Vliesbehang Schilderen, Waar Moet Je Op Letten!

Je gaat jouw vliesbehang schilderen. Natuurlijk kan dat, maar waarmee ga je jouw vliesbehang schilderen? Of heb je een vraag, nadat je vliesbehang hebt geschilderd? Is het los gekomen of heb je blazen zitten onder jouw vliesbehang. Geen paniek. In deze blog komen de antwoorden op jouw vragen.

Vliesbehang schilderen? Haal spinnenwebben uit de hoeken, kijk of randjes allemaal goed vast zitten van het vliesbehang. Kies een mooie kleur latex/muurverf uit en bescherm jouw overige meubels tegen verf spetters. Doe de latex in een verf bakje en rol met een roller met korte haren gelijkmatig over het vliesbehang.

Er zit vliesbehang op de muur of je hebt het net aangebracht. Wanneer het er al even op zit is het goed om alles even na te lopen of alle hoekjes en randjes nog goed vast geplakt zitten. Heb je het net aangebracht, dan is het zaak om het vliesbehang nog even goed te laten drogen voor je vliesbehang gaat schilderen.

Lees ook: Hoe Gipsplaat Behangen? – Met Vliesbehang, Glasvezelbehang Of …

Vliesbehang Verven Met Latex

Tussen een muurverf en Latex zit geen verschil meer. Het zijn één en de zelfde soort. Latex is echt geschikt om muren met vliesbehang een kleurtje te geven. Voor je gaan beginnen met verven kun je nog even een aantal dingen doe om het resultaat na het verven te optimaliseren. Daar zijn voorbereidingen goed voor.

Wat zijn de voorbereidingen om tot een goed resultaat te komen:

 • Kijk alle randjes na van het vliesbehang of deze nog goed vastzitten. Zijn ze losgekomen dan kun je er nog wat lijm op de randjes plakken de deze 24 uur laten drogen. Bekijk ook de hoeken en andere, bijvoorbeeld moeilijk te behangen plaatsen of het nog allemaal op zijn plek zit.
 • Maak de hoeken, wanneer het behang er al even op zit, goed schoon van spinnenwebben.
 • Bescherm jezelf en de omgeving van verf spetters. Leg doeken of plastic op de bank en op de grond en doe oude kleding aan.
 • Zorg voor de juiste rollers, korte vacht rollers. Een voor de primer en één voor de Latex.
 • Zorg voor de juiste kwasten. Dat kan een blokkwast zijn maar ook een platte kwast. Net wat jij fijn vindt om de randen van de muur te verven.
 • Zorg voor een primer die er voor zorgt dat de verf goed hecht aan het vliesbehang.
 • Zorg voor de juiste kleur Latex die je bij de bouwmarkt vaak kan laten mengen in de door jou gekozen kleur.

Wil je weten waarom je beter een primer of voorstrijk moet gebruiken, lees dan voorstrijken muurverf.

Hoe Vliesbehang Schilderen

Vliesbehang kan je natuurlijk schilderen wanneer je zeker weet dat alles nog goed vast zit op de muur. Er zijn geen losse delen vliesbehang meer, alle randjes zitten goed vast.

Hoe begin je met schilderen van vliesbehang:

 1. Begin met een goede voorbereiding, zoals hierboven beschreven, voor een goed resultaat en vlotte afhandeling.
 2. Gebruik een primer. Deze zorgt ervoor dat Latex goed hecht aan de ondergrond. Dat is dan al één zorg minder. Laat de primer zolang drogen als op het blik staat aangegeven.
 3. Verf dan eerst de randen van de te verven muur. Dit doe je met een platte kleine kwast of met een blokkwast, net wat jij fijn vindt. Ik vind een kleiner kwastje altijd prettig, maar dat is ieder voor zich.
 4. Daarna kun je met een roller die kortharig is, de muur gaan verven. Begin van boven naar beneden en maak banen van een meter breed. Blijf niet over één plek gaan constant, want dan kan het vliesbehang te nat worden en loslaten.
 5. Dus meter voor meter van boven naar beneden. Houd een vochtig doekje bij de hand om verf weg te vegen wanneer dit op plaatsen komt waar de verf niet moet zitten.
 6. Laat tussen de lagen verf door, de verf goed drogen. Wanneer je de verflagen te snel op vliesbehang doet dan kan het behang te nat wordt en los laat of er zelf vanaf valt.

Is het vliesbehang toch losgekomen en het je het vliesbehang eraf gehaald. Heb je nu gaten in jouw muur? Dan kan je deze op een goede manier maken! Lees: Gaten vullen in de muur!

Vliesbehang Komt Los Bij Schilderen

Behang haal je af met water. Ook in verf zit water. Wanneer je verf aan brengt op (oud) behang kan het loslaten.

Wanneer je gaat beginnen met schilderen is het handig (en verstandig) om te kijken of jouw vliesbehang niet los gaat komen nadat je verf hebt opgebracht.

Dit kun je doen door even een vochtige spons over het vliesbehang te halen. Bekijk na een minuut of 5 hoe het behang erbij staat. Komt het (oude) behang los dan kun je alle behang even langs lopen om te beoordelen hoe de vliesbehang op de muur zit en delen die los zitten weer vast lijmen. Laat de lijm dan wel weer drogen 24 uur voor je gaat verven.

Is het oude behang echt slecht gehecht aan de muur, dan kun je beter het vliesbehang eraf halen en opnieuw behangen. Laat, na het opnieuw behangen, het vliesbehang dan goed drogen, zeg 24 uur, voor je gaat schilderen.

Was je al begonnen met schilderen en zie je dat het behang los laat dan kun je beter stoppen met schilderen, zeker wanneer het echt erg is. Haal het oude behang eraf. Het is zonde van jouw werk om stug door te verven terwijl in andere kant van de kamer het behang los hangt of er zelfs afvalt. Dit valt niet meer te redden.

Lees ook: Vliesbehang Verwijderen! Hoe Doe Je Dat En Waarmee?

Blazen In Vliesbehang Na Schilderen

Vliesbehang kun je een aantal keer verven over elkaar om de verf goed te laten dekken. Echter, laat tussen elke laag, de verf goed drogen. Wanneer je dit niet doet kan de lijm van het behang los laten en dan heb je dus kans op blazen. Dit is lastig repareren.

Blazen Onder Het Vliesbehang

Wanneer je eindelijk klaar bent met schilderen kan het zijn dat je blazen ziet in het vliesbehang. Je schrikt je wezenloos want dat is natuurlijk geen fraai gezicht.

Het is waarschijnlijk dat op deze plekken het behang niet goed heeft vastgezeten op de muur of je hebt het behang met verven te nat gemaakt. Dat is jammer want vliesbehang krimpt niet wanneer het droog wordt. Het behoud zijn vaste vorm. Je kan proberen het vliesbehang nog te lijmen nadat de verf is gedroogd.

Snijd een klein sneetje met een scherp mes in de blaas en voeg lijm toe onder het behang. Plak het vliesbehang goed op de muur en blijf hopen dat het goed en mooi blijft zitten.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs