7 x Lijmresten Van Trap Verwijderen, Oplossen of Schuren!

trap lijm verwijderen

Trapbekleding verwijderen is een klus, maar de lijmresten verwijderen die achterblijven wanneer de trapbekleding is verwijderd ook. De lijm is hardnekkig en in heel veel gevallen moeilijk te verwijderen. Toch zijn er 6 methoden om de trap lijm te verwijderen. Van oplossen en afsteken tot schuren. In het kort, dit is wat je kunt doen:

Witte trap lijm is oplosbaar met warm water en zeep. Daarna afsteken met een plamuurmes. Bruine lijm is oplosbaar met chemische/professionele oplosmiddelen, daarna kan je het afsteken. De lijm kan je ook warm maken met een föhn of verfbrander, het wordt dan zacht. Ook kan je een multitool gebruiken. Coal is geen oplossing, niet doen.

Dit is inderdaad in het kort, er is nog veel meer voer te vertellen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de soorten lijm. De gebruikte lijm bepaalt uiteindelijk welke methode je kunt gebruiken, dus lees snel verder.

Lees ook: Hoe Trapbekleding Verwijderen, Is Het Gelijmd Of Gespijkerd?

Hoe Lijm Van Trap Verwijderen?

De trapbekleding kan op meerdere manieren vastgemaakt zijn, namelijk via lijm, met spijkertjes of een combinatie van beide. En dan is er nog verschil in lijm die gebruikt is. Er zijn twee soorten lijm die gebruikt kunnen zijn, namelijk:

  1. Bruine lijm. Deze is helaas niet water oplosbaar.
  2. Witte lijm. Deze is gelukkig wel met water oplosbaar.

Bij oudere trappen en trapbekleding is vaak bruine lijm gebruikt en dit maakt het verwijderen lastig. Beide lijmen zullen we bespreken.

Heb je witte lijm dan kan je het volgende doen:

  1. Maak een sopje aan van warm water en zeep, gebruik relatief veel zeep.
  2. Maak de traptreden nat met het aangemaakte sopje.
  3. Laat het nu goed inwerken, controleer elk half uur of de lijm al zacht is geworden. Is deze nog hard maak de lijm dan weer nat met het sopje.
  4. Als de lijm zacht is kan je deze verwijderen met een verfkrabber en/of plamuurmes. Je kan het nu vrij makkelijk afsteken.

Hou er wel rekening mee dat het vocht naar benden kan vallen. Je kunt onder de trap de spullen afdekken met een folie om ze te beschermen tegen het water.

Dit is hoe je witte trap lijm kan verwijderen. Bij bruine lijm is het een hele andere aanpak, omdat deze lijm niet water oplosbaar is. Het is wel oplosbaar met hele andere middelen. Waarmee kan je dat dan oplossen?

trap lijm verwijderen

Lees ook: Hoe En Waarmee Trapgat Opknappen? Complete Gids!

Waarmee Trap Lijm Verwijderen?

Bruine trap lijm kan op meerdere manieren verwijderd worden. Het ligt er maar aan wat jij makkelijk vindt en waar je de voorkeur aan geeft. We beginnen met het oplossen van de bruine traplijm.

1. Met Professionele Middelen

Er zijn twee goede producten die je kunt gebruiken om de bruine trap lijm op te lossen, Alabastine en HG.

1.1 HG Vloerlijmverwijderaar

De vloerlijmverwijderaar van HG kan je gebruiken, verkrijgbaar bij Bol.com en bij je bouwmarkt. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, maar HG zegt dat het trap lijm kan verwijderen, alhoewel de reviews iets anders vertellen.

Ook met dit product blijkt het voor klussers moeilijk om de lijm op te lossen. Lees voordat je begint de verwerkingsinstructies.

1.2 Alabastine Super Vloerlijm Verwijderaar

Om trap lijm te verwijderen kan je ook gebruikmaken van Alabastine Super Vloerlijm Verwijderaar, deze is ook te koop bij Bol.com. Je smeer de trap lijm ermee in, laat het even inwerken en je kunt het nu gemakkelijk afsteken. Draag wel beschermende spullen en zorg voor voldoende ventilatie.

Dit product werkt in de meeste gevallen prima en lost de lijm op waarna je het weg kunt steken. Lees wel altijd de productbeschrijving en de verwerkingsinstructies voordat je aan de klus begint.

2. Lijmresten Trap Verwijderen Met Föhn Of Verfbrander

Een andere mogelijkheid is, als je geen gebruikt kunt of wilt maken van chemische oplosmiddelen om de lijm warm te maken. Door de lijm warm te maken wordt deze zacht en kan je de lijm afsteken met een plamuurmes of verfkrabber.

De warme lucht van de föhn of verfbrander maakt de lijm zacht, doordat de lijm zacht wordt is deze goed te verwijderen van de trap.

Als je de lijm te zacht moet maken om te verwijderen dan kan de lijm een stroperige substantie worden die weer aan alles blijft plakken. Als dit het geval is dan kan je zand over de lijm strooien en daarna de lijm afsteken. Dit werkt in sommige gevallen makkelijker en het is makkelijker om van het plamuurmes af te halen.

Lees ook: Hoe Een Trapgat Verven Op Een Veilige Manier?

3. Lijmresten Trap Verwijderen Met Schuurmachine

Een volgende manier, die waarschijnlijk ook bij jou is opgekomen, is schuren. De lijm is hard en kan geschuurd worden. Klopt, schuren kan ook.

Schuren is toch iets moeilijker dan je denkt. Als je een fijne korrel schuurpapier gebruikt zal het schuurpapier vrij snel vol zitten met lijmresten en zal het schuurpapier niet meer zijn werk kunnen doen. Je blijft dan schuurpapier vervangen en het schier eigenlijk niet op met het verwijderen van de trap lijm.

Gebruik je een grotere korrel, dan maak je waarschijnlijk alleen maar krassen in de lijm zonder het daadwerkelijk te verwijderen.

Alhoewel het een logische gedacht is om de trap lijm te verwijderen door middel van schuren, raad ik het je niet aan. Het is bovendien arbeidsintensief en veroorzaakt ook nog een heel veel stof.

Het schuren van de trap is alleen aan te bevelen als de trap lijm verwijderd is en je wilt de trap verven. Dan ga je schuren om de traptreden goed glad te krijgen. De eventuele laatste restje lijm kan je dan verwijderen door te schuren.

4. Met Multitool

Een multitool is een veelzijdig apparaat wat in vele situaties een prachtig hulpmiddel is. Door zijn oscillerende beweging en de verschillende mesjes die je op het apparaat kunt gebruiken kan je er ook traplijm mee verwijderen. Hele dikke lagen lijm gaat het makkelijkst, maar ook dunne laagjes trap lijm kan je prima verwijderen met de multitool.

Met het juiste hulpmiddel heb je eigenlijk een plamuurmes dat heel snel heen en weer beweegt en dat op die manier de trap lijm verwijdert. Onderstaande video laat zien hoe het werkt.

5. Lijmresten Trap Verwijderen Met Cola

Dan, als laatste trap lijm verwijderen met Cola. Cola wordt haast overal voor gebruikt, maar is voor het verwijderen van trap lijm niet een goede methode.

Cola heeft lange tijd nodig om in te werken, minimaal 24 uur. Wat je dus moet doen is de lijm besproeien met Cola, bijvoorbeeld met een plantenspuit of met een doek en daarna de lijm afdekken met plastic folie.

Wacht minimaal 24 uur, zodat de Cola zijn werk kan doen en dat is de lijm oplossen. Na 24 uur kan je de lijm afsteken met een plamuurmes. Althans, dat is de verwachting. Echter, in vele gevallen heeft de Cola niets gedaan en ben je terug bij af.

Cola is ook bedoeld om te drinken en het is niet gemaakt om lijm te verwijderen. In een aantal gevallen zal het best wel werken, maar er is geen garantie te geven dat het ook werk.

Wil je jezelf een hoop problemen besparen kies dan een van bovenstaande oplossingen om trap lijm te verwijderen. Dan weet je zeker wat je aan het doen bent en dat het werkt. Gebruik je Cola dan is het hopen dat het werkt.

Lees ook: Trapleuning Lakken (Of Verven) Met Blanke Lak Of Verf!

Ger

Klusplanet is de informatiebron waar je informatie vindt over klussen. Ik ben Ger en schrijf alle artikelen die je op deze website tegen komt. De artikelen zijn zo compleet mogelijk geschreven om je te helpen jouw klus te klaren.

Nieuwste Blogs