Gipsplaten Afwerken Zonder Stucen! – Wat Doe Je Dan?

gipsplaten afwerken zonder stucen

Gipsplaat is een hele goede manier om muren en plafonds strak af te werken. Er zijn vele soorten gipsplaat te koop; van de standaard gipsplaat en de geluiddempende gipsplaat tot de gipsplaat voor vochtige ruimtes. Er is keus genoeg! Gipsplaat is meestal niet de eindafwerking. Vaak wordt de gipsplaat gestuct. Maar wil je gipsplaten afwerken zonder stucen, wat doe je dan?

Gipsplaten afwerken zonder stucen. Ja, gipsplaten kan je afwerken zonder te stucen. Wel moeten de naden en schroefgaten opgevuld worden met gipsplaatvuller. Daarna de naden en schroefgaten goed met de hand vlakschuren. Vervolgens een voorstrijk of hechtprimer aanbrengen. Dit is afhankelijk van de definitieve afwerking.

Gebruik je de gipsplaat voor vochtige ruimtes, dan ga je waarschijnlijk tegelen. Hoe je kan tegelen op gipsplaat kan je lezen in onze blog over Tegelen op gipsplaat in het toilet, badkamer, keuken of waar dan ook. Hierin staat alles wat je wilt weten.

Gipsplaten Stucen Of Niet?

Ja. dit is de vraag; Gipsplaten stucen of niet? Het scheelt heel veel werk en rotzooi, maar is het ook de beste of in ieder geval een goede optie om gipsplaten niet te stucen?

Gipsplaat hoeft niet gestuct te worden. Als je de gipsplaten bijvoorbeeld gaat behangen of betegelen dan is stucen zeker niet noodzakelijk. Ook als je gipsplaten wilt afwerken met schilderen of behangen is stucen niet nodig. De gipsplaten moeten dan wel glad afgewerkt worden, ook de schroefgaten en naden.

Naden En Gaten Opvullen

Gipsplaat heeft een gladde afwerking van karton en de muren zien er daardoor strak en glad uit, afgezien van de naden en de schroefgaten natuurlijk. Voor een gladde afwerking moeten deze gevuld worden met gipsplaatvuller of een plamuurpasta die in de bouwmarkt te koop zijn.

  • Breng op de naden eerst een gaas aan om krimp op te vangen, zodat je later geen scheuren krijgt.
  • Gebruik een brede spaan, zodat het vulmiddel glad overloopt op de gipsplaat.
  • Laat het goed drogen (volgens de aanwijzingen op de verpakking) en vervolgens schuur je de naden en schroefgaten helemaal vlak.
  • Loop de naden en schroefgaten dan nogmaals na en vul eventueel voor een tweede keer op en schuur vervolgens nogmaals. Het gips/vulmiddel kan na de eerste keer een beetje krimpen, dus vul de naden twee keer op.

Heel vaak wordt er over de naden een gaastape geplakt om de krimp op te vangen. Echter, met goede gipsplaatvuller is het niet meer nodig om gaas aan te brengen. Een goede gipsplaatvuller kan de rek en krimp opvangen zonder het gebruik van gaas, omdat de gipsplaatvullers voorzien zijn van vezels die de krimp opvangen.

Lees ook: Gipsplaten Lijmen Waarmee, En Hoe Doe Je Dat?

Moet Je Voorstrijkmiddel Gebruiken?

Ja, je moet voorstrijk gebruiken. Gipsplaat heeft een openstructuur en zuigt vocht op. Het maakt niet uit of je gaat verven, behangen, stucen of tegelen, voorstrijk moet je in alle gevallen gebruiken.

Een voorstrijk gaat de zuigende werking tegen van het gips, een primer zorgt er tevens voor een goede hechting. Primer gebruik je voor het afwerken met stucwerk of tegels. Gewone voorstrijk gebruik je voordat je gaat behangen of verven.

Stappenplan Gipsplaten Verven Zonder Stucen

Maar wat nu als je de gipsplaten wand wilt afwerken met verf. Kan je gipsplaten verven zonder stucen?

gipsplaten afwerken zonder stucen

Ja, ook als je de gipsplaten gaat verven kan je dit doen zonder te stucen. Eerst de naden en schroefgaten opvullen met gipsplaatvuller en daarna de naden schuren.

De stappen die je moet doorlopen om een mooi geverfde wand te krijgen zijn de volgende:

  1. Zorg dat de schroeven verzonken zijn in de gipsplaat.
  2. Vul de naden en schroefgaten op met gipsplaatvuller. Gaastape is niet nodig. Als je gipsplaatvuller gebruikt hoef je geen gaastape aan te brengen. Deze vullers kunnen de rek en krimp van de muur opvangen.
  3. Kit de naden en overgang met plafond af met acrylaatkit en verwijder de overtollige kit met je vinger en een sopje.
  4. Schuur met fijn schuurpapier de naden en de schroefgaten vlak. Maak de gipsplaten stofvrij.
  5. Breng voorstrijk aan op de gipsplaten, dit gaat de zuigende werking van de gipsplaat tegen. Koop voorstrijk die bedoeld is om te verven. Gebruik geen hechtprimer als je de muur gaat verven, maar voorstrijk om het zuigen tegen te gaan. Bol.com heeft een grote selectie aan voorstrijk, voor elke klus de juiste voorstrijk!
  6. Verf vervolgens de muur met muurverf en gebruik hiervoor een vachtroller voor de grote vlakken en een ronde kwast voor de randen. Verf eerst de randen en daarna de grote vlakken.

Nu krijg je een strak en glad afgewerkt muur in een mooie kleur.

Lees ook: Voorstrijken Gipsplaat, Voor Stucen, Behangen, Tegelen Of …

Gipsplaten Plafond Afwerken Zonder Stucen

Gipsplaten worden ook gebruikt om een plafond af te werken. Maar moet je deze dan stucen voordat je ze gaat afwerken?

Een gipsplatenplafond kan je afwerken zonder stucen. Ook nu weer de naden en schroefgaten opvullen met gipsplaatvuller. Daarna voorstrijken om zuiging tegen te gaan als je gaat verven of een hechtprimer aanbrengen wanneer je het plafond met een structuurmortel gaat afwerken.

De afwerking van de naden is in dit geval heel belangrijk, zeker als je het plafond gaat verven. Werk de naden af met gipsplaatvuller. Deze kitten bevatten vezels die de rek en krimp opvangen. Na het aanbrengen en drogen moeten de naden en schroefgaten geschuurd worden om een vlak plafond te krijgen. Loop het gehele plafond nogmaals na en kijk of de naden goed gevuld zijn.

Je kunt ze eventueel nogmaals vullen en wederom schuren, daarna pas voorstrijk of hechtprimer aanbrengen.

Nu kan je het plafond afwerken op de manier die jij verkiest en zal je een mooie vlak plafond krijgen. Ga je ze verven, volg dan het stappenplan zoals boven is omschreven.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs