Kan Je MDF Behangen, Trekt Het Dan Niet Krom?

behang op hout

edium-density fiberboard of MDF is geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF is geen merknaam, maar een soortnaam. Het oppervlak van MDF is heel erg glad en geschikt voor heel veel afwerkingen. Vaak wordt MDF geverfd, maar kan je MDF behangen en wat voor voorbereidingen moet je treffen?

Ja, MDF kan je behangen zowel (scheidings-)wanden als deuren, panelen en meubels. Eerst moet het MDF ontvet worden en daarna voorstrijken met MDF grondverf. Doe dit bijvoorkeur aan beide zijden van het MDF om kromtrekken te voorkomen.

Er zijn vele voorbereidingen nodig om te zorgen dat het MDF niet kromtrekt en het behang goed hecht aan de ondergrond. De dikte van het MDF is hierin een bepalende factor en ook hoe het gemonteerd is. Daarnaast spelen ontvetten en voorstrijken een belangrijke rol in het verkrijgen van een mooi eindresultaat. We bespreken het allemaal in dit artikel.

Lees ook: MDF Schilderen Met Muurverf! – Kan dat dan?

Behangen Op MDF Panelen En Wanden

MDF is een prachtig hout materiaal met een hele gladde afwerking. Deze afwerking maak MDF heel geschikt om kasten, deuren en panelen mee te maken.

MDF kan ook gebruikt worden voor wandafwerking. Vaak worden gipsplaten gebruik, maar met MDF kan je ook een (scheidings-)wand maken. De gedachte is ook logisch, want MDF is glad en je kunt er gelijk mee aan de slag zoals een verflaag aanbrengen.

Maar wat nu als je wilt behangen op MDF? Het kan wel maar je zult met een aantal zaken rekening moeten houden. Als eerste maken we een onderscheid tussen:

 • MDF wanden. Grote vlakke/platen die een muur vormen. Denk aan een scheidingswand of iets dergelijks.
 • MDF-meubels. Hierbij kan je denken aan kasten, kastdeuren en panelen.

Het is goed mogelijk om op beide behang aan te brengen, echter alleen met de juiste voorbereidingen anders krijg je later problemen. En kan je dan behangen met papierbehang, met glasvlies en glasvezel behang? We behandelen het allemaal!

MDF Ontvetten Voor Behangen

MDF is een product samengesteld uit hout en een bindmiddel. Nu heeft hout de neiging om vocht op te nemen en dat is voor een wandpaneel of deur niet echt prettig. De delen kunnen kromtrekken en dat willen we voorkomen.

Daarnaast is het oppervlak van MDF vettig. Deze vettigheid komt de hechting niet ten goede. Voordat je begint moet het MDF eerst ontvet worden voor een goede hechting. Dit kan met speciale MDF-ontvetter maar ook met andere producten. Lees voor het ontvetten van MDF onze blog die wij hierover geschreven hebben, voor praktische informatie en tips.

MDF behangen

Trek MDF Krom Door Het Behangen?

Vervolgens kan MDF voorbehandeld worden met een voorstrijkmiddel zodat de zuigende werking van MDF gestopt wordt, maar er is nog een probleempje en vooral bij panelen, deuren en meubels.

 • Panelen en deuren
  Als het voorstrijkmiddel aan één kant van het paneel wordt aangebracht is er nog steeds de kans op kromtrekken. Zeker wanneer de panelen groot zijn. Dus behandel je een kant met voorstrijk dan moet dat ook aan de andere zijde gebeuren om kromtrekken te voorkomen.
  Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de panelen en hoe ze gemonteerd zijn.
 • Wanden
  Wanneer het een (scheidings-)wand betreft, is kromtrekken van minderen of geen invloed. Dit komt doordat de platen geschroefd zijn op een rachelwerk of standers en liggers. Wanneer de MDF-platen goed gemonteerd zijn, is kromtrekken niet aan de orde en kan je ze rustig voorstrijken. Gebruik voor (schiedings-)wanden op zijn mist platen met een dikte van 18 mm, dikker is echter nog beter. Een kleinere dikte kan alsnog problemen geven, de platen kunnen gaan bobbelen door het aanbrengen van voorstrijk ook al zijn ze goed geschroefd.

Lees ook: Kopse Kant MDF Schilderen? Zorg Voor Goede Voorbereiding

MDF Voorstrijken Voor Behangen

Wat voor voorstrijk is nu te gebruiken voor MDF-platen? Normale voorstrijk is heel waterig en een gevolg hiervan is dat het MDF heel veel vocht opneemt. Dit is dus niet de beste voorstrijk!

Gebruik MDF grondverf als voorstrijk. Dit is minder waterig en vormt een laagje wat de zuigende werking tegengaat. De kleur van de grondverf is wit. MDF grondverf is in elke bouwmarkt te koop. Ook bij Bol.com is grondverf voor MDF te koop. Kijk er eens rond, dan kan je gelijk de product en gebruiksaanwijzing lezen!

Breng de grondverf gelijkmatig aan met een roller en laat het drogen volgens de aanwijzing op de verpakking. Het is meestal droog na ongeveer 2 uur.

Nu de voorbereidingen gedaan zijn starten we met het behangen.

Lees ook: MDF In De Primer Zetten, Maar Met Welke Primer?

Hoe MDF Behangen?

Behangen van MDF is verder niet anders dan behangen op welke muur dan ook. Dus tref je voorbereidingen, zoals bovenstaand is beschreven en ga aan de slag. Het zal verder redelijk makkelijk gaan, want het MDF laat zich nu heel makkelijk behangen als alle voorbereidingen zijn gedaan.

Er is verder geen speciale lijm nodig, alleen de lijm die bij jouw behang hoort. Doe wat je altijd doet als je gaat behangen en dan komt het vanzelf goed.

Maar kan vlies- of glasvezelbehang ook op MDF geplakt worden?

MDF Behangen Met Vliesbehang

Eerste even het verschil tussen vliesbehang en glasvezelbehang, want hier zit vers

MDF behangen
 • Vliesbehang wordt ook wel snel behang genoemd. Het is behang van papier met een vlies aan de achterzijde. Dit behang wordt geplakt door de muur in te smeren met lijm waarna het behang wordt aangebracht.
 • Glasvezelbehang is dik en heeft een structuur. Nadat glasvezelbehang aangebracht is kan het geverfd worden met latex muurverf waardoor de structuur beter zichtbaar wordt.

Vliesbehang kan gewoon verwerkt worden op MDF, geen probleem. Volg bovenstaande instructies op en het komt goed.

Lees ook: MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

MDF Behangen Met Glasvezelbehang

En hoe zit het nu met MDF behangen met glasvezelbehang? Kan dat dan ook?

Ja, glasvezelbehang is wel een finale wandafwerking en kan gebruikt worden om MDF wanden mee af te werken of panelen en deuren te accentueren. Daarna verven en het zal een prachtig resultaat geven.

Ook nu weer, volg bovenstaande voorbereiding om er zeker van te zijn dat het glasvezelbehang er goed en strak opkomt zonder dat het MDF kromtrekt!

Gelakt MDF Behangen

MDF heeft van zichzelf een zuigende werking en de lijm die je aanbrengt zal op onbehandeld MDF gelijk in het MDF trekken waardoor het behang niet goed hecht. Tevens bestaat de kans op kromtrekken van het MDF, zeker als de panelen/platen gemaakt zijn van dun plaatmateriaal.

Nu is het MDF al een keer gelakt en dat is gunstig. Door de verf die gebruikt is, is voorstrijken niet meer nodig. De verf is al het voorstrijkmiddel. Wat je wel moet doen is het volgend:

 • Ontvet de verf eerst. Wat je ook gaat doen maak eerst de verf schoon met een ontvetter. Je kunt hier ammonia voor gebruiken, opgelost in water.
 • Nu al het vet en vuil verwijderd is moet de verf geschuurd worden. Gebruik hiervoor een fijne korrel, bijvoorbeeld 180-200. Door het oppervlak op te ruwen zal de lijm beter hechten en dus ook het behang.

Nu is het gelakte MDF klaar om te behangen.

Dit is de informatie over MDF behangen. Het beste resultaat krijg je door een juiste voorbereiding! Succes met je klus.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs