Trapleuning Lakken (Of Verven) Met Blanke Lak Of Verf!

Jouw trapleuning is niet mooi meer of je vindt de kleur niet meer leuk. Het zou ook kunnen dat je de trapleuning in een mooie kleurlak wilt lakken. Hoe ga je dan te werk en welke materialen heb je dan nodig? Ook vragen als ‘moet ik de trapleuning verwijderen of hoeft dat niet’ en ‘welke lak kan ik het best gebruiken’ komen in deze blog terug. Maar er is meer…

Hoe een trapleuning lakken? Haal de trapleuning eraf, wanneer mogelijk. Ontvet en schuur de leuning en maak de leuning stofvrij. Gebruik eventueel afbijtmiddelen of een verffohn. Zet alles klaar om te verven in een stofvrije ruimte. Breng blanke lak aan zodat je nerven blijft zien. Een dekkende verf laat geen nerven zien.

Om een trapleuning te lakken heb je tijd nodig. Het is even een klusje maar de resultaten zullen dan ook erg mooi zijn. Een waar welkom wanneer je binnenkomt in jouw huis.

Lees ook: Hoe En Waarmee Trapgat Opknappen? Complete Gids!

Hoe Een Trapleuning Lakken

Het hangt af van de beginsituatie hoe je te werk gaat bij het lakken (of verven) van een trapleuning. Wanneer je een trapleuning hebt die bijvoorbeeld al gelakt is dan moet je deze anders behandelen dan een trapleuning die in een dekkende kleur is geverfd of zelf geolied. Met de vraag daarbij ‘Ga je de trapleuning in de blanke lak zetten of een ga je de leuning een leuk kleurtje geven’?

Allereerst een ‘noot’ over een trapleuning die met olie is behandeld.

Trapleuning In De Olie

En geoliede trapleuning kun je niet verven. De olie stoot de verf af, het wordt niet mooi. Eenmaal in de olie altijd in de olie. Ook niet na het schuren, ontvetten en weet ik wat je doet. Wil een trapleuning wel in de lak zetten of in een leuk kleurtje verven? Dan moet je een onbehandelde of geverfde trapleuning kopen.

Lees ook: Hoe Een Trapgat Verven Op Een Veilige Manier?

Voorbereiding Trapleuning lakken

Zorg dat je alles in huis hebt voor je gaat verven of lakken. Dat is wel zo efficiënt werken. Je hoeft er dan namelijk niet meer uit wanneer je bent begonnen met lakken.

trapleuning lakken

Wat heb je nodig:

 • Plastic om de ruimte te beschermen waar je de trapleuning gaat verven of lakken.
 • De juiste (kleur) verf of trappen- of parketlak. Deze lakken zijn slijtvast en blijven een lange tijd op de leuning ondanks intensief gebruik. Wanneer je een trapleuning gaat verven of lakken is het handig om dit een watergedragen verf of lak te laten zijn. Deze lakken of verven ruiken niet nog dagen in huis dus krijg je daardoor geen last van hoofdpijn.
  Lakken op terpentinebasis kun je beter niet in huis gebruiken. Het zijn geen gezonde luchten, die daar vanaf komen!
 • Bescherm jouw kleding of draag dus oude kleding.
 • Zorg dat het niet waait of tocht op de plek waar je gaat verven. Zand en stof zullen terecht komen op jouw trapleuning, die daar niet mooier op wordt. Dat wordt extra schuren, ontvetten en verven of lakken.
 • Schuurpapier fijne korrel en grove korrel. Eindig met de fijne korrel voor een glad resultaat.
 • Afbijtmiddel wanneer je oude verf van de trapleuning wilt verwijderen of een verfföhn die oude verf warm maakt en die je dan eraf kan schrapen.
 • Grondverf en kwasten/rollers. Puntkwast voor wanneer je dekkende verf gebruikt. Platte kwast voor blanke lak of vernis.
 • Schroevendraaier of Bahco om de trapleuning los te maken.
 • Handschoenen.
 • Een middel om de trapleuning te ontvetten voor en na het schuren.
 • Vraag kinderen niet in de buurt te komen rennen, tegen opwaaiend stof en stoten tegen de trapleuning. Het is vaak nogal een lang en onhandig eind hout waar makkelijk tegenaan gestoten kan worden.
 • Zorg ervoor dat huisdieren ook niet in de buurt kunnen komen van verf, lak en de trapleuning.
trapleuning lakken

Trapleuning Lakken En/of Verven, De Aanpak!

Wat ga je doen om de trapleuning te lakken. Volg simple onderstaande stappen:

 1. Haal de trapleuning van de muur of van de trap. Je werkt het makkelijkst en schoonst wanneer je deze trapleuning goed hebt neer kunnen leggen op een plek waar het rustig is. Trap en/of vloerbedekking kunnen dan niet onder komen te zitten met verf spetters, ondanks dat je deze hebt afgedekt. (Het is snel gebeurt hé?).
 2. Bedek de omgeving met plastic, ook de tafel, en trek oude kleding aan, wanneer je dit wenst. Trek oude schoenen/slippers aan en verder wat je kunt bedenken.
 3. Ontvet de trapleuning met een scheut ammonia in wat water. Met een doek ga je langs de trapleuning totdat deze geen vet en vuil meer afgeeft. Ontvetten doe je door het schuren te vergemakkelijken (je schuurpapier zit minder snel ‘vol’, en zo doe je langer met je schuurpapier) en de nieuwe verf of lak zal beter houden en ‘pakken’.
 4. Schuur de aanwezige verf of lak, wanneer aanwezig, eraf. Schuur altijd met de nerfrichting meer van het hout. Gebruik eventueel een verfföhn of afbijtmiddelen wanneer verf afbladdert anders schuur je het licht op. Je kunt een verfföhn eventueel huren bij de bouwmarkt. Vraag om een gebruiksaanwijzing.
 5. Maak het (kale) hout weer stofvrij en neem het af met een vochtige doek. Laat het drogen. Hout maak je helemaal kaal wanneer je gaat lakken of vernissen.

  Ga je nu de trapleuning in een KLEUR VERVEN? Volg dan vanaf punt 6 tot en met 11. Ga je de trapleuning lakken of vernissen dan volg je nu punt 12 tot en met 13.
 6. Zet het hout in de grondverf (op waterbasis) en laat het drogen zolang als op de verpakking staat.
 7. Schuur de trapleuning nogmaals. Kijk waar de ‘lopers’ zitten en schuur deze glad.
 8. Zet de trapleuning nogmaal in de grondverf en laat dit weer drogen.
 9. Schuur het een beetje op en de leuning met een vochtig doekje af. Nu is alle stof verdwenen. Laat het drogen.
 10. Lak de trapleuning in de door jouw gekozen kleur. Laat het drogen en schuur het nogmaals op. Let goed op de ‘lopers en druppels’.
 11. Verf voor de laatste keer de trapleuning en laat deze goed drogen voor je hem weer aan de muur hangt of op de trapleuning zet.
 12. Gebruik een platte kwast wanneer je gaat lakken met een trappenlak of vernis. Zo blijf je de nerf ziet van het hout van de trapleuning. Laat de lak goed drogen zoals op de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Je kunt beter 2 dunne lagen lak aanbrengen dan in één keer een dikke laag. De resultaten zullen beter en mooier uitkomen.
 13. Laat het lak tussendoor goed drogen, zoals beschreven staat op de verpakking van de lak.
 14. Wanneer de lak of verf goed is gedroogd hang je de leuning weer op zijn plek.

Karin

Klussen in huis vind ik leuk om te doen en al doende heb ik veel geleerd. Het kan van alles zijn: verven, stuken, behangen, kitten of moeilijke klusjes schoonmaken. Kom maar op, ik doe het!

Nieuwste Blogs