Watergedragen Verf Hecht Niet, Hoe Is Dit te Voorkomen?

watergedragen verf hecht niet

Watergedragen verf oftewel Acrylverf is een ideale verfsoort, zeker voor binnen toepassingen. De verf heeft heel veel goede eigenschappen. Zo ruikt de verf niet en is de verf heel snel stof droog en dus overschilderbaar. Ook al heeft de verf vele voordelen, toch zijn we soms terughouden om deze verf te gebruiken. Een vaak gehoorde opmerking is: ‘watergedragen’ verf hecht niet goed op de ondergrond of oude verflaag”.

Watergedragen verf hecht niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.

Er is een groot verschil tussen Alkyd- en Acrylverf. De ene kan wel over de andere verf, maar de andere kan niet over de ene verf heen. Lees de mogelijkheden in onze blog “Acryl Over Alkyd – En Kan Omgekeerd Ook?“. Hierin wordt het supergoed uitgelegd.

Hechting Watergedragen Verf Is Slecht, De Oorzaken!

Wanneer de hechting van de watergedragen verf niet goed is, heb je echt een groot probleem. Je zult je werk voor een groot deel opnieuw moeten doen. Dat is zonde van de tijd, maar ook zonde van de materialen die je gebruikt hebt.

Als de verf niet goed hecht dan heeft dit meestal te maken met de voorbereiding. Bij verven bepaalt de voorbereiding een groot deel van het eindresultaat. Onderstaand een overzicht van mogelijke oorzaken waardoor de watergedragen verf niet hecht. Lees het lijstje door en misschien staat er een oplossing voor je bij.

Zo ja, begin dan opnieuw. Er zit helaas niets anders op. De mogelijke oorzaken zijn:

 • Gelijk begonnen met schuren
  Voordat je ook maar aan schuren denkt, is het eerst wat je moet doen: ontvetten. Vuil en vet moeten verwijderd worden voordat je begint met schuren, anders duw je het vuil en vet als het ware in het hout en dit zorgt voor een slechte hechting.
 • Schuren
  Schuren is altijd nodig. Door te schuren zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Maak de oude verflaag of het hout goed glad met schuurpapier en maak het hout daarna schoon.
 • Ondergrond is vochtig
  Als de ondergrond vochtig is, kan het water niet meer verdampen en zal dit leiden tot een verflaag die niet hecht. De ondergrond moet droog en vrij zijn van vuil en vet. Verf dus ook niet als het heel vochtig is in huis of buiten.
 • Grondverf gebruiken
  Belangrijk is om altijd grondverf te gebruiken, al is het maar 1 laag. Grondverf beschermt en zorgt voor een goede hechting van de watergedragen verf. Er zijn vele soorten grondverf te koop, bijvoorbeeld voor hout, staal en voor buiten of binnen. Bol.com heeft een uitgebreide selectie aan grondverven. Kijk een rond of de juiste grondverf er voor je bijzit.
 • De verf is niet goed gemengd
  Verf die je koop zal zich soms scheiden in de pot. Het is van groot belang dat de verf in de pot goed geroerd wordt. Zo worden de pigmenten en de hechtmiddelen goed verdeeld in de pot, wat zorgt voor een goede hechting.
 • Ondergrond te warm
  Als je verfobject in de zon staat en warm is geworden dan zal de verf heel snel opdrogen wat slecht is voor het hechtingsresultaat. Dus verf niet in de volle zon.
 • 1e laag niet goed laten drogen
  Soms is ongeduld een probleem. De eerst laag wordt niet goed uitgehard waardoor de tweede laag de 1e laag verf oplost en daardoor lijkt het of de verf niet hecht.

Dit zijn wel de meest voorkomende oorzaken waardoor de watergedragen verf niet hecht. De belangrijkste oorzaak van het feit dat watergedragen verf niet hecht is de behandeling van de ondergrond.
De verf en de materialen die je gebruikt zijn van goede kwaliteit (daar ga ik althans vanuit) dus daar kan het niet aanliggen. De ondergrond en de voorbereiding is in dit geval het probleem.

Maar als je watergedragen verf gaat aanbrengen over verf op basis van terpentine dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Deze staan hieronder beschreven.

Geeft Watergedragen Verf Over Alkydverf Een Goede Hechting?

Nu kan het zo zijn dat je watergedragen verf aanbrengt op verf op terpentine basis (Alkydverf). Watergedragen verf kan heel goed over Alkydverf aangebracht worden, er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Deze zijn:

watergedragen verf hecht niet
 • De Alkydverf moet minstens 6 maanden oud zijn. In deze tijd heeft de Alkydverf ruim de tijd gehad om de oplosmiddelen te verdampen. Alle oplosmiddelen zijn dan uit de verf vertrokken.
 • Goed ontvetten voordat je begint, is het tweede advies. Maak de verflaag schoon en ontvet deze.
 • Daarna goed schuren. Zorg dat de verflaag mat is geworden. Zo krijg je een goede hechting.
 • Breng een grondverf aan en neem grondverf op waterbasis. Grondverf is vaak dekkend van kleur en zorgt ook nog eens voor een uitstekende hechting. Laat ook de grondverf goed uitharden. Na gronden wel weer even licht opschuren. In onze blog ‘Wat is grondverf?‘ wordt uitgelegd wat grondverf doet en waarvoor het nodig is.
 • Nu kan je de definitieve verflaag op waterbasis aanbrengen. Belangrijk is wel om ook de juiste gereedschappen te gebruiken die ook geschikt zijn voor verf op waterbasis.

De watergedragen verf hecht niet goed als je bovenstaande aanpak niet gevolgd hebt. Echt, de voorbereiding is alles voor een mooie verflaag.

Watergedragen Verf Hecht Niet Op Kit, Hoe Komt Dat?

Dit is een heel ander probleem. Kit is een chemisch middel, wat voor afdichting of hechting moet zorgen. Kitten zijn in vele varianten verkrijgbaar. Van overschilderbare tot gekleurde kit.

Het probleem is de samenwerking met de kit en de verf. Niet alle kit is geschikt om overheen te schilderen en als het wel geschikt is om overheen te schilderen dan kan dit met verf op waterbasis óf verf op terpentine basis.

Lees ook: Is Acrylaatkit Overschilderbaar? Zo Ja, Met Elke Verf?

Het is dus belangrijk om de verpakking van de kit te lezen. Breng het aan volgens de aangegeven aanwijzingen en lees goed met welke verf het overschilderbaar is.

Neem ook de aangegeven droogtijd van de kit in acht. Als niet alle oplosmiddelen verdampt zijn dat heeft dit zeker gevolgen voor de hechting van de verf. Geduld is een schone zaak!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs