MDF Plamuren, Hoe En Waarmee Doe Je Dat?

MDF plamuren kun je met verschillende materialen doen. Het ligt er ook aan hoe groot kieren en naden zijn en of er iets is afgebroken. In deze blog kun je antwoorden vinden over het plamuren van MDF op verschillende manieren en met verschillende methode.

MDF plamuren: Ontvet het MDF, schuur het MDF met een fijne korrel schuurpapier en maak de MDF vrij van stof met een vochtige doek. Breng het MDF plamuur aan op de plek waar je de gaten/kieren wilt vullen en laat deze drogen. Plamuur kan krimpen, dus vul gaten en kieren eventueel nog een tweede of derde keer. Schuur de plamuur glad.

Wil je weten hoe je MDF in zijn geheel moet verven, met alle stappen, dan kun je onze blog ‘MDF schilderen met muurverf’ lezen. Ook andere verven komen aan bod.

We gaan verder met het plamuren:

Hoe MDF Naden Plamuren?

Er zijn verschillende merken die producten hebben gemaakt om naden te plamuren. Alabastine plamuur of muurvuller zou hiervoor gebruikt kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld Polyfilla MDF-vuller. Beide hebben een zeer goede hechting op MDF. Bij een goede afwerking zie je niets meer van de plamuur of gaatjes en kieren.

Om naden te plamuren moet je het MDF eerst van zijn waslaag ontdoen. Gebruik hiervoor een thinner, geen ammoniak of andere middelen die het MDF niet kan verdragen: Tip: lees MDF Ontvetten voor je dit gaat doen.

Daarna ga je de naden schuren met een schuurblokje of papier, bijvoorbeeld korrel 180, om de randen ruw te maken. Dat is beter voor de hechting van de vuller die je gaat gebruiken. Maak het MDF geschuurde gedeelte stofvrij en plamuur de naden.

Plamuur de naden (bekijk hier de plamuur die overschilderbaar is, bij bol.com). Neem een plamuurmes en breng hier iets van plamuur op aan. Vul beetje voor beetje de naden op, met het door jouw gekozen product. Strijk met het plamuurmes over de naden. Na het plamuren laat je dit drogen, zie de gebruiksaanwijzing, voor de tijd die het daar voor nodig heeft. Daarna schuur je voorzichtig de plamuur glad.

mdf plamuren
vochtwerende MDF, geplamuurd

Het kan zijn dat de plamuur is gekrompen. Plamuur het dan nogmaals, laat het drogen en schuur de plamuur weer glad. Daarna kun je verder aan de slag met het gronden en verven of aflakken van het MDF.

Lees ook: MDF In De Primer Zetten, Maar Met Welke Primer?

Hoe Plamuur Je De MDF Kopse Kant?

De kopse kant van het MDFG, waar deze is gezaagd, is kaal. Deze kant neemt erg veel vocht op, door zijn grote zuigend vermogen, en moet echt bewerkt worden, wil je hier geen problemen mee krijgen. Er zijn een aantal mogelijkheden om deze kopse kant op een juiste manier te dichten.

  1. Maak de kopse kant van MDF dicht met een houtlijm.
  2. Maak de kopse kant van MDF dicht met een lakplamuur of epoxy lakplamuur.

Lees ook: Hoe Kopse Kant MDF Strak Afwerken? Voorbereiding Is Alles!

Met Houtlijm

Voeg bij de houtlijm een paar druppels water en breng deze iets verdunde houtlijm aan op de kopse kant van het MDF. Laat het uitharden en schuur het glad met een korrel 180. Daarna kun je een laklaag over deze houtlijm aanbrengen om het geheel goed af te dichten. Bij bol.com kun je verschillende soorten en merken houtlijm vinden, die daar voor in aanmerking komen.

Met Lakplamuur

Lakplamuur of epoxy lakplamuur kun je onverdund en direct op de kopse kanten aanbrengen. Je laat deze drogen volgens de gebruiksaanwijzing. Daarna schuur je het netjes op tot een glad geheel. Daarna kun je het gronden en aflakken.

Hoe MDF Plamuur Schilderen?

Voor je gaat MDF gaat schilderen, werk je het MDF netjes af. Heb je gaatjes in de MDF zitten van schroeven of spijkers dan is er een manier om daar af te komen en het blijvend netjes te houden. Plamuren! Gewoon plamuur aanbrengen, om precies te zijn. Vaak zijn het kleine gaatjes en kiertjes die je wilt maken wanneer je MDF gaat verven.

Ontvet het MDF voor je gaat beginnen, zie link bij ‘naden plamuren’, en laat dit even drogen. Schuur daarna de MDF even op, daar waar je wilt plamuren, en maak dit gedeelte stofvrij. Zo creëer je een plaats waar de plamuur beter hecht.

Neem wat plamuur uit de tube en doe dit op een plamuurmes. Strijk over de gaatjes heen en vul deze met plamuur. Ook eventuele kieren en butsen kunnen zo glad worden gemaakt. Laat de plamuur drogen. Er is een kans dat de plamuur wat inzakt na het drogen. Schuur dan de plamuur een beetje op en plamuur gewoon nog een keer.

Na het drogen, schuur je de plamuur met een schuurblokje of schuurpapiertje, korrel 18, en zorg je ervoor dat de oppervlakte goed glad is.

Maak het MDF stofvrij en je verft een grondverf over het MDF. Dit kunnen wel 2 lagen zijn voordat het MDF is gedekt. Laat de grondverf drogen en breng daarna 2 lagen verf aan over de grondverf.

Je zult nu de geplamuurde gaatjes niet meer zien.

Wanneer 2 componenten Plamuur MDF Gebruiken?

Meestal gebruik je geen 2 componenten plamuur bij MDF. Wanneer er gaten zijn gevallen bij verrot hout en echte grote delen kapot zijn, wordt dit 2 componenten plamuur gebruikt.

2 componenten plamuur niet nodig wanneer je kiertjes en schroef gaatjes hebt in een MDF-plaat, en volstaat ‘gewone’ plamuur bij het maken van MDF-muren, of meubels, bijvoorbeeld.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!