Verf Hecht Niet Op Ondergrond, Op Waterbasis Of Alkydbasis?

verf hecht niet

Niets is vervelender wanneer je na het verven erachter komt dat de verf niet hecht. Je hebt zo veel tijd gestoken in de voorbereiding en nu zit je met dit eindresultaat, de verf hecht niet op ondergrond. Dat dit soms gebeurt kan meerdere oorzaken hebben en ook de kwaliteit van de verf speelt een rol.

Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.

Voordat je begint met verven is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Gronden is een van deze voorbereidingen. Zeker het schuren na het gronden is belangrijk en dat slaan we vaak over. Lees er alles over in onze blog ‘Schuren na grondverf‘ en je weet gelijk waarom dit noodzakelijk is.

De Oorzaken Waardoor De Verf Niet Hecht

Dat de verf niet hecht is lastig en heel vervelend, je zult namelijk opnieuw moeten beginnen. Dit is zonde van de tijd en van de materialen die je gebruikt hebt. De verf hecht niet omdat er waarschijnlijk iets niet goed is gegaan in de voorbereiding. Er kunnen namelijk meerdere factoren zijn waardoor de verf niet hecht. Onderstaand overzicht geeft een aantal mogelijkheden en het is voor jou een kwestie van uitzoeken wat je gedaan en niet gedaan hebt om het een volgende keer te voorkomen.

 • Gelijk begonnen met schuren
  Voordat je begint met schuren is het belangrijk om eerst vuil en vet te verwijderen. Als je gelijk begint met schuren dan duw je het vet en vuil in de nerven/gaten/spleten waardoor een slechte hechting ontstaat.
 • Ondergrond is vochtig
  Als de ondergrond vochtig is kan het water niet meer verdampen en zal dit leiden tot een verflaag die niet hecht. De ondergrond moet droog en vrij zijn van vuil en vet. Verf dus ook niet als het heel vochtig is in huis of buiten.
 • De verf is niet goed gemengd
  Verf die je koop zal zich soms scheiden in de pot. Het is van groot belang dat de verf in de pot goed geroerd wordt. Zo worden de pigmenten en de hechtmiddelen goed verdeeld in de pot wat zorgt voor een goede hechting.
 • Ondergrond te warm
  Als je verfobject in de zon staat en warm is geworden dan zal de verf heel snel opdrogen wat slecht is voor het hechtingsresultaat. Dus verf niet in de volle zon.
 • Grondverf of 1e laag niet goed laten drogen
  Vaak is ongeduld een probleem. De eerst laag wordt niet goed uitgehard waardoor de tweede laag de verf oplost en daardoor lijkt het of de verf niet hecht. Er zijn vele soorten grondverf te koop, bijvoorbeeld voor hout, staal en voor buiten of binnen. Bol.com heeft een uitgebreide selectie aan grondverven. Kijk een rond of de juiste grondverf er voor je bijzit.

Dit zijn wel de meest voorkomende oorzaken waardoor de verf niet hecht. De belangrijkste oorzaak van het feit dat verf niet hecht is de behandeling van de ondergrond.
De verf en de materialen die je gebruikt zijn van goede kwaliteit (daar ga ik althans vanuit) dus daar kan het niet aanliggen. De ondergrond is in dit geval het probleem.

De verf hecht niet op ondergrond is een vaker gehoord probleem met verf op waterbasis. Dat is het volgende onderwerp in dit artikel.

Verf Op Waterbasis Hecht Niet

De oorzaken dat verf op waterbasis niet hecht op de ondergrond zijn gelijk aan de oorzaken zoals deze bovenstaand benoemd zijn. Er kan nog een oorzaak zijn en dat is dat watergedragen verf (acryl) aangebracht wordt op verf op terpentinebasis (alkyd). Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Watergedragen verf kan over verf met een terpentinebasis heen. Echter, er zijn voorbereidingen nodig.

 • De aangebrachte verf op terpentinebasis moet ouder zijn dan 6 maanden. Zo weet je zeker dat alle oplosmiddelen uit de verf verdwenen zijn.
 • Goed ontvetten voordat je begint is het eerste advies. Maak de verflaag schoon en ontvet deze.
 • Daarna goed schuren. Zorg dat de verflaag mat is geworden. Zo krijg je een goede hechting.
 • Voor de zekerheid kan je jouw werk voorzien van een grondverf op waterbasis. Laat ook deze weer goed drogen. Volg de aanwijzingen op de verpakking.
 • Nu kan je de definitieve verflaag op waterbasis aanbrengen. Belangrijk is wel om ook de juiste gereedschappen te gebruiken die ook geschikt zijn voor verf op waterbasis.

De verf hecht niet goed als je bovenstaande aanpak niet gevolgd hebt. Echt, de voorbereiding is alles voor een mooie verflaag.

Verf op waterbasis geeft wel vaker problemen, daarom heb ik hier een apart artikel over geschreven: Watergedragen Verf Hecht Niet – Hoe Is Dit te Verhelpen?

Onderstaand nog een paar specifieke situaties waarmee problemen kunnen ontstaan met de hechting van verf.

Verf Hecht Niet Op Kit

Dit is een heel ander probleem. Kit is een chemisch middel wat voor afdichting of hechting moet zorgen. Kitten zijn in vele varianten verkrijgbaar. Van overschilderbare tot gekleurde kit.

Het probleem is de samenwerking met de kit en de verf. Niet alle kit is geschikt om overheen te schilderen en als het wel geschikt is om overheen te schilderen dan kan dit met verf op waterbasis óf verf op terpentine basis.

Het is dus belangrijk om de verpakking van de kit te lezen. Breng het aan volgens de aangegeven aanwijzingen en lees goed met welke verf het overschilderbaar is.

Neem ook de aangegeven droogtijd van de kit in acht. Als niet alle oplosmiddelen verdampt zijn dat heeft dit zeker gevolgen voor de hechting van de verf. Geduld is een schone zaak!

Lees ook: Is Acrylaatkit Overschilderbaar? Zo Ja, Met Elke Verf?

Muurverf Hecht Niet Op Muur

Muurverf is een ander type verf dan houtverf. Muurverf is een waterbasis verf die meestal met een roller wordt aangebracht. Dat de muurverf niet hecht kan meerdere oorzaken hebben:

verf hecht niet
 • De muur is vochtig
  Waardoor de verf niet kan uitharden en de verf hecht niet op de muur.
 • De muur is niet goed ontvet
  Maar de muur goed schoon voordat je ook maar begint met verven. Ontvet de muur met een ontvettingsmiddel en schuur de muur eventueel. Laat vervolgens goed drogen.
 • Verkeerde primer gebruikt
  Voorstrijken van muurverf is belangrijk, zeker als je een zuigende ondergrond hebt. Er zijn verschillende soorten primer voor een muur. Zo heb je primers die zorgen voor een goede hechting en er zijn primers die de zuigende werking tegen gaan. Lees goed de verpakking voordat je een primer koop en wees er zeker van dat je de goede hebt gekocht.
 • Uitdrogen
  Laat de primer goed uitdrogen. Niet uitgedroogde primer kan ook de oorzaak zijn waardoor verf niet het op de muur.

Verf Hecht Niet Op Grondverf

Ook hier kunnen verschillende oorzaken ter grondslag liggen, namelijk:

 • Verkeerde grondverf
  Dit is vaak het probleem. Er is grondverf op waterbasis en grondverf op terpentinebasis. Welke grondverf je gebruikt is afhankelijk van de uiteindelijke verf. Is deze op waterbasis of op terpentinebasis? De grondverf pas je hierop aan.
 • Niet goed opgedroogd
  Ook al heeft grondverf een snelle drogingstijd, toch moet ook grondverf goed uitgedroogd zijn voor dat je de eerste laag kunt aanbrengen.
 • Vet en vuil
  Als de grondverf al even geleden is aangebracht dan kan deze vettig en vuil zijn geworden. Dus ontvet de ondergrond goed voordat je begint met verven/

Lees ook: Wat Is Grondverf? En Wat Doet Het!

Verf Hecht Niet Op Hout

De meeste oorzaken en oplossingen zijn bovenstaand al besproken, echter hier nog een korte opsomming van eventuele oorzaken.

 • Hout is nat/vochtig
 • Geen grondverf gebruikt
 • Niet goed schoongemaakt en ontvet
 • Oude verflaag niet goed geschuurd
 • Gebruik van verkeerde grondverf; op waterbasis of op terpentinebasis
 • Grondverf niet goed genoeg laten drogen
 • Hout is te warm door de zon

Dit zijn de bekendste oorzaken waardoor verf niet hecht op hout.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Ook interessant om te lezen!