Wat Is Grondverf? En Wat Doet Het!


wat is grondverf

Voordat de uiteindelijke lak laag eindelijk aangebracht kan worden zijn de voorbereidingen afgerond. Schuren, stofvrij maken, ontvetten en in de grondverf zetten. Maar waarom wordt iets in de grondverf gezet? Wat is het nut van grondverf. Kortom, wat is grondverf?

Wat is Grondverf? Grondverf is verf met minder pigment en grovere bestanddelen dan gewone verf. Het gaat de zuigende werking van hout tegen en vormt een beschermlaag tegen houttannine, welke de laklaag kan verkleuren. Grondverf is verkrijgbaar op waterbasis en op terpentinebasis.

Grondverf, eenmaal aangebracht heeft een droogtijd. Deze droogtijd is afhankelijk van wat voor soort grondverf je gebruikt en van de omstandigheden waaronder het is aangebracht. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe lang moet grondverf drogen?, vol met handige en praktisch tips.

Wat Is Het Verschil Tussen Grondverf En Gewone Verf?

Als eerste, grondverf is aanzienlijk goedkoper dan gewone verf of lak. Hier kom je snel achter als je in de bouwmarkt verf aan het kopen bent. Maar waar komt dat prijsverschil dan vandaan?

Grondverf bevat veel minder kleurpigment en is grover van structuur. Deze grove structuur zorgt ervoor dat de poriën van het hout goed opgevuld worden. Met ander worden het trek in het hout waardoor de zuigende werking van hout afneemt.

wat is grondverf

Het verschil tussen grondverf en gewone verf is dus de het prijsverschil wat veroorzaakt wordt door het pigment gehalte en de grovere structuur van de bestanddelen. Grondverf heeft minder pigment en is grover van structuur.

Er zijn vele soorten grondverf te koop bijvoorbeeld voor hout, staal en voor buiten of binnen. Bol.com heeft een uitgebreide selectie aan grondverven. Kijk een rond of de juiste grondverf er voor je bijzit.

Leuk dit verschil, maar wat het het voor nut? Wat doet grondverf dan op hout, wat is de functie van grondverf?

Wat Doet Grondverf?

Grondverf heeft twee functies die beide heel belangrijk zijn voor een mooi en glad eindresultaat.

  1. Grondverf Stopt de zuigwerking van hout
    Op blank hout of op geschuurd hout heeft grondverf de neiging om in het hout te trekken. Of omgedraaid, het hout zuigt de grondverf op. Het grote voordeel is dat als de grondverf eenmaal is opgezogen door het hout de zuigende werking van hout aanzienlijk afneemt.
    Daar de zuigende werking afneemt trek de uiteindelijke laklaag niet in het hout. Deze blijft op het hout liggen waardoor deze goed kan uitvloeien en je een strak resultaat krijgt.
  2. Grondverf geeft een beschermende laag
    De tweede functie is dat grondverf een beschermende laag vormt tussen het hout en de uiteindelijke verflaag. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de stof houttannine niet in de verf kan trekken. Deze tannine zit in het hout en als deze in aanraking komt met de laklaag kan de verf verkleuren. Grondverf houdt de tannine tegen en zodoende kan de verflaag niet verkleuren.

Grondverf is verkrijgbaar op waterbasis (acryl) en op terpentinebasis (alkyd). Dus gebruik de juiste grondverf voor de juiste aflakverf.

Grondverf kan aangebracht met een roller of kwast. Wil je bijvoorbeeld een kozijn in de grondverf zetten gebruik dan een kwast. Voor grotere oppervlakte kan je een roller gebruiken.

Voor het uiteindelijke resultaat is het te adviseren grondverf te gebruiken en na elke laag te schuren. Ja, na elke laag grondverf moet je schuren. Waarom dit nodig is kan je lezen in onze blog ‘Schuren Na Grondverf. Wel Of Juist Niet Doen?. De titel van de blog zegt genoeg, denk ik!

Wat Is Goede Grondverf?

Naar aanleiding van bovenstaande is goede grondverf, grondverf die beide functies vervult:

  1. Het trek in het hout en gaat de zuigende werking tegen.
  2. Het vormt een beschermende laag en gaat zo de werking van tannine tegen.

Er zijn vandaag de dag vele soorten grondverf verkrijgbaar, maar de meest kleuren die gebruikt worden zijn wit, grijs en zwarte/blauwe grondverf. Deze kleuren kan je heel goed gebruiken voor alle kleuren laklagen. Gebruik donkere grondverf voor donkere laklagen en de witte voor lichte kleuren.

Daarnaast adviseer ik je om een merk te kopen zoals Flexa, Sikkens, Sigma of Wijzonol bijvoorbeeld. Dit zijn leverancier van 1e klas verfsoorten. Natuurlijk kan je gaan voor een goedkoper merk, maar hou er rekening mee dat het prijsverschil ergens vandaan moet komen. Meestal komt dit doordat er minder pigment wordt gebruik of de verf is dunner (er is meer water toegevoegd). Kortom, goedkoper is in dit geval ook minder van kwaliteit.

Lees ook: Hoeveel Lagen Grondverf – Op Hout?

Grondverf Is Als Een Toplaag?

Af en toe krijgen we vragen of grondverf ook als laklaag gebruikt kan worden, grondverf als toplaag dus.

Grondverf is verf, alleen verf van een andere samenstelling. Grondverf kan je dus ook als toplaag gebruiken. Je zult echter na elke laag grondverf het houtwerk moeten schuren.

Daarnaast kan je niet volstaan met 1 laag, zelf niet met twee lagen grondverf. Meerder grondlagen zijn nodig om het houtwerk goed te beschermen tegen vocht en vuil. De meerdere lagen zijn ook nodig om het hout goed te kleuren.

Hou er rekening mee dat grondverf mat van kleur is. Het zal niet veel licht weerkaatsen en heeft een matte uitstraling.

Voor buitentoepassingen adviseer ik je niet om deze methode te gebruiken. Voor buiten kan je het beste grondverf gebruiken waarvoor het bedoeld is en daarna aflakken met gewone verf. Zo bescherm je het hout optimaal.

Lees ook: Hoe Lang Moet Grondverf Drogen? Op Water- Of Terpentinebasis?

Grondverf Of Primer

Wat is dan het verschil tussen grondverf en primer?

wat is grondverf

Het verschil tussen grondverf en primer is de onderlaag of ondergrond waar het op aan wordt gebracht. Wordt het op hout aangebracht dan is het grondverf, wordt het toegepast op metaal, beton of bijvoorbeeld kunststof dan is het primer.

Een metaalprimer heeft meer hechtende eigenschappen dan grondverf. De ondergrond is vaak glad en door het aanbrengen van een primer hecht de verf goed.

Een betonprimer heeft meer een afsluitende functie en gaat de zuigende werking van het beton tegen. Het vormt een dichte laag tussen het beton en de uiteindelijke afwerklaag.

Lakken Zonder Grondverf, Of Is Grondverf Nodig?

Als je alles wat boven staat hebt gelezen dan kan je maar tot één conclusie komen:

Grondverf is echt nodig als je een mooi en strak eindresultaat wilt hebben. Het gaat de zuigende werking van het hout tegen en vormt een beschermlaag om de werking van tannine tegen te gaan.

Met grondverf krijg je een beter mooier eindresultaat en wordt het hout beter beschermd. Dus ga je hout verven, dan altijd grondverf gebruiken!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs