Kan Acryl (water) Over Alkydverf (terpentine) Heen?

Acryl Over Alkyd

Er zijn vele soorten verf op de markt voor vele verschillende toepassingen. Verf voor hout, metaal, kunststof. Verf voor de muur en plafonds. Niet elke verf past op elke ondergrond. Muurverf is niet geschikt voor metaal bijvoorbeeld. En dan is er nog het verschil van verf op waterbasis, acryl en verf op terpentinebasis, alkyd. Kunnen deze over elkaar heen verwerkt worden, met andere woorden kan acryl over alkyd en omgekeerd?

Acryl (water) over Alkyd (terpentine). Watergedragen verf (acryl) kan over verf heen van terpentinebasis (alkyd). Er zijn wel voorbereidingen nodig voor een goede hechting. Omgekeerd kan echter niet, terpentinebasis kan niet over watergedragen verf. Na verloop van tijd laat de verf los en krijg je bobbels en scheuren.

Heb je alles goed gedaan blijkt toch de verf niet te hechten. Dit hoeft niet met de verfsoort te maken te hebben, maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom verf niet hecht. Je kunt de oorzaken lezen in onze blog over het niet hechten van verf en wat je er tegen kunt doen.

Kan Acrylverf Over Alkydverf Heen?

Acrylverf kan dat over alkydverf heen? Een veelgestelde vraag, omdat oude verf vaak nog op terpentine basis is.

Watergedragen verf (acryl) kan over terpentine gedragen verf (alkyd) heen geverfd worden. Wees er zeker van de alkydverf meer dan 6 maanden oud is. Alle oplosmiddelen zijn dan al verdampt en kan je er met acrylverf overheen. Wel eerst even voorbereidingen treffen.

Je zult de ondergrond wel goed moeten voorbehandelen. Je kunt de volgende voorbereiding treffen om een optimale hechting van de acrylverf over alkydverf te verkrijgen.

  • De alkydverf moet minimaal 6 maanden oud zijn.
  • Reinig en ontvet de oude verflaag, doe dit eerst anders ‘schuur’ je het vet in de verf en het hout!
  • Vervolgens wordt de oude verflaag geschuurd om een goede hechting te bevorderen. Schuur totdat de verf mat is!
  • Voor het beste resultaat, gebruik op watergedragen grondverf en laat deze goed drogen.
  • Schuur de grondverf met een fijne korrel en verwijder het stof.
  • Doe de hele cyclus van grondverf nog een keer.
  • Breng tenslotte de laklaag aan.

Voor het aanbrengen van watergedragen verf heb je ook speciale, voor waterverf geschikte kwasten en rollers nodig. Ook dit zal de hechting van acryl over alkyd bevorderen.

acryl over alkyd

Als je alle bovenstaande tips toepast, zal het zeker goed komen. Maar hoe zit het dan met terpentine verf over watergedragen verf, kan dat ook over elkaar heen?

Kan Alkydverf Over Acrylverf Heen?

Even bijblijven! De termen alkyd en acryl kunnen soms verwarrend zijn, maar nu gaat het om verf op terpentinebasis over verf op waterbasis. Kan dat, is de hechting dan goed?

Nee, dat kan niet. Alkyd kan niet over acryl; terpentine gedragen kan niet over verf op waterbasis! Door spanningsverschillen tussen de verfsoorten kan de verf onthechten. Ook al ontvet en schuur je het goed, na verloop van tijd treedt onthechting op, dus niet doen.

Probeer het zeker niet. In het begin zal het er mooi uitzien, maar na verloop van tijd krijg je scheuren en barsten en zal je zeker weer opnieuw willen beginnen.

Ook al vertellen ‘professionals’ vaak iets anders, doe het niet. Meestal wordt in deze gevallen geprobeerd je een primer te verkopen met de belofte dat het wel kan. Speel op veilig en doe het niet!

Maar wat kan je dan wel doen? Je kunt verf op terpentinebasis gebruiken, alhoewel dit niet goed is voor het milieu en dit zou ikzelf zeker niet binnen gebruiken i.v.m de lucht die het afgeeft. Of je kunt de oude verf afbranden, wegschuren en zorgen dat je weer blank hout ziet. Dan kan je het verven met verf op waterbasis (acryl).

Kan Acrylverf Over Alkyd Grondverf Heen?

Zoals bovenstaand als is beschreven kan acrylverf (waterbasis) over alkyd (terpentinebasis) heen geverfd worden. Dus ook over alkyd grondverf.

Maar toch! Als je zo vroeg in het verfproject zit, overweeg dan om de alkyd grondverf weg te schuren en je hele klus opnieuw te beginnen met grondverf op waterbasis. Zo weet je zeker dat je de beste hechting krijgt.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!