Hoe Gemorste Verf Verwijderen Van Muur, Hout Baksteen

gemorste verf verwijderen

Verven knap op! Een muur, kastje, wand of wat je dan ook te verven hebt, zorgt ervoor dat het er weer mooi uitziet. Het object is weer beschermd. Voor verven heb je verf nodig, en ik heb de ervaring dat er soms verf komt op plaatsen waar ik het niet wil hebben. De gemorste verf moet ik dan verwijderen, maar wat is een goede manier om dat te doen?

Gemorste verf verwijderen. Verf op waterbasis verwijder je met water en een microvezeldoekje. Alkydverf (op basis van terpentine) verwijder je met terpentine. Is de verf opgedroogd dan steek je zoveel mogelijk weg met een plamuurmes of mesje. De rest los je op met Aceton of nagellakremover.

Dit is in het kort hoe je gemorste verf kan verwijderen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Van opgedroogde verf tot natte gemorste verf, alles komt aan bod om je zo goed mogelijk te helpen.

Lees ook: Opgedroogde Verf Verwijderen, Van Hout, Kleding, Plastic En Meer…

Gemorste Verf Verwijderen

Het verwijderen van verf kan best lastig zijn en soms niet het gewenste resultaat opleveren, helaas! Bepalend voor het resultaat is de soort verf die je verwijderen wilt en of de verf droog of nat is. Dat maak namelijk een groot verschil.

In deze blog behandelen we drie typen verf:

 1. Muurverf
  Deze verf wordt gebruikt om muren te verven. Het is een watergedragen verf die meestal met een vachtroller of blokkwast wordt aangebracht.
 2. Alkydverf
  Deze verf is een lak voor bijvoorbeeld hout en heeft als basis een oplosmiddel namelijk terpentine. Door het gebruik van terpentine ruikt de verf en heeft de verf een langere droogtijd. Het is een verfsoort die je buiten en binnen kunt gebruiken.
 3. Acrylverf
  Ook deze verf wordt gebruikt voor het verven van o.a. hout alleen de basis van deze verf is water. Het stinkt niet en het is beter om deze verf alleen binnen te gebruiken.

En dan is er nog een ander factor die bepalend is bij het verwijderen van gemorste verf. Namelijk de vraag of is de verf al opgedroogd of nog nat is?

Zit er ook verf op het glas? Lees dan onze blog over hoe je veilig verf van glas kan verwijderen, vol met praktische tips.

Tip! Als je gaat schilderen leg dan een natte doek bij je neer, voor de verf op waterbasis. Mors je deze verf dan kun je deze gelijk met de natte doek weghalen. Voor verf op terpentine basis zet je een fles terpentine klaar en een doekje. Heb je gemorst dan kunt je het best gelijk de verf direct weghalen met terpentine.

Lees ook: Verf Verwijderen Met Soda, Gaat Dat Wel Goed?

Gemorste Verf Verwijderen Van Muur

Hoe kan je één van deze drie verfsoorten nu makkelijk verwijderen van de muur?

Natte verf op basis van water (muurverf en Acrylverf) kan je na het morsen eerst opdeppen met keukenpapier. Druk op de gemorste verf maar poets niet! Door deppen wordt de overtollige verf opgenomen door het keukenpapier. Gebruik steeds nieuwe velletjes keukenpapier om de verf op te nemen.

Als het een poreuze oppervlakte betreft, heb je kans dat de verf in de muur getrokken is. Om dit schoon te maken gebruik je warm water en een microvezeldoekje. Maak de vlek nat en druk met een droge doek op de plek. Zo zuig je (een deel van) de verf uit de muur. Hopelijk krijg je de plek schoon maar het zal uitermate lastig zijn.

Voor verf op terpentine basis doe je hetzelfde. Je dept de verf op met keukenpapier. Ga niet poetsen maar blijf deppen totdat alle verf aan het oppervlak verdwenen is. Vervolgens dep je met een doekje en een beetje terpentine de rest van de verf op.

Ik weet niet welke ondergrond je hebt, maar als je kunststof behang hebt, dan kan je dit weer beschadigen met de terpentine. Het blijft dan lastig en misschien gaat het nooit helemaal weg.

Harde, gedroogde verf kan je wegsteken met een verfkrabber of plamuurmes afhankelijk van de ondergrond. Als het bijvoorbeeld behang is dan zal dit niet makkelijk gaan.

Vervolgens kan je de plek wassen met water als het verf op waterbasis betreft anders kan je terpentine gebruiken om de rest weg te halen.

Wanneer de verf opgedroogd is, of het nu waterverf is of verf op terpentine basis blijft het een lastig verhaal en waarschijnlijk krijg je nooit alle verf weg. Maar ik zou het altijd voorzichtig proberen!

Lees ook: Verf Verwijderen Van Tegels – Tuintegels, Geglazuurde of …

Van Hout

Verse natte verf is redelijk makkelijk van hout te verwijderen.

Ook nu weer zal je eerst met keukenpapier de vlek moeten deppen. Voor watergedragen verf maak je een doekje nat en boen je de rest van de verf weg. Voor Alkydverf gebruik je een doekje met terpentine om de rest schoon te maken.

gemorste verf verwijderen

Maak vervolgens de plek droog en bekijk het resultaat. Anders kan je nog een keer de plek boenen met water of terpentine, afhankelijk van de verf.

Als het hout onbehandeld is, is de kans groot dat een deel van de verf in de vezels is getrokken en dus in het hout. Dit krijg je er waarschijnlijk niet meer uit. Je kunt het proberen te schuren en als het een zicht plek is dan is verven van het hout een oplossing.

Opgedroogde verf op hout vraagt weer om een hele andere aanpak. Er zijn meerdere manieren om het te verwijderen.

 • Het eerste wat je doet is de verf afsteken met een plamuurmes of een mesje. Doe het voorzichtig en haal zo veel als mogelijk weg.
 • De rest van de verf kan je voorzichtig oplossen met Aceton of nagellakremover. Doe dit voorzichtig om de ondergrond niet te beschadigen. Dep voorzichtig aceton op de plek en wacht 10 minuten. Kijk of het zachter is geworden anders kan je het herhalen. Als het zacht is geworden, kan je de gemorste verf nu lospeuteren van het hout. Let op, Aceton is een oplosmiddel en kan de ondergrond beschadigen.
 • Maak met ijsblokjes de gemorste verf koud. De verf bevriest bijna waardoor je het van het hout kunt afbreken of tikken met een verfkrabber bijvoorbeeld.

Er zijn diverse verfkrabbers in de handel waarvan je de mesjes kunt vervangen, zodat je het handvat kunt hergebruiken.

Gemorste Verf Van Baksteen Verwijderen

Voor de buitenmuur geldt hetzelfde als wat beschreven is bij het hoofdstuk muur.

De buitenmuur is poreus. Hoe sneller je de verf verwijderd, hoe minder verf er in de gevel kan trekken. Zet dus altijd water en een doekje klaar als je met watergedragen verf bezig bent en zet terpentine en een doekje klaar wanneer je met Alkydverf aan de slag gaat.

Laat de verf niet opdrogen maar verwijder de gemorste verf direct. Heb je de verfklodder over het hoofd gezien?

Dan kun je als laatst proberen met een hogedrukreiniger de resten te verwijderen. Meestal lukt dit wel.

Disclaimer: op deze pagina worden verschillende ’tips & tricks’ besproken om gemorste verf te verwijderen. Het toepassen van één van deze methode en opvolgen van de aanbevelingen is geheel voor eigen risico.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs