3x Moet Je Schuren Tussen Laklagen In?

Wanneer je aan het verven slaat, is het handig om vragen die je hebt, eerst op te zoeken. Zo een vraag als ‘Moet je schuren tussen laklagen’ is een hele reële vraag. In deze blog beantwoorden we vragen over onbehandeld en behandeld hout dat tussen de laklagen moet worden geschuurd of niet.

Moet je schuren tussen laklagen? Hout wat niet is gegrond en één laklaag heeft gekregen, moet je goed schuren, tussen de laklagen. Wanneer je wel grondverf hebt gebruikt, kun je licht opschuren tussen de laklagen. Wanneer er al (oude) verf op het hout zit, is het toch goed om te schuren, tussen de laklagen in. Je moet wel anders schuren.

Lees ook: Hoeveel Lagen Grondverf – Op Hout?

Er zijn dus 3 redenen, waarom je moet schuren, tussen de laklagen. Dit wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

Hoe Moet Je Hout Schuren Tussen De Laklagen?

Het antwoord is ‘ja’. Door behandeld of onbehandeld hout te gaan lakken, moet je wel om een andere reden schuren en anders schuren.

Je hebt hout dat:

 1. Blanco hout dat onbehandeld is.
 2. Hout wat is gegrond of jij hebt gegrond.
 3. Hout waar een oude laag verf op zit, al dan niet gebladderd.

Moet Je Onbehandeld Hout Schuren Tussen Twee Laklagen?

Wanneer je onbehandeld blanco hout, waar dus geen grondlaag op zit, gaat lakken, of hebt gelakt, dan is schuren, tussen de laklagen, een goed idee.

 1. Onbehandeld hout dat één laklaag heeft gekregen (en niet vooraf gegrond is), wordt lelijk. Houtvezels kunnen omhoog komen te staan door vochtopname van de eerste laklaag. Het hout wordt dus wat ruw. De laklaag die je er overheen hebt gedaan, is zeker niet mooi glad geworden.
 2. Je moet er zeker van zijn dat de eerste laklaag goed droog is, voor je gaat schuren. Dat staat meestal aangegeven op het blik. Je schuurt de eerste laklaag mooi en goed glad, voor je de volgende laklaag erop zet. Voel met jouw vingers of het hout zacht en glad aanvoelt.
 3. Maak het hout wel goed stofvrij voor je met de volgende laklaag begint, anders heb je stof in de laatste laklaag zitten en kun je opnieuw gaan schuren en lakken.

  Het kan zelfs zo zijn dat er nog een derde laag lak op moet komen omdat er niet gegrond is. Schuur dan ook deze tweede laklaag licht op.

Moet Je Hout Dat Je Hebt Gegrond, Tussen Twee Laklagen In Schuren?

schuren tussen laklagen

Ja, Schuren tussen de twee laklagen is een goed idee! En dit is waarom:

 1. Wanneer hout goed is gegrond, schuur je de grondlaag op. De vezels gaan namelijk omhoog staan door het vocht van de grondlaag, wat in het hout is getrokken. Dat hoort zo!
 2. Nadat je één laklaag hebt aangebracht laat je deze laklaag goed drogen. Kijk op het blik hoe lang je moet wachten om de laklaag te kunnen schuren.
 3. Je schuurt deze eerste laklaag nu licht op, met een fijn schuurpapiertje om deze laklaag op te ruwen. Je hoeft dus niet te duwen en je best te doen om hard te schuren. Nee, heel licht ga je over de verf heen, zodat de verf wat ruwer wordt. De tweede laklaag kan nu goed hechten op de eerste laklaag.

  Gebruik geen schuurmachine, dit gaat veel te hard en voor je het weet is de eerste laklaag weer van het hout af.
 4. Maak het hout stofvrij voor je een tweede laklaag gaat aanbrengen, anders kan er stof in de tweede laklaag komen en kun je opnieuw beginnen.

Lees ook: Acryl Over Alkyd – En Kan Omgekeerd Ook?

Moet Je Hout Wat Al Is Geverfd, Schuren Tussen De Laklagen in?

Ook hier is het handig om tussen de laklagen in goed te schuren. Zowel tussen de oude als nieuwe laklagen, en dit is waarom!

 1. Ten eerste schuur je de oude laklaag helemaal glad. Zorg dat alle gebladderde verf egaal wordt. Is er veel hout ‘kaal’ geworden dan is het beter om het hout te gronden en weer te schuren en schoon te maken.
  Is de oude laklaag nog wel prima, maar wil je ‘gewoon’ een andere kleur, dan schuur je de oude laklaag licht op met een fijn schuurpapiertje.
 2. Maak het hout schoon en stofvrij en breng een eerste laklaag aan. Laat het goed drogen.
 3. Schuur ook nu de nieuwe laklaag licht op voor een betere hechting van de tweede laklaag. Maak het hout schoon en droog.
 4. Breng nu de tweede laklaag aan.

Het komt er op neer dat schuren van groot belang is om twee redenen. Het zorgt ervoor dat het hout of verflagen glad worden, voor een mooi resultaat, en het zorgt voor een betere hechting van een laklaag op een laklaag, in dit geval.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs