Is Acrylaatkit Overschilderbaar, Ook Met Latex?

acrylaatkit overschilderbaar

Er kan veel verwarring zijn of een kit overschilderbaar is of niet. Het zou jammer zijn als je de kit wil schilderen om je project mooi af te werken, maar de verf hecht niet op de kit. Er zijn kitten die overschilderbaar zijn. Hoe zit het met acrylaatkit. Is Acrylaatkit overschilderbaar.

Acrylaatkit overschilderbaar. Ja, acrylaatkit is overschilderbaar met zowel acrylverf en alkydverf en met Latex. Belangrijk is dat je de kit goed laat drogen, anders kan je craquelé krijgen in de verflaag. De droogtijd is o.a. afhankelijk van de dikte van de aangebrachte kitlaag.

Dit is in het kort uitgelegd of en hoe je de acrylaatkit kan overschilderen. Acrylaatkit is tegenwoordig ook verkrijgbaar in diverse kleuren. Dus dit kan ook nog een oplossing zijn als je niet wilt schilderen. Onderstaand meer informatie over acrylaatkit en de mogelijkheid van overschilderen.

Lees ook: Waarmee En Hoe Plinten Afkitten! Of Juist Niet Doen?

Waarmee Acrylaatkit Overschilderen?

Acrylaatkit is overschilderbaar omdat er geen vluchtige oplosmiddel in verwerkt zijn. Vele kitten zijn op een basis chemische oplosmiddelen, maar acrylaatkit is gemaakt op basis van water.

Doordat het water als basis heeft kan je het overschilderen nadat het gedroogd is. Maar met welke verf kan je Acrylaatkit overschilderen?

  • Acrylverf, op basis van water kan je gebruiken voor het schilderen van de kit
  • Alkydverf, op basis van terpentine kan je ook gebruiken voor het schilderen van kit

Alkydverf wordt minder gebruikt, omdat het nogal stinkt. Zeker voor binnen situaties wordt steeds vaker verf op waterbasis gebruikt. Deze verf droogt ook nog eens sneller.

Lees onze blog over Alkyd en Acrylverf, om te lezen of Alkyd over Acryl heen kan en omgekeerd. Zo sta je straks niet voor verrassingen. Neem wel een verfsoort die flexibel is. De kit is flexibel en als je een harde verfsoort gebruik kan de verf gaan scheuren.

Kan Je Kit Overschilderen Met Latex?

Kit kan je ook overschilderen met latex, maar dit lukt alleen met acrylaatkit. Latex heeft als basis water en zo ook acrylaatkit. De hechting is dus geen probleem.

Wanneer de kit voldoende is gedroogd kan je de acrylaatkit overschilderen met latex muurverf. Het is een gebruikelijke manier om de witte acrylaatkit te verven.

acrylaatkit overschilderbaar

Waar Wordt Acrylaatkit Gebruikt?

Acrylaatkit wordt meestal voor binnen situaties gebruikt omdat het water als basis heeft. Buiten in de regen en vochtige lucht kan het zacht worden. Het neemt namelijk waterdamp en vocht op.

Om die rede wordt acrylaatkit ook niet toegepast in vochtige omgevingen binnen zoals het toilet en de badkamer. Ook voor het afdichten van je keukenblad is het niet geschikt. Hier kan je beter een kit gebruiken op basis van siliconen of een kit die geschikt is voor natuursteen (zuurvrij) als je de tegels wilt kitten.

De Acrylaatkit gebruik je voor het afdichten van plinten, vensterbanken, overgangen van hout, deurkozijnen en metselwerk of overgangen van cement.

Lees ook: Overgang Muur Plafond Kitten, Hoe En Waarmee?

Na Hoeveel Tijd Is Acrylaatkit Overschilderbaar?

Acrylaatkit kan je met een kitspuit aanbrengen en glad maken met een hulpmiddel of met je vinger. Doop je vinger eerst even in kopje met water met een paar druppels Dreft, dan kleeft de kit niet aan je handen en krijg je het er makkelijk vanaf. Je kunt ook een kit spatel gebruiken, hiermee krijg je een mooi afgewerkte kitrand. Kijk eens bij bol.com naar een kit spatel en lees er de voordelen.

De droogtijd is afhankelijk van het type en merk kit die je gebruikt. Ik kan hier maar een advies in geven, controleer de verwerkingsvoorschriften, daar is de droogtijd aangegeven. Meestal wordt er aangegeven wanneer het stofdroog is en wanneer je de kit kunt schilderen.

Wanneer Is Acrylaatkit Overschilderbaar?

Pas als al het vocht uit de kit is verdampt, is acrylaatkit overschilderbaar. Op de verpakking van je kit staat aangegeven wat de droogtijd van de kit is. Een normale acrylaatkit heeft een lange droogtijd, maar er zijn ook kitten te koop die sneldrogend zijn, dus informeer jezelf heel goed.

Als regel kan je aannemen dat de kit 24 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Er zijn ook kitten verkrijgbaar die sneller drogen, maar met 24 uur droogtijd zit je aan de veilige kant. Het kan zijn dat je aan de buitenkant voelt dat de kit droog is, maar onderop kan de kit nog nat zijn.

De droogtijd is ook afhankelijk van de dikte van de kitlaag. Een dunne kitlaag is eerder droog dan een kitlaag die diep is aangebracht en dik is.

Als je de kit niet goed laat drogen dan sluit je als het ware het vocht in de kit op. Dit vocht trekt uiteindelijk ook uit de kit en hierdoor krimpt de verf, niet de kit en zal de aangebrachte verf scheuren gaan vertonen. Dus heb geduld en wacht tot de kit heel goed uitgehard is. Je kan beter iets langer wachten dan te kort!

Tips Voor Overschilderen Van Acrylaatkit

  • De acrylaatkit kan je dus overschilderen met verf op waterbasis of verf op terpentinebasis W en ook met latex. Welke verf je ook gebruikt, koop ook de juiste kwasten en rollers voor de verf die je hebt gekozen. Hier zit namelijk verschil in.
  • Voor het verven van de kit kan je het beste een kleine ronde kwast gebruiken. Deze geeft voldoende verf af en je kunt er een mooi streep mee trekken. Als je een strakke hand hebt hoef je niets af te plakken. Het mag natuurlijk wel maar let op dat het schilderstape niet op de kit plakt.
  • Begin ook als eerst met het overschilderen van de acrylaatkit en dan pas de vlakken. Dus eerst een stukje acrylaatkit schilderen en dan een stuk vlak. En dat blijf je herhalen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs