die gedoopt is en een sopje.

Dit zijn de voorbereidingen voor behangen, echter zijn we nog niet helemaal klaar. Het moet nog voorgestreken worden.

Gipsplaat Behangen Voorstrijken

Voorstrijk gaat de zuigende werking van de ondergrond tegen waar het op aan is gebracht. Het karton van gipsplaat heeft een zuigende werking, zeker als het nieuw gipsplaat is, dit moet dus behandeld worden met voorstrijk.

Gebruik voor het voorstrijken geen behangerslijm! Behangerslijm bevat heel veel vocht en heeft een andere uitwerking dan voorstrijk.

Heb je een oude gipsplaten wand waar je op wilt behangen dan moet je eerst controleren of de muur nog een zuigende werking heeft. Dit kan je doen met de sponstest. Maak een spons nat en druk deze op verschillende plekken op de gipsplaat. Wordt de plek donker dan zuigt de gipsplaat.
Loop het het water in straaltjes naar beneden en blijft het op de gipsplaat liggen dan is er geen zuigende werking en kan je gelijk beginnen met behangen.

gipsplaat behangen

Gipsplaat voorstrijken voor behangen is een ‘must’. Zonder voorstrijk trek de behangerslijm gelijk in de gipsplaat en zal het behang loslaten en niet hechten op de gipsplaat. Maak niet uit welke type behang je gebruikt. Altijd voorstrijken!

Voorstrijk is altijd een waterige substantie. Verdeel het goed over de gipsplaten met een roller of blokkwast en zorg ervoor dat je geen plekken overslaat. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking. Dan gaat het zeker goed. Kijk eens bij bol.com, zij hebben vele soorten voorstrijk. De juiste voor jou zit er vast bij!

Nu alle voorbereidingen zijn gedaan kunnen we behangen.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen Of …

Behangen Over Gipsplaat

Als eerste behangen over gipsplaat met ‘gewoon’ papieren behang. Gewoon papieren behang wordt ingesmeerd met behangerslijm en niet de muur.

  1. Als je behanglijm hebt gekocht in een pakje maak dan eerst deze behanglijm aan. Lees de aanwijzingen op de verpakking en laat de lijm even tot rust komen. Kant en klare behanglijm heeft verder geen voorbereiding nodig.
  2. Meet de hoogte van de muur op en knip de eerste baan op lengte. Gebruik hiervoor een scherpe schaar. Maak de baan 10 centimeter langer dan dat je opgemeten hebt. Dit is om overlap aan de bovenkant en on de kant te creëren.
  3. Maak een loodrechte lijn op de muur voor het positioneren van de eerste baan. Je kunt hiervoor gebruik maken van een schietlood en een lange lat of een lange waterpas.
    schietlood
  4. Leg het behang op de behangtafel en smeer deze in met een behangkwast. Vouw beide uiteinde naar binnen, lijmkant op lijmkant en laat het behang even rusten voor een minuut of 5.
  5. Breng nu het behang aan op de muur. Haal een naar binnen gevouwen kant los en plak deze aan de bovenkant van de muur op de muur. Zorg voor een klein stukje overlap, dit kan je straks wegknippen of snijden. Veeg met een zachte doek of een zachte borstel het behang aan en verwijder de eventuele luchtbellen. Een paar luchtbelletjes is niet erg, die trekken tijdens het drogen vanzelf weg.
  6. Ga zo verder met de rest van de banen en hou rekening met een eventueel patroon van het behang. Druk de naden van het behang goed aan zo zijn ze straks minder zichtbaar.
  7. Als je de stopcontact hebt verwijderd kan je daar gewoon overheen behangen. Straks kan je het wegsnijden met een Stanleymesje.
  8. Als al het behang is aangebracht kan je het teveel aan de bovenkant en onderkant wegknippen of wegsnijden.

Dit is de manier om gewoon, papierenbehang aan te brengen op gipsplaat of welke ondergrond dan ook.

Gipsplaat Behangen Met Vliesbehang

Vlies behang is behang met vlies van polyester en cellulose als ondergrond met daarop een design van papier of vinyl.
De lijm wordt aangebracht op de muur en het behang wordt op de muur geplakt.

Het voorbehandelen van gipsplaat is gelijk aan hierboven omschreven.

Het behang wordt alleen op een ander manier aangebracht. Bij dit behang wordt de gipsplaat ingesmeerd met kant en klare lijm en het behang wordt op de rol aangebracht.

  1. Maak een loodrechte lijn op de muur voor het positioneren van de eerste baan. Je kunt hiervoor gebruik maken van een schietlood en een lange lat of een lange waterpas.
  2. Breng de behanglijm met een roller aan op de muur. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeelt is en dat er geen plekken zijn overgeslagen.
  3. Pak de behangrol en breng het behang vanaf de rol aan op de muur. Positioneer het behang precies op de loodlijn.
  4. Snijd het behang aan de onderkant af van de rol.
  5. Loop het aangebrachte behang na en druk aan met een zachte doek of borstel.
  6. Breng nu de andere banen behang aan op de muur.

Plak gewoon over de verwijderde stopcontacten heen, deze kan je strak wegsnijden met een Stanleymesje.

Lees ook: Vliesbehang Schilderen, Waar Moet Je Op Letten!

Gipsplaat Behangen Met Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is weer een ander type behang wat we aanbrengen op gipsplaat. Dit is een heel sterk behang met een hele sterke lijm.

De banen van dit behang zijn 100 cm. breed en het aanbrengen is gelijk aan het aanbrengen van vliesbehang zoals boven is omschreven.

Echter wordt het niet aangebracht vanaf de rol maar er worden banen geknipt die de lengte van de muur hebben. Daarna wordt de lijm met een roller aangebracht op de muur en dan wordt het glasvezelbehang op de muur geplakt en aangedrukt met een speciale roller welke in de bouwmarkt verkrijgbaar is.

Ook nu weer gewoon of de stopcontacten behangen, het overtollige behang kan straks weggesneden worden met een Stanleymesje.

Lees ook: Stucen Over Behang, Glasvezelbehang, Gewoon Behang Of …

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs