Hoe Veilig Een Hoog Trapgat Verven, Lees Dit Eerst!

trapgat verven

Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, dan ontkom je er gewoon niet aan, eens moet het gebeuren. Ja, het trapgat verven is voor de meeste geen leuke klus, omdat het trapgat heel hoog is waar je niet makkelijk bij kan komen. Verven is dan ook moeilijk, want hoe kan je de hoge muren veilig schilderen. In het kort:

Er zijn meerder methode om veilig het trapgat te schilderen zoals een telescopische ladder, een trapgat plateau dat een horizontaal vlak creëert of je kunt altijd nog een trapgat steiger huren. De makkelijkste methode is door gebruik te maken van een telescopische stok, voor je verfroller.

Dit is in het kort hoe je veilig een trapgat kunt verven. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan bovenstaand omschreven is. En daar gaat deze blog voornamelijk over. Het verven op zich zal het probleem niet zijn, de hoogte is een probleem. In deze blog worden onder andere vijf veilige methode besproken, om het trapgat te verven, dus lees snel verder.

Lees ook: Hoe En Waarmee Trapgat Opknappen? Complete Gids!

Hoe Een Trapgat Verven?

Het probleem met het verven van het trapgat is de hoogte van het trapgat. De hele hoge muren zijn moeilijk te verven, en als je niet oplet kan er een onveilige situatie ontstaan door bijvoorbeeld een gewone trap schuin in het trapgat te plaatsen.

Een onveilige situatie is nooit een goed idee, maar er zijn gelukkige meerdere systemen die je helpen om veilig het trapgat te schilderen. Onderstaand worden zes methoden en systemen besproken, die je helpen het veilig te doen. We beginnen met de meest voor de hand liggende oplossing.

Lees ook: Trapleuning Lakken (Of Verven) Met Blanke Lak Of Verf?

1. Telescopisch Stok

trapgat verven
Telescopische stok met roller

Deze oplossing ken je vast wel, het wordt ook gebruikt om een plafond te verven; De telescopische stok.

Deze stok is uitschuifbaar tot een lengte van ongeveer 2,5 meter en aan het uiteinde van de stok kan je de verfroller plaatsen. Nu ben je in staat om delen van de muur te verven waar je niet bij kunt komen.

Deze stokken zijn in elke bouwmarkt te koop en ook bij bol.com. Daar vind je meerdere telescopische stokken om op grote hoogte mee te werken.

Voor grote vlakken is dit zeker een oplossing, maar voor randen en overgangen naar andere muren of het plafond is de telescopische stok niet geschikt, omdat je deze randen en overgangen niet goed kunt verven. Hiervoor wordt vaak een kwast gebruikt, maar een kwast op een grote stok is geen goed idee. Je hebt namelijk geen goede controle over de stok als je de randen hiermee gaat verven.

2. Trapgat Ladder of Telescopische Vouwladder

Aldorr Multifunctionele ladder via Bol.com

Een tapgat ladder is een ladder die multifunctioneel in hoogte verstelbaar is. Met deze ladder kan je veilig werken in het trapgat en de muur verven.

Online bij o.a. Bol.com zijn deze multifunctionele ladders verkrijgbaar. Het is een manier om veilig het trapgat te verven, omdat de beide kanten van de ladder, onafhankelijk van elkaar, in hoogte verstelbaar zijn.

Bouwmarkten zullen deze ladders ook aanbieden in de verhuur, net zoals de grote professionele verhuurbedrijven. De huurprijs voor deze ladders ligt bij de € 35 per week. Het is een veilige en redelijk goedkope oplossing.

Let wel op als je met deze trap aan de slag gaat, want je moet even wennen aan de situatie dat je op een trap staat, op een trap!

Onderstaande video laat heel goed zien hoe deze trap werkt.

3. Een Trapgat Plateau Gebruiken

De volgende oplossing voor het verven van een trapgat is door gebruik te maken van een trapgat plateau. Met behulp van dit plateau creëer je een horizontaal vlak op de trap waar je de ladder of trap op kunt plaatsen. Het is een hele stabiele en veilige oplossing. De reviews op bol.com tonen dan ook tevreden klanten.

Hailo plateau via Bol.com

Alles aan dit plateau is verstelbaar waardoor dit plateau op vele trappen te gebruiken is en altijd stabiel staat. Het heeft een groot oppervlak waar de latter of huishoudtrap goed op kan staan.

Bekijk onderstaande video dan zie je gelijk hoe stabiel dit plateau is.

Het is een veilige en stabiele oplossing om horizontaal op de trap te werken.

4. Trapgatsteiger Om Trapgat Te Verven

Trapgat steiger via Geco Verhuur

Een andere oplossing om echt veilig te werken is door gebruik te maken van een trapgatsteiger. Deze steigers zijn o.a. te huur bij Geco Verhuur. Deze steiger zijn veilig omdat er railing rondom het plateau is aangebracht waardoor de kans dat je er vanaf valt heel klein is.

De kosten per dag voor het huren van deze steiger bedragen ongeveer € 49,00 per dag.

Je kunt delen van de muur verven en als je een deel van de muur klaar hebt, zal je de steiger moeten verplaatsen. Hier is best wel wat kracht voor nodig, dus adviseer ik je om boven aan de trap te beginnen en naar beneden toe te werken. Zo hoef je de steiger niet op te tillen en alleen maar te laten zakken. Dit gaat gemakkelijker dan tillen.

5. Ladder Hulp

Je kunt op een gewone ladder nemen en dan gebruik maken van een ladder hulp zoals onderstaand op de afbeelding is aangegeven.

Wat wel gezegd moet worden is dat je met deze hulp wel hoger kan komen omdat je de hele trap in zijn volle lengte kan gebruiken. Overigens te koop bij amazon.nl

Er zijn nog meerder hulpmiddelen beschikbaar. Als je in het bezit bent van een ladder kan je onderaan de poten van de ladder telescopisch poten monteren die onafhankelijk van elkaar verstelbaar zijn. Ook deze kan je kopen bij amazon.nl

Belangrijk om te weten is dat de Ladder aide alleen maar geschikt is voor een ladder en niet voor een normale huishoudtrap.

6. Huur Een Schilder In

Deze laatste oplossing is waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar ik vond dat deze ook genoemd mag worden.

Het is nogal wat met een ladder in het trapgat staan en op grotere hoogte werken. De meest van ons hebben niet de ervaring en kunnen zich onveilig voelen. Als jij ook dit gevoel hebt, raad ik je aan het niet zelf te doen, maar laat het dan doen.

Misschien heb je vrienden of familieleden die je kunnen helpen het trapgat te schilderen. Is dit niet het geval dan kan je een schilder inhuren. Deze zal je trapgat vakkundig schilderen en op een manier die veilig is.

De kosten zijn wel hoger dan de aanschaf van een trap of de huur van een steiger, maar als je hoogtevrees hebt, is dit echt de veilige oplossing. Een schilder rekent ongeveer € 30 – € 45 per uur. En in de winterperiode kan je soms nog een gunstigere prijs bij elkaar onderhandelen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs