Hoe Trapbekleding Verwijderen, Is Het Gelijmd Of Gespijkerd?

trapbekleding verwijderen

Een nieuwe vloerbekleding is altijd weer een opknapper voor je huis. Voor het leggen van een nieuwe vloer moet de oude vloerbekleding er eerst vanaf. Dit geldt ook voor de trapbekleding als je deze wilt verwijderen. En dat kan best lastig zijn. Hoe doe je dat, trapbekleding verwijderen.

Trapbekleding verwijderen. Is de trapbekleding gespijkerd, gelijmd of beide? Is witte lijm of bruine lijm gebruikt? Witte lijm is water oplosbaar en bruine lijm niet. Verwijder de spijkers en trek de bekleding los. Als de lijm oplosbaar is, maak je een mengsel van water en zeep en laat je de trap inweken dan kan je het makkelijk lostrekken.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om de trapbekleding te verwijderen. Er komt echter nog wel meer bij kijken dan bovenstaand omschreven is. In deze blog gaan we het je allemaal vertellen; Hoe je de trapbekleding verwijderd en waarmee je de trapbekleding kan verwijderen, compleet met een stappenplan.

Lees ook: Hoe En Waarmee Trapgat Opknappen? Complete Gids!

Hoe Vloerbedekking Van Trap Verwijderen?

Het verwijderen van de vloerbedekking van de trap is wel even een klusje, je bent er meestal wel een dag mee bezig en als het tegen zit zelfs langer. Maar… het kan ook meevallen en dan is het heel snel gedaan. Dit heeft te maken met hoe de trapbekleding vastgemaakt is om de traptrede. Er zijn drie manieren om de vloerbedekking op de trap te bevestigen, namelijk:

 1. Met lijm
  Door te lijmen zit de onderlaag vastgelijmd op de trap. De onderlaag bepaald ook of het een langdurige of een korte klus wordt.
 2. Met Spijkers
  Het kan wel maar wordt vandaag de dag minder vaak gedaan; Het spijkeren of nagelen van de vloerbedekking. Dit is relatief makkelijk om te verwijderen.
 3. Met Spijkers en lijm
  Ik hoop voor je dat dit niet het geval is, want dan wordt het echt een lastige klus waar je wel even mee bezig bent.

Het laatste geval komt gelukkig niet vaak voor. Vandaag de dag worden de meeste trapbekledingen verlijmt met lijm, meestal een water oplosbare lijm.

Eh is dus zaak om eerst te onderzoeken hoe de trapbekleding is vastgemaakt. Dit doe je door op zoek te gaan naar een naad op de trede en begin met deze naad los te maken. Trek een stukje los nadat je deze met, bijvoorbeeld een plamuurmes hebt los gemaakt. Is het alleen lijm of zie/voel je ook spijkers? Of is het alleen gespijkerd?

Nu je weet hoe de trapbekleding is vastgemaakt kunnen e beginnen met het verwijderen en losmaken. Onderstaand wordt voor de drie manieren van vastmaken besproken hoe je de trapbekleding kan verwijderen. We beginnen met de makkelijkste manier, namelijk het spijkeren.

Vloerbedekking Verwijderen Van Trap, De Aanpak!

Het plan van aanpak verschilt en is afhankelijk van de manier van vastmaken van de trapbekleding. Onderstaand 3 methoden hoe je het zou kunnen doen.

1. Gespijkerde Trapbekleding Verwijderen

Trapbekleding die gespijkerd is kan relatief eenvoudig worden verwijderd. Dit ga je doen!

 1. Begin bij de bovenste trede en werk zon naar beneden.
 2. Gebruik een plamuurmes of een schroevendraaier om de trapbekleding op te tillen.
 3. Trek de trapbekleding voorzichtig omhoog zodat je ook de spijker een beetje optilt.
 4. Leg de trapbekleding neer en verwijder nu met een nijptang of een klauwhamer de spijkers.
 5. Doe dit met alle traptrede.

Als er geen lijm is gebruikt kan je deze methode volgen en zal het snel verwijderd zijn. Het belangrijkste is dat je met een nijptang of klauwhamer onder de spijkers kan komen en vandaar dat je deze een stukje optilt door het tapijt op te tillen.

2. Gelijmde Trapbekleding Verwijderen

Als de trapbekleding verlijmd is wordt het een heel ander verhaal. Er zijn twee soorten lijm die gebruikt kunnen zijn, namelijk:

 1. Bruine lijm. Deze is helaas niet water oplosbaar.
 2. Witte lijm. Deze is gelukkig wel met water oplosbaar.

Bij oudere trappen en trapbekleding is vaak bruine lijm gebruikt en dit maakt het verwijderen lastig. Beide lijmen zullen we bespreken.

2.1 Trapbekleding Met Witte Lijm

De witte lijm is met water oplosbaar. Dit is het plan van aanpak:

 1. Begin met de bovenste trede.
 2. Maak een mengsel aan van water en zeep, gebruik relatief veel zeep.
 3. Maak de trapbekleding goed nat, zodat het water en zeep goed in het tapijt kunnen trekken.
 4. Laat het nu zeker 4 uur inwerken.
 5. Nu kan je beginnen met lostrekken en als het goed is gaat het er makkelijk vanaf.
 6. Verwijder gelijktijdig de lijmresten met een plamuurmes of verfkrabber.

Hou er wel rekening mee dat het vocht naar benden kan vallen. Je kunt onder de trap de spullen afdekken met een folie om ze te beschermen tegen het water.

Lees ook: 7 x Trap Lijm Verwijderen, Van Oplossen Tot Schuren!

2.2 Trapbekleding Met Bruine Lijm

Dit is een erg lastige klus want de lijm is niet oplosbaar. Je kunt HG lijmverwijderaar proberen om de lijm door het tapijt heen op te lossen, maar meestal lukt dit niet. Daar komt bij dat het een chemisch product is dus zal je goed moeten ventileren.

Wat meestal gedaan wordt is het volgende:

 1. Zorg dat je met twee personen bent.
 2. Maak het tapijt een stukje los met een plamuurmes, schroevendraaier of verfkrabber.
 3. Als een stukje los zit dan kan de ene met een tang het tapijt lostrekken terwijl de andere het tapijt los steekt met een stevig plamuurmes.
 4. Werk zo stukje voor stukje de trapbekleding los.
 5. Als het grote delen zijn dan kan je eerst met Stanleymes repen snijden.
 6. Werk zo de gehele trap af.

Het is even zoeken wat het beste voor jouw werkt en ook welk gereedschap makkelijk werkt. Het blijft echter een kwestie van afsteken en trekken. Er zit niets anders op. Het kost je de nodige tijd en de nodige kracht.

Heb je geen hulp, dan adviseer ik je gebruik te maken van een multitool. Met het platte blad kan je makkelijk onder het tapijt komen om de trapbekleding en de lijm van elkaar los te maken

Om de laatste delen van de lijm te verwijderen kan je wel gebruikmaken van Alabastine Super Vloerlijm Verwijderaar, deze is ook te koop bij Bol.com. Je smeer de lijm ermee in, laat het even inwerken en je kunt het nu gemakkelijk afsteken. Draag wel beschermende spullen en zorg voor voldoende ventilatie.

Je kunt het ook proberen op te lossen met de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals cola, maar dan adviseer ik je toch het gelijk goed en professioneel aan te pakken met Alabastine Vloerlijm Verwijderaar.

Wil je dit allemaal niet gebruiken dan kan je het altijd nog proberen om de achtergebleven lijm af te steken of te schuren met heel grof schuurpapier.

3. Gespijkerde En Verlijmde Trapbekleding Verwijderen

Als laatste de gespijkerde en verlijmde trapbekleding. Wat ik hier over kan vertellen staat bovenstaand al een beetje beschreven.

Bepaal eerst wat voor lijm er gebruikt is want dan weet je of deze oplosbaar is of niet.

Ga vervolgens op zoek naar de spijkers en probeer deze te liften met een nijptang of schroevendraaier zodat je ze eruit kan trekken.

Begin dan met trekken en afsteken. Dit is een beetje de manier van ’trail and error’. Probeer iets en kijk of het werkt. Zo niet, probeer dan een andere aanpak. Bovenstaand staan genoeg manieren die je kunt proberen.

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs