Hoeveel Lagen Grondverf Op (On)behandeld Hout, 1 of 2 Lagen?

hoeveel lagen grondverf

Hout verven om het te beschermen of om het gewoon een andere kleur te geven wordt heel vaak gedaan. Maar een vraag die je jezelf meestal stelt als je gaat verven is, hoeveel lagen grondverf je moet aanbrengen op het hout.

Onbehandeld hout: Je brengt 2 lagen grondverf aan op nieuw of gerepareerd en geschuurd (blank) hout. Dat is een goede basis van grondverf voor het af te lakken hout. Is hout al beschilderd en zit de verf er goed op zonder te bladderen, dan kun je het licht opschuren en hoef je geen grondverf aan te brengen.

Hoeveel lagen grondverf je aan moet brengen, ligt aan het hout dat je wilt verven en of het binnen of buiten is. Andere vragen die we hier bespreken zijn onder andere: Is het nieuw of oud hout, is het al een keer geverfd, is het geplamuurd? Allemaal vragen die we in deze blog beantwoorden.

Wil je weten of je schuren moet na grondverf, en waarom, dan kun je onze blog ‘schuren na grondverf’ lezen.

Hoeveel Lagen Grondverf Buiten?

Er is grondverf voor binnen en buiten. Gebruik dus ook grondverf voor buiten! Wil je weten welke dit zijn, dan kun je deze grondverven bij bol.com bekijken.

Wanneer je buiten, de schuur, schutting of overkapping wilt verven is grondverf aanbrengen op nieuw hout wel het beste wat je kunt doen. Ook op oud hout trouwens, wanneer de oude verflaag slecht is.

Het beste is om nieuwe hout te behandelen met twee lagen grondverf. Hoe je de grondverf op een juiste manier aanbreng is nog wel een dingetje. Er wordt vaak te makkelijk gedacht over grondverf terwijl het juist heel belangrijk is. In het kort zal ik je vertellen hoe je dat het beste kunt doen.

hoeveel lagen grondverf

Lees ook: Wat Is Grondverf? En Wat Doet Het!

Grondverf Aanbrengen Op Nieuw Hout

Voordat je de grondverf gaat aanbrengen op nieuw hout zijn er wel enige voorbereidingen nodig om te zorgen dat de verf goed hecht, deze voorbereidingen zijn:

 1. Maak nieuw hout altijd schoon met een ontvetter en laat deze drogen.
 2. Schuur het hout totdat het glad is (afgebroken randjes, zaagranden, butsen, gaatjes van spijkers e.d.)
 3. Plak af wat niet geverfd moet worden.
 4. Breng nu één laag grondverf aan en laat deze drogen.
 5. Schuur de grondverf licht op.
 6. Repareer hout waar butsen en gaatjes in zitten met plamuur. Laat de plamuur drogen (zie gebruiksaanwijzing).
 7. Breng nog een laag grondverf aan. Deze kan temperatuurverschillen, nat en vochtigheid, goed verdragen en zorgt ervoor dat de verf die er overheen wordt geschilderd goed hecht
 8. Laat deze grondverf laag goed drogen en schuur deze daarna nog licht op en maak het hout stofvrij.
 9. Nu is het tijd om 2 laklagen aan te brengen. Laat tussen de laklagen door de verf goed drogen.

Samenvattend: Breng 2 lagen grondverf aan op nog niet geverfd of nieuw hout, en breng ook 2 laklagen aan voor een optimale bescherming van het nieuwe hout!

Lees ook: Plamuren voor of na Grondverf, Wat is het Beste?

Grondverf Aanbrengen Op Geverfd Hout

Ook op beschadigd en geverfd hout is het verstandig om grondverf op aan te brengen, je zult dit wel eerst moeten schuren en schoonmaken.

 • Heb je al hout dat geverfd is en wil je eroverheen schilderen, dan schuur je de hele boel licht op en kun je over de oude verflaag heen verven. Dan hoef je in principe geen grondverf aan te brengen.
 • Heeft het geverfde hout gaatjes, butsen, kapotte hoeken of is het zodanig beschadigd of rot dat het gerepareerd moet worden, dan is het beter om alles goed te schuren, het daarna te repareren, weer te schuren en stofvrij te maken. Daarna kun je het opnieuw in de grondverf zetten, 2 lagen wel te verstaan. Daarna kun je het beste 2 keer een laklaag aanbrengen.
 • Wanneer het hout intensief wordt gebruikt (of gebruikt gaat worden) kun je natuurlijk altijd één grondlaag aanbrengen, maar dan moet je het geverfde hout eerst helemaal schoonmaken en licht opschuren. Daarna kun je grondverven (1 laag) en aflakken.

Samenvattend: Een goede verflaag behoeft geen grondverf. Bij een verflaag die bladdert of waarvan hout kapot of rot is, 2 lagen grondverf aanbrengen.

Lees ook: Hoe Lang Moet Grondverf Drogen? Op Water- Of Terpentinebasis?

Hoeveel Lagen Grondverf Binnen?

Ook voor binnen geldt dezelfde regel:

 • Breng 2 lagen grondverf aan op nieuw hout. Is hout al geverfd en wil je het licht opschuren dan kun je nog een grondlaag aanbrengen, maar dat is niet echt nodig wanneer de verf er goed op zit.
 • Is de verf op het hout gebladderd, dan moet het goed geschuurd worden en zet je er twee lagen grondverf op.

Wanneer je grondverf aanbrengt, zie je vaak wat oneffenheden die in het oog springen. Deze kun je het beste schuren, eventueel repareren (plamuren) en goed laten drogen. Zet er daarna nog een laag grondverf op.

Grondverf vult oneffenheden in het hout (butsen, kleine gaatjes e.d.) en zorgt voor een glad resultaat. Dus grondverf is ook altijd een goed idee bij kleine oneffenheden.

Wanneer je een donkere ondergrond hebt en je wilt een lichte kleur lak gebruiken moet je zeker 2 lagen grondverf aanbrengen.

Je hebt grondverf in allerlei kleuren. Van wit tot roze, rood, blauw, groen en zwart met alles wat er tussen zit. Dit zorgt ervoor dat de kleur lak die je aanbrengt gelijk goed dekkend kan zijn.

hoeveel lagen grondverf

Hoeveel Lagen Grondverf Op Een Kozijn?

 • Een kozijn in de grondverf zetten buiten? Ik breng 2 lagen grondverf aan, op ongeverfd hout.
 • Grondverf aanbrengen binnen op het kozijn? Dan ook 2 lagen grondverf opzetten, op ongeverfd hout. Gebruik wel grondverf voor ‘binnen’ of ‘buiten’.
 • Zit er dik verf op de kozijnen dan de kozijnen goed ontvetten, licht opschuren, stofvrij maken en laten drogen. Daarna kun je aflakken zonder een laag grondverf. Dit geldt voor binnen en buiten.
 • Zijn er grote beschadigingen en/of afgebladderde kozijnen, dan zou ik alles schoonmaken, schuren, repareren, ontvetten, schuren en 2 grondlagen grondverf aanbrengen. Daarna 2 keer aflakken, met de verf naar keuze.

Het verschil zit hem dus in nieuw hout, oud hout dat al geverfd is en heel is of afgebladderd is, en kapot hout. Dit bepaalt hoeveel lagen grondverf er op hout moet komen.

Lees ook: Moet Je Schuren Tussen Laklagen In, 3 Redenen Waarom Wel!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs