MDF Ontvetten, Gebruik Wél De Juiste Middelen!

MDF ontvetten

MDF kun je met verschillende materialen ontvetten, maar ook met sommige materialen helemaal of beter niet. Sommige ontvettingsmiddelen zijn zelfs af te raden omdat het het MDF aantast, en dat is nou net wat je niet wilt wanneer je gaat schilderen en een strak mooi oppervlakte wilt. Dus hoe kun je het beste MDF ontvetten?

MDF ontvetten: Neem MDF-reinigingsdoekjes, thinner of bijvoorbeeld St.-Marc, dit is een vervanger voor ammoniak die sterk ontvet. Zo beschadig je het MDF niet en kun je een mooi glad MDF schilderen. Daarna schuur je het MDF en ontvet je deze weer met St.-Marc of MDF-reinigingsdoekjes. Andere middelen kunnen het MDF beschadigen waardoor verflaag niet mooi wordt.

Dit is in het kort hoe je MDF kunt ontvetten. Waarom moet je precies MDF ontvetten? Een veelgestelde vraag…

Lees ook: MDF In De Primer. Waarom, Welke En Wanneer?

Hoe MDF Ontvetten Voor Schilderen?

Een goede voorbereiding is het halve werk wordt wel eens gezegd. Ook hier is dat het geval. Ontvetten moet je doen bij MDF omdat er soorten hars en paraffine wordt gebruikt om de MDF-vezels te laten hechten tot een plaat. Deze hars en paraffine zijn vettige materialen.

En net zo als bij water en vet, hecht verf ook niet op vettige materialen als paraffine bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen waarom je dus moet ontvetten voor je MDF gaat schilderen.

mdf ontvetten

Neem veilige materialen voor MDF, zoals:

  • MDF-reinigingsdoekjes (100% vetvrij)
  • Verfreiniger zoals St.-Marc. (4 dopjes water met 1 liter lauw water en een goed uitgeknepen doek!)
  • Thinner (laten drogen voor je deze doek met thinner weg gooit, anders kan deze spontaan ontbranden). Bol.com heeft diverse soorten Thinner.

Wanneer je andere materialen gaat gebruiken zoals water, terpentine of wasbenzine, dan is er een kans dat dit in het MDF trekt. Sommige soorten MDF zuigen heel sterk vocht op. Het MDF kan gaan zwellen en je strakke MDF-oppervlak is dan niet meer zo strak. Lastig als je een strakke kast wilt maken…

Lees ook: Kopse Kant MDF Schilderen? Zorg Voor Goede Voorbereiding

Kan Je MDF Ontvetten Met Ammoniak?

Nee, beter van niet. Deze stof, ammoniak, trekt in het MDF wat als gevolg heeft dat het MDF gaat zwellen. Dat gaat na het drogen ook niet meer weg, dus van een vlak oppervlakte van jouw MDF is zeer zeker geen sprake meer. Gebruik speciale doekjes om MDF te reinigen of thinner bijvoorbeeld.

MDF Ontvet Doekjes

Er zijn diverse MDF ontvet doekjes te koop. Alabastine heeft ze en Progold allesreiniger doekjes kunnen mdf ook ontvetten. Zo zijn er nog meer merken die doekjes hebben die voor het ontvetten van MDF gebruikt kunnen worden. Zorg ervoor dat het doekjes zijn die je voor MDF kunt gebruiken, lees de instructie voor je de doekjes gaat kopen. Dus geen vettige, dan ben je verder van huis…

mdf ontvetten

MDF Ontvetten Met Thinner

Thinner kun je gebruiken om MDF te ontvetten, maar let op! Thinner is zeer brandbaar en mag officieel niet meer in huis worden gebruikt. Er is bij onvoldoende ventilatie kans op explosiegevaar.

Dus doe dat maar niet :-). Wil je toch thinner gebruiken dan is de tuin een optie of de garage met de duur open. Leg het doekje even te drogen voor je deze mee naar binnen neemt en eventueel weggooit. Kans op ontbranden is zo maar een optie voor dat doekje met spontaan brandbaar thinner.

Lees ook: MDF Plamuren – Hoe En Waarmee Doe Je Dat En Waarom?

Samenvattend, MDF Verven En Ontvetten!

Ja, voor je gaat verven kun je het best ontvetten met bovenstaande producten. Er zijn geluiden dan het niet hoeft, maar hé, doe je ding!

Beter is van wel, zodat verf goed kan hechten op het MDF. Het kan zijn dat de stoffen die in MDF zitten vettig zijn, zoals paraffine, en dan rolt de verf als het ware van MDF af.

Na het verven hoef je dat niet meer te doen. Schuren wel, maar dat is een ander verhaal. En wil je dit verhaal lezen, dan heb je hier de link naar ons artikel:  Schuren na grondverf

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!