Schuren Na Grondverf, Juist Wel Of Niet Doen?

Moeten we schuren na grondverf? De vraag waar je verschillende antwoorden op hoort. Waarom moet je schuren en hoeveel moet je schuren? En ook waarmee moet of kan je schuren. Allemaal vragen die te maken hebben met schuren na grondverf. Het antwoord en waar we in deze blog op in gaan.

Schuren na grondverf: Ja, je kunt het beste schuren na grondverf. Zo wordt het te schuren object het mooist en het gladst, zonder vlekken en rare plekken na het verven. Schuur het hout licht op, na dat de grondverf goed droog is. Dit schuren na de grondverf doe je om omhoog gekomen vezels weg te schuren.

Grondverf heeft ook een bepaalde droogtijd voordat het overschilderbaar is en deze is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt hier meer over lezen in onze blog ‘Hoe lang moet grondverf drogen?‘. We beginnen met ‘moet je schuren na grondverf’, een veelgestelde vraag met maar één juist antwoord!

Waarom Moet Je Schuren Na Grondverf?

Ja, je kunt het beste schuren, nadat je grondverf hebt aangebracht. Grondverf is van belang voor het behoud van jouw houten object. Het beschermt het hout en zorgt ervoor dat de toplaag mooi glad wordt.

schuren na grondverf

Echter, het aanbrengen van de grondverf op het houten object heeft als nadeel dat er houtvezels omhoog komen door het vocht. Hierdoor wordt het hout weer ruw dat je zo mooi had geschuurd, voordat je de grondlaag erop deed. Door vocht zijn er vezels krom getrokken en deze moeten weer worden geschuurd voor je de toplaag erop gaat doen.

Doe je dit niet, dan zal de toplaag, jouw mooie uitgezochte kleur verf, veranderen in een laag verf die oneffen is, vlekken en plekken heeft die niet mooi zijn.

Er zijn vele soorten grondverf te koop, bijvoorbeeld voor hout, staal en voor buiten of binnen. Bol.com heeft een uitgebreide selectie aan grondverven. Kijk een rond of de juiste grondverf er voor je bijzit.

Hoe Grondverf Schuren Voor Lakken?

Sommige adviseurs adviseren het houtwerk niet te schuren voor het lakken. Hierdoor kan het goed fout gaan en wordt de laklaag ruw en niet glad.

Het advies is: wel schuren, maar op de juiste manier! En hoe schuur je op de juiste manier? Door, grappig genoeg, niet echt goed te schuren. Ik leg het je uit.

Schuur rustig, licht en weinig over de grondverf. Alleen de vezels die door het vocht van de grondverf zijn krom getrokken, na het drogen, moeten eraf worden geschuurd en dan kan al wanneer je dit heel licht doet met een fijne korrel schuurpapier,

Lees ook: Plamuren voor of na Grondverf, Wat is het Beste?

Wanneer je echt stevig gaat schuren dan schuur je de hele grondlaag eraf en is het effect van de beschermende grondlaag helemaal weg. Je zit dan weer op kaal hout en had je net zo goed niet hoeven grondverven omdat de verf nu in het hout kan trekken met als gevolg rare, oneffen plekken.

Ga je toch (per ongeluk) over randen of latjes en die kaal geworden zijn, geef deze dan alsnog een laagje grondverf, en schuur dat stukje opnieuw, anders krijg je echt lelijke plekken en is al je werk voor niks geweest.

schuren na grondverf

Dus ja, wel schuren, maar licht, rustig en weinig, alleen voor de kleine, omhoog staande vezels, die je soms niet goed ziet, maar er wel zijn! Zorg dat er geen kale plekken ontstaan. Dus echt weinig moeite om even de grondlaag op te schuren.

Lees ook: Moet Je Schuren Tussen Laklagen In, 3 Redenen Waarom Wel!

Welk Schuurpapier Na Grondverf Aanbrengen?

Je kunt schuurpapier, korrel 180-220, gebruiken om grondverf te schuren. Dit is een fijnkorrelig schuurpapier die kleine oneffenheden verwijderd op hout (zoals de omhoog gekomen vezels na grondverven).

Wat tegenwoordig ook wel wordt gebruikt is Siavlies of siaspons. Er zijn 3 soorten van grof naar fijn. De witte is de fijne korrelige spons die het werk kan doen in plaats van fijn schuurpapier te gebruiken na grondverf.

Lees ook: Hoeveel Lagen Grondverf – Op Hout?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!