Plamuren voor of na Grondverf, Wat is het Beste?

plamuren voor of na grondverf

Ook jij heb je deze vraag vast wel eens gesteld: moet je plamuren voor of na grondverf? Of ga je eerst het hout in de grondverf zetten en daarna plamuren? Welke van de twee is de beste methode en geeft het beste resultaat? In het kort:

De beste methode is om eerst grondverf aan te brengen en daarna het plamuur. Een van de belangrijkste reden om dit te doen is om de hechting van het plamuur dan het beste is. Als je eerst plamuurt, trekken de oplosmiddelen van het plamuur te snel in het hout.

Er zijn echter nog meer redenen waarom het beter is om eerst grondverf te gebruiken en daarna het plamuur aan te brengen. Wat deze redenen zijn en wat de gevolgen zijn als je het niet op de juiste manier doet, wordt in dit artikel besproken.

Lees ook: Wat Is Grondverf En Waarvoor Is Het Nodig?

Waarom Eerst Grondverf En Daarna Plamuur Aanbrengen?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om eerst grondverf aan te brengen om blank hout en daarna pas het plamuur. Deze redenen zij:

 • Plamuur droogt te snel
  Als je eerst plamuurt dan trekken de oplosmiddelen te snel in het hout of de gipsplaat waardoor de hechting van het plamuur op het hout of gipsplaat heel snel afneemt. Na verloop van tijd kan het plamuur loslaten en dan krijg je scheuren in de uiteindelijke laklaag.
  Als je een materiaal gebruikt met een openstructuur zoals onbehandeld hout of niet voorgestreken gipsplaat dan is gronden het eerste wat je moet doen.
 • Oneffenheden worden zichtbaar
  Door eerst grondverf te gebruiken worden de oneffenheden nog beter zichtbaar. Nu zie je gelijk de plekken die behandeld moeten worden met plamuur. De grote gaten wist je waarschijnlijk wel, maar door de grondverf zijn ook de kleine oneffenheden zichtbaar.
 • Het plamuur eist dat er eerst grondverf wordt aangebracht
  Er zijn vele soorten plamuur en de meeste fabrikanten adviseren voor een optimale hechting eerst grondverf te gebruiken en daarna te plamuren.

Lees ook: Moet Je Schuren Tussen Laklagen In, 3 Redenen Waarom Wel!

Moet Er Na Het Plamuren Geschuurd Worden?

Niet alleen plamuur zorgt voor een gladde afwerking, ook het schuren zorgt hiervoor. Nu zijn er meerdere momenten om te schuren tijdens het gebruik van plamuur.

 • Schuren van het hout voordat je gaat plamuren of grondverf aan gaat brengen
 • Schuren na de eerste laag grondverf
 • Schuren van de plekken die geplamuurd zijn
 • Schuren na het aanbrengen van de tweede laag grondverf

Als je deze methode van schuren toepast na krijg je een spiegelglad eindresultaat. Schuren doe je na elke verflaag en na elke keer dat je plamuur hebt aangebracht.

Als je plamuur hebt aangebracht zal je zien dat het plamuur krimpt. Tijdens het drogen vervliegen de vluchtige stoffen en dit zorgt ervoor dat het plamuur krimpt. Daarom zal je meestal twee keer plamuur moeten aanbrengen. De tweede laag kan je aanbrengen nadat de plekken met plamuur geschuurd zijn.

Lees ook: Schuren Na Grondverf, Juist Wel Of Niet Doen?

Welke Plamuur Gebruik Je?

Er zijn vele soorten plamuur verkrijgbaar, plamuur voor hout maar ook vullers voor gipsplaten en dergelijke.

plamuren voor of na grondverf

Als je hout gaat plamuren is het beste product dat je kunt gebruiken lakplamuur van Alabastine die verkrijgbaar is bij Bol.com.

Dit is plamuur die geschikt is voor het opvullen van krassen en gaatjes en deze plamuur geeft na het schuren een spiegelglad eindresultaat. Zeker na het aanbrengen van de definitieve laklaag zal het resultaat van al je schuurwerk en gebruik van lakplamuur zichtbaar zijn.

Lees ook: Hoeveel Lagen Grondverf Op (On)behandeld Hout? 1 of 2 Lagen?

Samenvattend

Om alles nog even duidelijk te krijgen, onderstaand de werkmethode tijdens het gebruik van plamuur.

 1. Eerst ontvetten met water en ammoniak.
 2. Schuren van het gelakte of blanke hout.
 3. Eerste laag grondverf aanbrengen. Is het gelakt hout, dan alleen de delen in de grondverf zetten die blank hout vertonen.
 4. Eerste laag grondverf opschuren. Schuur niet te hard, maar schuur het licht op.
 5. Plamuur aanbrengen en laten drogen.
 6. Plamuur licht schuren.
 7. Nog een keer plamuren als het plamuur sterk gekrompen is.
 8. Vervolgens weer de plamuurplekken schuren.
 9. Tweede laag grondverf aanbrengen.
 10. Nogmaals alles schuren.
 11. Vervolgens laklaag aanbrengen.
 12. Weer schuren
 13. Laatste laklaag aanbrengen.

Let wel op dat je na elke keer schuren het hout stofvrij maakt voor een goede hechting. Gebruik voor het schuren een korrelgrootte van 220-260. Dit is fijn schuurpapier, een nog fijner schuurpapier kan je ook gebruiken.

Lees ook: Hoe Lang Moet Grondverf Drogen? Op Water of Terpentinebasis?

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs